Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Canon 100mm 2.8L IS USM Macro + 70D - mikro regulacja AF

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon 100mm 2.8L IS USM Macro + 70D - mikro regulacja AF

Podziękował za odpowiedzi.

Przykładowe zdjęcia zrobiłem, natomiast po obcięciu do wymaganego na forum 1024 na szerokości już nie ma tego efektu na powiększeniu więc nie będę zamieszczał.

Z moich obserwacji wynika:

odległość w okolicach minimalnej odległości ostrzenia + około 1 cm zapasu na złapanie ostrości:
    - zdjęcia na powiększeniach ostrzejsze na mikroregulacji na 0

Odległość około 1 metra:
    - zdjęcia na powiększeniach ostrzejsze na mikroregulacji +3

Próbowałem też zdjęcia z MF po podłączeniu do komputera i programu EOS Utility - Remote shooting, ustawiałem ostrość ręcznie na powiększeniu 200%.
    Efekt taki, że pierścień ostrości jest tak czuły że dość trudno ustawić ostrość. Dosłownie minimalny ruch i już było inaczej i niestety większość zdjęć ostrzejsza była przy AF.

Podsumowując:
    Na AF generalnie zdjęcia są ostre i zwykły zjadacz chleba nie zauważy różnicy pomiędzy 0 a +3, ale jeśli się da wycisnąć coś jeszcze to warto próbować.

Wiedząc jaka jest różnica na dużych powiększeniach wystarczy pamiętać że przy zdjęciach makro mikroregulację ustawiać na 0 a przy zdjęciach z większych odległości np. na +3.

Dodatkowo, skoro są to zdjęcia "studyjne" można strzelić próbnie na 2 lub 3 ustawieniach i wybrać do kolejnych zdjęć odpowiednie ustawienie.
    Trochę czasu to zajmie, ale z aparatu i obiektywu wyciśnie się trochę więcej.
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Moje doświadczenia pokazują, ze ustawianie jak najbliżej nie przekłada/nie pokrywa się na zdjęcia robione w warunkach rzeczywistych...no chyba, ze ktoś robi zdjęcia mrówkom. Gdzieś była instrukcja na stronie Canona USA i tam napisano by robić zdjęcia w odległości 50x ogniskowa.
    O tu: http://www.learn.usa.canon.com/app/p...QuickGuide.pdf

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 08-06-2015 o 23:46
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Moje doświadczenia pokazują, ze ustawianie jak najbliżej nie przekłada/nie pokrywa się na zdjęcia robione w warunkach rzeczywistych...no chyba, ze ktoś robi zdjęcia mrówkom. Gdzieś była instrukcja na stronie Canona USA i tam napisano by robić zdjęcia w odległości 50x ogniskowa.
    O tu: http://www.learn.usa.canon.com/app/p...QuickGuide.pdf

Pozdrawiam
    Mrówkom też próbowałem.
    Akurat w lesie miały fajną ścieżkę przez drogę i później na polanie przechodziły przez liścia.
    Fajnie się na nim kontrastowały i nie zlewały z glebą.

Ostrzenie na AF nawet nie wchodziło w grę bo były tak ruchliwe że nie mogłem złapać ostrości w odpowiednim momencie.
    Ostrość łapałem na MF w LV z maksymalnym powiększeniem.

Na wyświetlaczu były w miarę ostre a na kompie już nie za bardzo. Poza tym przy dziurze 2,8 głębia była tak mała, że jak główka była ostra to już nogi nie za bardzo (na kompie, bo na wyświetlaczu wszystko było niby dobrze).

Chciałem to powtórzyć na drugi dzień ale niestety nie było już tamtego liścia a na podłożony nie chciały wchodzić.

Lutek, chyba chodziło Ci o regulację w odległości 50x ogniskowa a nie o robienie zdjęć.

Przed kolejną wyprawą do lasu albo na łąkę z kwiatami spróbuję wyregulować na odległości 50x 100mm, ale nie wiem czy to akurat zda egzamin.

Ciekawe czy przy obliczaniu odległości wziąć pod uwagę cropa 1,6 bo regulacja obiektywu makro z odległości 5 metrów to chyba nie bardzo.

Pozdrawiam
    adamm
    Ostatnio edytowane przez adamm ; 09-06-2015 o 00:23

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    Mrówkom też próbowałem.
    Lutek, chyba chodziło Ci o regulację w odległości 50x ogniskowa a nie o robienie zdjęć.

Pozdrawiam
    adamm
    No to oczywiste a więc kalibracja nie laboratoryjna na minimalnej odległości i max dziurze ale w odległości 50x ogniskowa a potem normalne zdjęcia już różnie. Kalibracja robiona na min odległości czasami nie pokrywa się z rzeczywistymi warunkami gdy robi się zdjęcia w odległościach 3,5,7,...15 metrów i nieskończoność.
    Ustawić raz i nie onanizować się w laboratorium

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta

Ustawić raz i nie onanizować się w laboratorium

Pozdrawiam
    i tak właśnie zrobię

Wiem że przy makro mikroregulacja na plus 3 a zwykłe zdjęcia na 0 i tak będę ustawiał.

Zamiast rwać włosy z głowy (bo nieostrość widać dopiero w dużym powiększeniu) skupię się bardziej na innych zagadnieniach z którymi mam mały kłopot albo nawet nie wiedziałem że to robię źle i że w ogóle takie zagadnienia istnieją.
    Po wczorajszych tutorialach na YT widzę co robiłem źle.

Człowiek uczy się całe życie.

Szkoda że na forum nie ma ShoutBox'a bo mam jakieś różne krótkie pytania i szkoda zakładać nowy temat a szukaczka działa tak sobie.

Pozdrawiam
    adamm

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów