Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: jaki obiektyw "portretowy" z najlepszym autofocusem?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: jaki obiektyw "portretowy" z najlepszym autofocusem?

Obawiam się, że jednak 85mm czy 100mm do koncertów w słabym świetle, w zestawieniu z APS-C będą zbyt długie, będą problemy z ostrością. Ja raczej wybrałbym 50mm 1.4, wtedy można bliżej podejść i mieć większą pewność ostrego uchwycenia. Dla szerokiego ujęcia też łatwiej będzie odsunąć się 10m zamiast 30.... Ale najlepiej spróbować z 85 lub 100, może ktoś pożyczy i wspólnie się z Tobą wybierze, to przekonasz się na własnych "nogach" i pewności rąk snajpera

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    A tak swoją drogą, patrząc po Twojej stopce, to masz 30/1.4 i 50/1.8, co w sumie już daje radę. Ogranicza Cię to jakoś mocno?
    no niestety czasem jest tak ciemno albo muzycy ruszaja sie tak szybko w tym swietle, ze moja 50 _w ogole_ nie moze ustawic ostrosci... nied a sie zrobic zadnego zdjecia. dla tego gotow bylbym tez na wymiane na taka sama ogniskowa ale ze sprawniejszym autofocusem.

Cytat Zamieszczone przez andymis Zobacz posta
    Dla szerokiego ujęcia też łatwiej będzie odsunąć się 10m zamiast 30.... Ale najlepiej spróbować z 85 lub 100, może ktoś pożyczy i wspólnie się z Tobą wybierze, to przekonasz się na własnych "nogach" i pewności rąk snajpera
    nie zamierzam cyknac calego koncertu tym jednym obiektywem. potrzebuje go do kilku zblizen najdalej odsunietych muzykow czy jakis detali. uzywam tez czasem 70-200 wiec wiem co bedzie oznaczala ta dluzsza ogniskowa. niestety czasem jest tak ciemno, ze ten 1 z kawalkiem ev moze wiele wniesc. nie mam niestety mozliwosci pozyczenia takiech obiektywow ale masz racje takie empiryczne sprawdzenie byloby najfajniejszym wyjsciem

idac za waszymi radami postawie na canona 85mm 1.8. dzieki wszystkim za rady. na koniec jeszcze ostatnie pytanie... jako, ze roznica w cenie miedzy nowym, a uzywanym egzemplarzem nie jest oszalamiajaca (ok 250pln) to czy warto kupic nowke i wybierac w sklepie sposrod kilku sztuk? czy moze to pancerny i powtarzalny jakosciowo produkt i lepiej zatrzymac w kieszeni roznice?
    450d | 60d -> 7d | s10-20/3.5 -> c10-18/4.5-5.6 | c18-55/3.5-5.6 is II | s30/1.4 | c50/1.8 | s70-200/2.8 II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez denree Zobacz posta
    no niestety czasem jest tak ciemno albo muzycy ruszaja sie tak szybko w tym swietle, ze moja 50 _w ogole_ nie moze ustawic ostrosci... nied a sie zrobic zadnego zdjecia. dla tego gotow bylbym tez na wymiane na taka sama ogniskowa ale ze sprawniejszym autofocusem.

nie zamierzam cyknac calego koncertu tym jednym obiektywem. potrzebuje go do kilku zblizen najdalej odsunietych muzykow czy jakis detali. uzywam tez czasem 70-200 wiec wiem co bedzie oznaczala ta dluzsza ogniskowa. niestety czasem jest tak ciemno, ze ten 1 z kawalkiem ev moze wiele wniesc. nie mam niestety mozliwosci pozyczenia takiech obiektywow ale masz racje takie empiryczne sprawdzenie byloby najfajniejszym wyjsciem

idac za waszymi radami postawie na canona 85mm 1.8. dzieki wszystkim za rady. na koniec jeszcze ostatnie pytanie... jako, ze roznica w cenie miedzy nowym, a uzywanym egzemplarzem nie jest oszalamiajaca (ok 250pln) to czy warto kupic nowke i wybierac w sklepie sposrod kilku sztuk? czy moze to pancerny i powtarzalny jakosciowo produkt i lepiej zatrzymac w kieszeni roznice?
    250zl to niewiele jak za różnicę między używanym i nowym obiektywem. Tak, musisz wybierać, canon jest tak samo niepowtarzalny jak obiektywy innych producentów

Uprawnienia umieszczania postów