Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Back focus w manualnym ostrzeniu ???

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Back focus w manualnym ostrzeniu ???

Obszar focusu LV jest dosc spory, myslisz o jakims punkcie a aparat wybiera inny, ot cala filozofia.

Ostrzyc musisz na prostopadla do matrycy powierzchnie.

Dopiero zaczyna

Aparat do 5dmkII umieszczony na solidnym statywie manfrotto MT055XPRO3 z głowicą 808RC4, wyzwalam przez rc-6.
    Poniżej zamieszczam zrobiony na szybko test / porównanie. Dokładnie te same warunki, najpierw Canon 100macro f2,8 potem Canon 24-70f4. Oba ostrzone przez LV manualnie na środkową książkę, lewa jest trochę dalej, prawa trochę bliżej. Aparat ustawiony idealnie (w/g poziomicy statywu) prostopadle do grzbietów książek. Załączam też crop 24-70f4 żeby bardziej pokazać gdzie jest ostrość, wrzucam zdjęcia z f8.

Canon 100macro f8

Canon 24-70 f8

Crop 24-70 f8

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Tomek De Zobacz posta
    Aparat do 5dmkII umieszczony na solidnym statywie manfrotto MT055XPRO3 z głowicą 808RC4, wyzwalam przez rc-6.
    Poniżej zamieszczam zrobiony na szybko test / porównanie. Dokładnie te same warunki, najpierw Canon 100macro f2,8 potem Canon 24-70f4. Oba ostrzone przez LV manualnie na środkową książkę, lewa jest trochę dalej, prawa trochę bliżej. Aparat ustawiony idealnie (w/g poziomicy statywu) prostopadle do grzbietów książek. Załączam też crop 24-70f4 żeby bardziej pokazać gdzie jest ostrość, wrzucam zdjęcia z f8.

Canon 100macro f8
    ]
    test jest d.d.
    no napisze po polsku do du....y

w ten sposob nie oceniasz gdzie ostrzy obiektyw , czyli gdzie przypada maximum ostrosci w stosunku do awizowanej odleglosci , tylko w ten sposob porownujesz rozdzielczosc optyki.

nic na chlopski rozum nie wykombinujesz , co najwyzej dostaniesz pare siwych wlosow ze zmartwienia.

zeby w ogole ocenic czy wystepuje FF/BF to ocenia sie nie jaka jest ostrosc , tylko gdzie wypada jej maksimum.

super rozdzielczy obiektyw np o rozdzielczosci 50 l/mm jesli bedzie mial np BF to da w plaszczyznie awizowanego ostrzenia np 45 l/mm

natomiast tani obiektyw kitowy wyostrzy idealnie bez FF/BF i da tylko np 38 l/mm

pierwszy bedzie mial BF i mimo to zobaczysz ostrzejszy obraz niz z drugiego bez BF.

ze zle przeprowadzonych testow wyciagasz calkowite bledne wnioski.

Zoom jest uniwersalny, a stalki ostrzejsze .
    Czy masz tak na wszystkich "kluczowych" ogniskowych. Proponuję postarać się o 3÷5 identycznych książek.
    Zrób jeszcze na innych przysłonach 4, 5,6 i 6,3.
    Każdy obiektyw puszczony przez Canona do sprzedaży mieści się w reżimie jakości firmy. Tylko jeden jest idealnie ostry, a inny z pogranicza normy.
    Jeżeli to nowy obiektyw, to wysyłaj do kalibracji.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Wg mnie wszystko jest OK, dyskutantom i autorowi polecam lekturę Canon EF 24-70mm f/4L IS USM Lens Review w sekcji poświęconej focus shift.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-06-2015 o 10:13

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Wg mnie wszystko jest OK, dyskutantom i autorowi polecam lekturę Canon EF 24-70mm f/4L IS USM Lens Review w sekcji poświęconej focus shift.
    Nie rozbrajaj mnie. Twoim zdaniem OK jest to że obiektyw ostrzy 1cm za punktem ustawiania ostrości ??? Miałem już w życiu kilka zoomów od L Canona (nawet 24-70L f2,8 w starej wersji) po tanie Tamrony i żaden nie miał takiej wady. Dla mnie jest to dyskwalifikujące bez względu na to jaka miałaby być powtarzalność tego błędu.

Tu nie chodzi o to czy on jest ostry czy nie, chodzi o to że ostry jest ale nie tam gdzie trzeba (zobacz crop na książce przesuniętej 1cm do tyłu widać raster na tekście na tej środkowej też powinien byc a jest mydło). Nie oczekiwałem od niego jakości jasnych stałek, choć sprawdzeni użytkownicy z którymi rozmawiałem zapewniali mnie że jakość jest OK, a wspólnie paramy się stockami i wyznacznikiem jakości dla nas jest ilość odrzutów zdjęć za jakość przy danym szkle.
    To nowy obiektyw - postaram się go wymienić na inny egzemplarz, jak się nie da to go zwrócę.

Ostrzę przez LV na oko, ale robię tak od lat w studio przy martwej naturze, nie pamiętam żebym miał jakikolwiek rozjazd z tym co widzę na ekranie. Nawet nie wiem czy istnieje coś takiego jak potwierdzenie ostrości przez LV, po prostu nigdy nie było mi to potrzebne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Nie rozbrajaj mnie. Twoim zdaniem OK jest to że obiektyw ostrzy 1cm za punktem ustawiania ostrości ??? Miałem już w życiu kilka zoomów od L Canona (nawet 24-70L f2,8 w starej wersji) po tanie Tamrony i żaden nie miał takiej wady. Dla mnie jest to dyskwalifikujące bez względu na to jaka miałaby być powtarzalność tego błędu.

Tu nie chodzi o to czy on jest ostry czy nie, chodzi o to że ostry jest ale nie tam gdzie trzeba (zobacz crop na książce przesuniętej 1cm do tyłu widać raster na tekście na tej środkowej też powinien byc a jest mydło). Nie oczekiwałem od niego jakości jasnych stałek, choć sprawdzeni użytkownicy z którymi rozmawiałem zapewniali mnie że jakość jest OK, a wspólnie paramy się stockami i wyznacznikiem jakości dla nas jest ilość odrzutów zdjęć za jakość przy danym szkle.
    To nowy obiektyw - postaram się go wymienić na inny egzemplarz, jak się nie da to go zwrócę.

Ostrzę przez LV na oko, ale robię tak od lat w studio przy martwej naturze, nie pamiętam żebym miał jakikolwiek rozjazd z tym co widzę na ekranie. Nawet nie wiem czy istnieje coś takiego jak potwierdzenie ostrości przez LV, po prostu nigdy nie było mi to potrzebne.
    Ja dokładnie obejrzałem Twoje przykłady i przeczytałem na czym polega Twój problem. Wydaje mi się, że Ty nie przeczytałeś linku, który podesłałem. Ten obiektyw tak działa i wymiana na inny egzemplarz nic nie da.

PS. Problem wyszedł dlatego, że próbowałeś robić zdjęcia na minimalnej odległości ostrzenia (lub zbliżonej). To jest obiektyw do fotografii reporterskiej, a nie przedmiotowej. A próbowałeś włączyć tryb macro?
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-06-2015 o 11:14

Dopiero zaczyna

Być może są to testy z d..., jednak ja nie zaczynam przygody z nowym obiektywem od testów, nie jestem testerem, nie znam procedur. Po prostu zapiąłem szkło i zrobiłem zdjęcie dokładnie takie jakich robię jakieś 80% w swojej pracy w dokładnie takich samych warunkach. I właśnie na takim zdjęciu ujawniła się owa wada. Mnie w sumie to już wystarczyło żeby skreślić obiektyw, bo jeśli robię 4 ujęcia i na każdym jest owo przesunięcie to dla mnie jest po sprawie - po prostu obiektyw jest bezużyteczny.

proszę oto ten przykład:
    ostrość ustawiana na orzech włoski - jest na deskach w tle

Cały kadr

Tu ustawiałem ostrość

Tu jest ostre

jotes25
    Być może jest jak piszesz, sprawdziłem dokładniej i faktycznie w trybie macro trafia w punkt, nie ma też większych problemów w zakresie 35-50mm, jednak na 70mm ewidentnie przesuwa w tył punkt ostrości. Generalnie na f4 obraz jest bardzo słaby, nie wiem czy tak ma być, jeśli tak to jest to dla mnie co najmniej dziwne i nieakceptowalne a przy tych pieniądzach wręcz kuriozalne zachowanie szkła. Po Twoim poście zastanawiam się czy brać inny egzemplarz do testów czy całkiem odpuścić ... pomyślę.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Ja zrozumiałem, że ustawiona na LV ręcznie ostrość w danym miejscu gdzie indziej wypada na zdjęciu
    Co ma do tego test AF na FF/BF ???

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bouli_wro Zobacz posta
    Ja zrozumiałem, że ustawiona na LV ręcznie ostrość w danym miejscu gdzie indziej wypada na zdjęciu
    Co ma do tego test AF na FF/BF ???

Sent from my iPhone using Tapatalk
    moglbys sie postarac o lepsze pytanie.

jesli ostrzysz dokladnie na tablice , to na podzialce linijki da sie odczytac gdzie przapada maksimum ostrosci.
    czy np 15 mm przed albo i 25 mm za , czy tez moze dokladnie w plaszczyznie tablicy?
    pytajacy sadzi, ze ma BF w LV ostrzac recznie.

--- Kolejny post ---

Być może są to testy z d..., jednak ja nie zaczynam przygody z nowym obiektywem od testów, nie jestem testerem, nie znam procedur. Po prostu zapiąłem szkło i zrobiłem zdjęcie dokładnie takie jakich robię jakieś 80% w swojej pracy w dokładnie takich samych warunkach. I właśnie na takim zdjęciu ujawniła się owa wada. Mnie w sumie to już wystarczyło żeby skreślić obiektyw, bo jeśli robię 4 ujęcia i na każdym jest owo przesunięcie to dla mnie jest po sprawie - po prostu obiektyw jest bezużyteczny.

proszę oto ten przykład:
    ostrość ustawiana na orzech włoski - jest na deskach w tle

.
    wolalbym na te linijke.

czy aby nie przestawiasz ogniskowej po wyostrzeniu ?

dla mnie ten obiektyw jest w ogole wielkim znakiem zapytania - jakosc optyczna cos jak 24-105 , wiec po co taki o mniejszym zakresie , tej samej jasnosci , a w dodatku drozszy.
    wprawdzie ma macro , ale 24-105 tez ma prawie ze macro , za to szerszy zakres.

pytanie wiec polega na tym - kto i po co cos takiego kupuje?

nie wyobrazam sobie uzasadnienia zakupu.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów