Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Jaka powinna być jasność obiektywu?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j
    Chodziło mi o to że nie pytam dokładnie o jakiś obiektyw tylko o każdy.Jasność obiektywu dotyczy przecierz każdego obiektywu.
    Więc jak na obiektywie jest jasność np od 3,8-5,6 to znaczy że powinno się trzymać tych przysłon?A jak weżmie się inną to zdjęcie jest wtedy byle jakie?
    Witam..

Te parametry to przesłony maksymalne jakie możesz ustawić na obiektywie tzn. nie jesteś w stanie ustawić przesłony większej niż te parametry. Najczęściej jest tak że obiektyw najlepiej "rysuje" (czyli jest np. najostrzejszy) o 2-3 działki od maksymalnej wartości czyli np. dla obiektywu F4 będzie to np. F8. Polecam jakąś książkę o fotografii (najlepiej bez "cyfrowa" w tytule - Szkoła fotografii NG jest OK) lub kurs internetowy(bodajże AGFA miała fajne coś na stronie) gdzie będą opisane podstawy typu ogniskowe, przesłona, zależności pomiędzy czasem a przesłoną, głębia ostrości itp.

Pozdr
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok dzięki to już wystarczająca odpowiedż.Teraz praktyka.Dzięki wam za odpowiedż.A co do książki to mam Mroczka

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j
    książkę mam nawet kilka chciałem odpowiedż na szybko.A po za tym w książce napisano to co w moim pytaniu-oznacza to jaka może być max przysłona
    Sorry ale ja nic nie rozumiem z tego co piszesz. Zbuduj zdanie zgodnie z zasadami gramatyki polskiej i moze wtedy ktos bedzie w stanie Ci pomoc.

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Sorry ale ja nic nie rozumiem z tego co piszesz. Zbuduj zdanie zgodnie z zasadami gramatyki polskiej i moze wtedy ktos bedzie w stanie Ci pomoc.
    zacytowałem z mojego pytania po myślniku.A po za tym już dostałem odpowiedż

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Witam..

Te parametry to przesłony maksymalne jakie możesz ustawić na obiektywie tzn. nie jesteś w stanie ustawić przesłony większej niż te parametry. Najczęściej jest tak że obiektyw najlepiej "rysuje" (czyli jest np. najostrzejszy) o 2-3 działki od maksymalnej wartości czyli np. dla obiektywu F4 będzie to np. F8. Polecam jakąś książkę o fotografii (najlepiej bez "cyfrowa" w tytule - Szkoła fotografii NG jest OK) lub kurs internetowy(bodajże AGFA miała fajne coś na stronie) gdzie będą opisane podstawy typu ogniskowe, przesłona, zależności pomiędzy czasem a przesłoną, głębia ostrości itp.

Pozdr
    Artur Starz
    Witam,
    Czyli zakładając, że posiada się obiektyw /2.8 to optimum jego ostrości będzie w przedziale ok ~4.8 - 5.8 ? Czy dobrze rozumuję? Idąc dalej, czy jest to zależne od obiektywu (znaczy samego w sobie tj. budowy) czy od jego rozpiętości (ta sama zadasa aplikuje do 50/1.4 i 28-300/4.8 - 5.6) ?
    Szy

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swaligora
    Czyli zakładając, że posiada się obiektyw /2.8 to optimum jego ostrości będzie w przedziale ok ~4.8 - 5.8 ? Czy dobrze rozumuję?
    Nie. Są dobre obiektywy, ostre już od pełnej dziury. Gorsze trzeba przymykać. Cała sztuka wybrania obiektywu polega na znalezieniu swojego optimum między ceną a jakością, jaką się dostaje.

Idąc dalej, czy jest to zależne od obiektywu (znaczy samego w sobie tj. budowy) czy od jego rozpiętości (ta sama zadasa aplikuje do 50/1.4 i 28-300/4.8 - 5.6) ?
    Im większa rozpiętość ogniskowych tym trudniej zrobić dobry obiektyw. Im większa jasność tym trudniej zrobić obiektyw. Zwykle tę trudność producenci rekompensują sobie ceną.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź,

Jeszcze jedna sprawa w tym temacie :

Czy chcąc kupić obiektyw keirować się informacjami od producenta w tej materii (znaczy czy udostępnone są takowe) czy trzeba się zdać na , często subiektywne, oceny użytkowników?

p.s. Gdzie mogę znaleźć takei informacje odnośnie mojego cacuszka(70-200/2.8) . Google już pytałem, ale przedstawia tylko ogólne charakterystyki + oceny użytkowników przeważnie ew. testy, lecz na żadnym nie znalazłem informacji odnośnie jakości ostrości w stosunku do ustawienia przesłony
    Ostatnio edytowane przez swaligora ; 10-04-2006 o 18:06
    Szy

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czy chcąc kupić obiektyw keirować się informacjami od producenta w tej materii (znaczy czy udostępnone są takowe) czy trzeba się zdać na , często subiektywne, oceny użytkowników?
    IMHO jedno i drugie.
    p.s. Gdzie mogę znaleźć takei informacje odnośnie mojego cacuszka ( 70-200/2.8 )
    - na podforum "obiektywy i lampy błyskowe" zaglądałeś?
    - photozone.de
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów