Podziękował za odpowiedzi.
Przykładowe zdjęcia zrobiłem, natomiast po obcięciu do wymaganego na forum 1024 na szerokości już nie ma tego efektu na powiększeniu więc nie będę zamieszczał.
Z moich obserwacji wynika:
odległość w okolicach minimalnej odległości ostrzenia + około 1 cm zapasu na złapanie ostrości:
- zdjęcia na powiększeniach ostrzejsze na mikroregulacji na 0
Odległość około 1 metra:
- zdjęcia na powiększeniach ostrzejsze na mikroregulacji +3
Próbowałem też zdjęcia z MF po podłączeniu do komputera i programu EOS Utility - Remote shooting, ustawiałem ostrość ręcznie na powiększeniu 200%.
Efekt taki, że pierścień ostrości jest tak czuły że dość trudno ustawić ostrość. Dosłownie minimalny ruch i już było inaczej i niestety większość zdjęć ostrzejsza była przy AF.
Podsumowując:
Na AF generalnie zdjęcia są ostre i zwykły zjadacz chleba nie zauważy różnicy pomiędzy 0 a +3, ale jeśli się da wycisnąć coś jeszcze to warto próbować.
Wiedząc jaka jest różnica na dużych powiększeniach wystarczy pamiętać że przy zdjęciach makro mikroregulację ustawiać na 0 a przy zdjęciach z większych odległości np. na +3.
Dodatkowo, skoro są to zdjęcia "studyjne" można strzelić próbnie na 2 lub 3 ustawieniach i wybrać do kolejnych zdjęć odpowiednie ustawienie.
Trochę czasu to zajmie, ale z aparatu i obiektywu wyciśnie się trochę więcej.