Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Back focus w manualnym ostrzeniu ???

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Back focus w manualnym ostrzeniu ???

Cytat Zamieszczone przez Tomek De Zobacz posta
    Nie rozbrajaj mnie. Twoim zdaniem OK jest to że obiektyw ostrzy 1cm za punktem ustawiania ostrości ??? Miałem już w życiu kilka zoomów od L Canona (nawet 24-70L f2,8 w starej wersji) po tanie Tamrony i żaden nie miał takiej wady. Dla mnie jest to dyskwalifikujące bez względu na to jaka miałaby być powtarzalność tego błędu.

Tu nie chodzi o to czy on jest ostry czy nie, chodzi o to że ostry jest ale nie tam gdzie trzeba (zobacz crop na książce przesuniętej 1cm do tyłu widać raster na tekście na tej środkowej też powinien byc a jest mydło). Nie oczekiwałem od niego jakości jasnych stałek, choć sprawdzeni użytkownicy z którymi rozmawiałem zapewniali mnie że jakość jest OK, a wspólnie paramy się stockami i wyznacznikiem jakości dla nas jest ilość odrzutów zdjęć za jakość przy danym szkle.
    To nowy obiektyw - postaram się go wymienić na inny egzemplarz, jak się nie da to go zwrócę.

Ostrzę przez LV na oko, ale robię tak od lat w studio przy martwej naturze, nie pamiętam żebym miał jakikolwiek rozjazd z tym co widzę na ekranie. Nawet nie wiem czy istnieje coś takiego jak potwierdzenie ostrości przez LV, po prostu nigdy nie było mi to potrzebne.
    Ja dokładnie obejrzałem Twoje przykłady i przeczytałem na czym polega Twój problem. Wydaje mi się, że Ty nie przeczytałeś linku, który podesłałem. Ten obiektyw tak działa i wymiana na inny egzemplarz nic nie da.

PS. Problem wyszedł dlatego, że próbowałeś robić zdjęcia na minimalnej odległości ostrzenia (lub zbliżonej). To jest obiektyw do fotografii reporterskiej, a nie przedmiotowej. A próbowałeś włączyć tryb macro?
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-06-2015 o 11:14

Uprawnienia umieszczania postów