Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Canon 100mm 2.8L IS USM Macro + 70D - mikro regulacja AF

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 100mm 2.8L IS USM Macro + 70D - mikro regulacja AF

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    No właśnie Was pytam co mogę źle robić i po to opisałem co i jak ustawiałem.

Bechamot, na dość sporym powiększeniu różnice (choć naprawdę niewielką) widać przy regulacji już o 1 podziałkę.

.
    w ten sposob jak to robisz i jak byc moze opisuja niektorzy w sieci nie da sie z cala pewnoscia dobrze zrobic.
    -wynik bedzie przypadkowy , tzn przypadkowo moze cos poprawisz , albo przypadkowo pogorszysz kalibracje.

juz w skrocie wyjasniam jak to funkcjonuje , ale w duzym skrocie , gdyz za goraco zeby wiklac sie w podawanie wykresow.

1. jak zmierzyc jakosc ostrzenia ?
    mozna na wiele sposobow , najdokladniejszy jest poprzez pomiar rozdzielczosci.
    jezeli obiektyw w wyniku ostrzenia osiagnal najwyzsza mozliwa rozdzielczosc jaka jest w stanie osiaganac obiektyw w ogole, to ostrzenie jest idealne.
    nie mozna na 100 % dokladnie okreslic rozdzielczosci obiektywu - to co podaja rozne servisy m.inn. optyczne nalezy rozumiec " rozdzielczosc nie nizsza niz np 40 pl/mm.

byc moze gdyby przprowadzono wiecej pomiarow osiagnieto by 41 pl/mm

powiedzmy ze pomierzono najwyzej 40 pl/mm w Jakis badanich laboratoryjnych w idealnych warunkach.

Nastepnie ostrzac za pomoca af i mierzysz rozdzielczosc odwzorowania.
    okazuje sie ze dla dobrze skalibrowanych ukladow af -detekcja fazy- wskutek nastawy za pomoca af rozdzielczosc waha sie w granicach ok 80 - 100%.
    dla zle skalibrowanych ukladow nawet w granicach 30-100%.

a wiec w dobrze i prawidlowo skalibrowanym ukladzie af masz prawie zawsze Jakis tam leciutki BF lub FF. ale dla ukladu dobrze skalibowanego srednio w wielu pomiarach osiagniesz naljepszy wynik tzn odchylenia i bledy beda srednio i w sumie najmniejsze.

jesli teraz analizujesz jakies zdjecie zrobione dobrze skorygowanym obiektywem to moze zdazyc sie, ze akurat trafilles na takie , ktore jest np minimalnie za krotko ostrzone ( co jest normalnym zjawiskiem).
    na tej podstawie wprowadzisz lekka poprawke np +1 sadzac ze poprawiasz kalibracje , w rzeczywistosci ja popsujesz. teraz srednio i sumarycznie blad ostrzenia i odchylki beda wiekszae , choc beda sie tez zdazaly i zdjecia prawidlowo trafione.

powiedzmy dla pierwszej proby z odleglosci np 3000 mm mialbys zdjecia ostrzone np w przedziale 2980 - 3020 mm (+-20 mm)
    analizujesz pierwsze zdjecie , akurat ostrzone na 2985mm

po wprowadzeniu poprawki np +1 bedziez mial teraz ostrzenie przykladowo w granicach 2990-3040 ( -10 , +40 mm)
    pogorszysz prace af.

cokolwiek zrobisz w ten sposob jak to chcesz skalibrowac, fachowo tego nie dasz rady - wynik bedzie przypadkowy.

moze w przyszlym tygodniu opisze jak to mozesz zrobic.
    tylko, ze ja juz to tyle razy opisywalem , ze nie bardzo mi sie chce wiecej , a pytania tego typu beda ciagle powracac.

Uprawnienia umieszczania postów