chodzi mi o te dwie stałki, niby sigma lepsza ogolnie od canona w tym modelu ale nie wiem jak AF sie sprawdza
chodzi mi o te dwie stałki, niby sigma lepsza ogolnie od canona w tym modelu ale nie wiem jak AF sie sprawdza
Nie chce mi się tego czytać-głupi temat.Nie da się dobrze zrobić reportażu jedną stałką i tyle.Jedna osoba w kapeli wesela też nie zagra.
da sie wszystko tyle ze chodzi mi o opinie miedzy ob, ktory lepiej sprawdza sie na 6d, bo 24-70 to nie na moja kieszen
mam rybie oko i tamrona 17-50 ale to juz na korpusie 60d a do 6d nie podepne tamrona wiec odpada, canon 1.8 50 tez jakos szalu dla mnie nie robi musze mocno przymykac go. 50 1.4 jak na razie jest dla mnie najlepszym rozwiazaniem, glownie cenowym. YN 35 2.0 tez ciekawy model tani i kopia canona dawnego, moze na niego sie skusze za pewien czas. Tele na razie nie planuje.
No to mało widziałeś.
Zaprawdę powiadam ci, da się zrobić reportaż jedną stałką.
Ale, (parafrazując stopkę jednego z forumowiczów) - trzeba być tym co martwi się tylko o światło.
A to jaka to będzie konkretnie ogniskowa zależy od indywidualnych preferencji. Na ogół coś pomiędzy 35mm a 50mm.
R3 + RF85LDS
pytanie do biegłych z zakresu fotografii ślubnej: korzystając z jednego body do którego posiada się 35mm 1,4 i 85mm 1,4 oraz 28-70mm 2,8 jak często w trakcie uroczystości kościelnej trzeba będzie przepinać obiektyw? pytam o wasze doświadczenia, wiadomo że jest to odpowiedź natury subiektywnej niemniej jednak mam zamiar zająć się na poważnie tą dziedziną i chcę zasięgnąć waszej opinii na ten temat. Oczywistym jest dla mnie że drugie body to o niebo większy komfort i pewność pracy w takich momentach, jednak czy ktoś z was ma doświadczenie z jednym body i przepinaniem obiektywów, da się to sensownie "rozegrać" na ślubie? I jeszcze jedno pytanie, jakie najczęściej światło obiektywu jest wystarczające w kościele aby nie używać wiadomo lampy i aby efekt spełniał oczekiwania? Sam wolałbym założyć takie szkło i przejść się po kościołach i sprawdzić, ale stoje przed wyborem sprzętu i stąd pytanie.
Ostatnio edytowane przez wojzel ; 12-11-2015 o 12:52
i może jeszcze jedno pytanie, czy zestaw Canon 6D + 16-35mm 2,8 oraz 24-70mm 2,8 będzie wystarczający do 99% zdjęć na weselu? Wydaje mi się czymś w miarę szerokim zastosowaniem jeśli idzie o ogniskową, jedyne co mnie zastanawia to światło 2,8.. czy to nie jest zdecydowanie za mało jak na kościół?
Ostatnio edytowane przez wojzel ; 12-11-2015 o 13:30
Iso w 6d rade, ale lampe warto kupic
SONY
Jeżeli jeden obiektyw to tylko zoom 24-70 2,8, ja tak kiedyś, jak zaczynałem i przesiadłem sie z bagnetu A na canona to dałem radę taką właśnie Lką cały sezon przerobić, na tyle udanie, że zleceń przybywało
--- Kolejny post ---
no w błędzie to może nie jesteś , ale co drugi kościół jest tak skonstruowany(podczas ceremonii przynajmniej, bo to jakieś kwiaty na ołtarzu dochodzą , krzesła z klęcznikami wyciągnięte pod ołtarz), że ja mam problem z 35 objąć ich razem w jednym kadrze od przodu tak centralnie en face,żeby było za ich plecami widać symetrycznie kościół i centralnie wejście, każde takie ujecie z lekkiego kata , nie daje tego efektu.