moglbys sie postarac o lepsze pytanie.
jesli ostrzysz dokladnie na tablice , to na podzialce linijki da sie odczytac gdzie przapada maksimum ostrosci.
czy np 15 mm przed albo i 25 mm za , czy tez moze dokladnie w plaszczyznie tablicy?
pytajacy sadzi, ze ma BF w LV ostrzac recznie.
--- Kolejny post ---
wolalbym na te linijke.
czy aby nie przestawiasz ogniskowej po wyostrzeniu ?
dla mnie ten obiektyw jest w ogole wielkim znakiem zapytania - jakosc optyczna cos jak 24-105 , wiec po co taki o mniejszym zakresie , tej samej jasnosci , a w dodatku drozszy.
wprawdzie ma macro , ale 24-105 tez ma prawie ze macro , za to szerszy zakres.
pytanie wiec polega na tym - kto i po co cos takiego kupuje?
nie wyobrazam sobie uzasadnienia zakupu.
Dokładnie tak jak piszesz.
Nie nie przestawiam, mam w tym wprawę, gdyż od lat tak robię, jestem bardzo ostrożny i delikatnywolalbym na te linijke.
czy aby nie przestawiasz ogniskowej po wyostrzeniu ?![]()
Niestety nie mam aktualnie czasu na więcej testów z linijką itp... gdyż poniedziałek przywitał mnie nadmiarem pracy i pewnie do wieczora będę zasuwał.
Teraz sam nie wiem co robić - oddać dziada czy wymieniać
Właśnie kusił mnie ten 24-105 makro nie potrzebuję ale gdzieś tam się naczytałem że 24-70 optycznie lepszy a ja mam zboczenie na punkcie ostrości.
Byc może dla wielu 24-70 to głupi zakres, dla mnie niemal optymalny do pewnych zastosowań, miałem też nadzieję że wykorzystam go w studio - gdyby był ostry na f8 (a widzę ze jest choć nie tam gdzie trzeba) to byłby również bardzo wygodny dla mnie.
Ostatnio edytowane przez Tomek De ; 08-06-2015 o 13:59
to jakaś magia jestnigdy w życiu takiego czegoś nie doświadczyłem a sporo manualnych szkieł przerabiałem na poprzednim aparacie właśnie z użyciem LV
SONY
Ja też pierwszy raz coś takiego widzę i wierzcie mi sam do końca w to nie wierzęwciąż zastanawiam się czy może ja robię coś źle, ale wychodzi na to że to wina obiektywu.
Posiadasz exif dla tego zdjęcia z orzechem??
Sent from my iPhone using Tapatalk
podstawa do wyciagania wnioskow jest dobry test.
na podstawie zlych testow wyciaga sie bledne wnioski i stosuje sie bledne srodki zaradcze.
jesli masz doswiadczenie to nie watpie , ze jest tak jak piszesz.
ostrzac recznie na MF i LV nigdy nie osigamy rzeczywiscie 100% mozliwej rozdzielczosci . Mozna sie zdziwic jaki duzy blad mozna popelnic , w zalezosci od dyspozycji oczu , reki.
tylko przez przypadek udaje sie uzyskac ok 100% rozdzielczosci.
Z tym ze te bledy maja charakter przypadkowy - tzn raz moze byc zbyt krotko , raz zbyt dlugo , ale w sumie winno byc subiektywnie niezle.
taki blad jak na zdjeciu , ktore pokazales , to raczej rzadkosc.
Jezeli ostrzysz zawsze z dolu w gore to czesto minimalnie przelatuje sie skale , drgniecie reki o dziesiate czesci mm i jestesmy za daleko.
dlatego sugerowalem zebys ostrzyl z dwoch kierunkow - czy blad pozostaje?
oczywiscie ostrzenie przy uzyciu lupy 10* - bez lupy nie da sie rzeczywiscie dobrze ustawic - ale to chyba robisz .
oczywiscie nie mozna wykluczyc jakiejs awarii , ze w momencie wyzwolenia cos tam wewnatz dziala inaczej niz powinno , np przestawia sie elemnt stabilizujacy , czy ogniskujacy.
trudno na podstawie tak skromnych informacji stawiac na odleglosc diagnoze.
wielokrotnie sie przekonalem , ze ludzie mieli problemy z ujeciem zjawiska z powodu niestarannie przeprowadzodnej proby.
co do ostrosci to 24-70/4 i 24-105/4 sa zblizone i nie jest to gorna polka. Jest niezle , powiedzialbym wystarczajaco dobrze , ale brzytwy nie ma.
obraz robi wrazenie jednoczesnie jakby ostrego i przyjemnie mieekawego.
w sumie cos za cos - uniwersalnosc kosztem jednak rozdzielczosci.
co do opini nieznanych ludzi na forach - to unikam jak ognia.
Chyba , ze zobacze zdjecia - jesli sa technicznie swietne to wiadomo ze gosc wie co mowi .
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 08-06-2015 o 14:40
Robisz wszystko dobrze, tak ma być. Nie ma w tym żadnej magii. Przesunięcie głębi ostrości powstaje na skutek przymknięcia do f/8 (a ostrzysz na f/4) i fotografowania w okolicach MFD na max ogniskowej.
Oczywiście możesz spróbować innego egzemplarza, ale opisany przez Ciebie efekt też będzie w nim wystepować.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-06-2015 o 15:05