Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Back focus w manualnym ostrzeniu ???

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Back focus w manualnym ostrzeniu ???

Nie pamietam czy przy lv potwierdza (bo juz dosc dlugo nie mam aoaratu z lv) ale przy normalnym ostrzeniu przez wizjer niektore obiektywy potwierdzaja ostrosc? Krecac pierscieniem ostrosci i chyba przy wcisnietym do polowy spuscie w ktoryms momencie punkt ostrosci miga na czerwono potwierdzajac ostrosc?
    Przy m42 i przejsciowce z potwierdzeniem wlasnie tak to dziala i na dalsze odleglosci mam BF, widze ze potwierdza ostrosc i widze ze jest nieostro.
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Back focus w manualnym ostrzeniu ???

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Nie pamietam czy przy lv potwierdza (bo juz dosc dlugo nie mam aoaratu z lv) ale przy normalnym ostrzeniu przez wizjer niektore obiektywy potwierdzaja ostrosc? Krecac pierscieniem ostrosci i chyba przy wcisnietym do polowy spuscie w ktoryms momencie punkt ostrosci miga na czerwono potwierdzajac ostrosc?
    Przy m42 i przejsciowce z potwierdzeniem wlasnie tak to dziala i na dalsze odleglosci mam BF, widze ze potwierdza ostrosc i widze ze jest nieostro.
    To fantastycznie, niemniej jednak tu dyskusja dotyczy LV i ostrzenia ręcznego, w odniesieniu do której doświadczenia związane z ostrzeniem przez wizjer wykorzystujące czujnik fazowy nie mają związku.

Swoją drogą - taka refleksja na boku. Mój aparat ma czujniki fazowe na matrycy. Gdyby działały one normalnie, jak te z czujnika AF, to byłaby możliwość potwierdzania ostrości i przy LV. Pytanie do wątkodawcy - czy Twój aprat daje potwierdzenia przy ręcznym ustawianiu ostrości w trybie LV? Czy też ostrość ustawiana jest na oko?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów