Witam.

Koleżanki i koledzy, podpowiedzcie w jaki sposób prawidłowo przeprowadzić mikroregulację AF.

Warunki w jakich próbuję to zrobić:

- aparat na statywie
- oś obiektywu poziomo
- przedmiot fotografowany prostopadle do osi obiektywu
- wężyk spustowy

ISO 100
błysk z lampy studyjnej
f 2.8
1/160
blokada lustra podniesionego

Pierwsze zdjęcie z ustawieniem mikro regulacji na minus 1, drugie na zero i trzecie na +1.
Strzelam 3 serie zdjęć:
1- przedmiot bardzo blisko obiektywu, tak na granicy możliwości wyostrzenia (w końcu to obiektyw makro)
Robię trzy zdjęcia z ustawieniami -1/0/+1
2- przedmiot w odległości około 1m, również trzy zdjęcia -1/0/+1
3- inny przedmiot, odległość około 1m i trzy zdjęcia -1/0/+1

Do 2 pierwszych zdjęć wziąłem monetę 5 zł, do drugiej papryczkę i ostrość ustawiałem na końcu jej ogonka

Problem w tym, że nie ma powtarzalności ostrości, czyli np. w pierwszej serii zdjęć ostro było na 0, w drugiej na +1 w trzeciej znów na 0.

Wydrukowałem sobie na sztywnym papierze taki niby specjalny przyrząd do kalibracji (dostępny gdzieś na forum Nikona) gdzie podziałka jest pod kątem 45st. i na tym z kolei ostro wychodzi przy ustawieniu na -1

Co robię nie tak?

Czy o prostu jak zamierzam robić makro to pamiętać że ma być np. na minus 1 i tak ustawiać a do zdjęć z trochę większej odległości przestawiać na inną wartość?

O ile produktówkę to mogę sobie poprawić i pobawić się w sprawdzenie na kompie (lub po prostu ustawić ostrość w manualu) o tyle jakaś pszczoła czy bąk nie będzie mi pozował do zdjęć i czekał aż ostrość będzie prawidłowa.

Pozdrawiam
adamm