Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: PASKUDNY TROJAN=KŁOPOTY(cryptolocker)

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie PASKUDNY TROJAN=KŁOPOTY(cryptolocker)

Jedna z osób z mojego otoczenia otworzyła e-mail ,gdzie wyświetlał się jako nadawca Poczta Polska.
    Tekst w stylu potwierdź odbiór paczki ,itd .Znam to z przekazu .
    Resztę widziałem. żaden plik sie nie otwiera .W kazdym katalogu dodane 2 pliki : txt i html z instrukcją
    gdzie i jak zapłacić za odblokowanie kompa.
    Komp trafił do firmy specjalistycznej. jak zareagowalibyscie na taki kłopot ?
    Zainstalowany aktualny ESET
    btw
    też otrzymałem podejrzany e-mail-ostatnia fotka.
    Fotka pierwsza: okno po starcie laptopa.
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: PASKUDNY TROJAN=KŁOPOTY(cryptolocker)

te maile zawierają program typu screensaver, i trzeba naprawdę mieć mało w głowie żeby to zainstalować
    bo zainstalował
    teraz albo płaci albo twardy reset
    dostałem taki z pocztypolskiej,tnt i fedex
    dostaje regularnie "invoice do mojego zamówienia" na 10 000, 15000 i 30 000 tys euro/$/PLN
    można otwierać by przeczytać ale nie wolno otwierać załączników
    aha, moja mama dostala pismo od komornika z linkiem ,tylko ze wtedy chodzi o wyłudzenie danych
    w przypadku allegro czy appstore chodzi o przejecie konta i karty kredytowej
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 11-06-2015 o 18:23
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

dokladnie wczoraj cos takiego dostalem od niby dhl . akurat oczekuje na przesylke , mail otwarlem i juz omal nie otworzylem zalacznika , ktory jest w zip.
    w ostatniej chwili instykt mnie powstrzymal.

Dopiero zaczyna

Witam. Też dostałem taką wiadomość niby z DHL. Nic nie zamawiałem. Więc natychmiast do kosza. Pozdrawiam.

Format i odtworzenie z backupu. Jeżeli nie ma backupu to 1 krok mniej.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Czy pliki są do odzyskania ? /odczytania ?
    Bo fizycznie są na dysku.
    Też nie klikam na byle co ,więc do tej pory jest OK,
    ale statystycznie rzecz biorąc ,kiedyś trzeba się pomylić .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Czy pliki są do odzyskania ? /odczytania ?
    Bo fizycznie są na dysku.
    Pliki szyfrowane są bodajże AESem z indywidualnym dla każdego pliku kluczem. Następnie klucze szyfrowane są RSA o długości min. 1024 bitów (widywano 2048).
    W skrócie mało kto dysponuje taką mocą, żeby to bruteforce'm potraktować z sukcesem.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Maile tego rodzaju można otrzymać na każdą okoliczność, popularne są faktury z telefonii komórkowych, ale właściwie nagłówek może być dowolny. Jestem na 99% pewien, że jeżeli w porywie szaleństwa zapłaciłbyś haracz, to dostęp do plików odzyskasz, ale kontrolę nad laptopem stracisz.
    Niektóre antywirusy nie widzą trojanów, musisz mieć inny program z ochroną sprzętu i sieci w czasie rzeczywistym. U mnie jak na razie sprawdza się Yet Another Cleaner, ale jeżeli chcesz go pobrać, to tylko ze strony producenta. Pliki instalacyjne z popularnych serwisów są "wzbogacone" o paskudne treści.
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 11-06-2015 o 23:27

wilwolf
    Guest

Domyślnie PASKUDNY TROJAN=KŁOPOTY(cryptolocker)

Ostatnio podobno twórca kryptolockera udostępnił klucze w ramach skruchy. Jest program do odszyfrowania . Poszukajcie na forach IT.
    Ostatnio edytowane przez wilwolf ; 11-06-2015 o 23:27

Pełne uzależnienie

Ja dostaje regularnie z dhl (niemieckiego) i raz z poczty polskiej. Z poczty polskiej o malo nie sprawdzilem, bo czekalem na przesylke. Na szczescie sprawdzilem email nadawcy: info1@poczta-p-olska.biz

Dzień dobry!

Kurier nie mógł dostarczyć przesyłkę w dniu 21 moze 2015, z przyczyny, że nikogo nie było w domu. Otrzymaj informacje dotycza ce przesyłki korzystaja c z linku. Do odebrania przesyłki należy wydrukować informacje i udać się do najbliższego biura.

Odbierz dane dotyczące twojej przesyłki

Uwaga!
    Jeżeli paczka nie zostanie odebrana w okresie 30 dniu, zostanie naliczona opłata z tytułu przechowywania. Całosć informacji w sprawie opłat znajdziesz na naszej stronie internetowej.

Z powazaniem,
    Poczta Polska.
    A tak z ciekawosci ile kosztuje rozkodowanie? Nie majac backupu moze to byc jedyne wyjscie .
    Nawet jezeli zdecydujemy sie na nieplacenie i format, ja bym zostawil zaszyfrowane pliki, moze za jakis czas da sie to rozkodowac bezbolesnie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów