Czas na kilka destylarni ...
92. Caol Ila
Najbrzydsza na Islay. Główny profil tej whisky to sól, wodorosty, torf, cytrusy, kwaśne jabłka ... czasami zdarza się coś więcej w nutach i wtedy ta whisky jest przyzwoita.
93. Ardbeg
Główny profil to dym, torf, odrobina bryzy morskiej, jod, a czasami też szpital, lekarstwa oraz w zależności od beczek dużo nut po sherry lub cytrusów). Czy starsza tym lepsza i potrafi być niesamowita.
94. Ardbeg
95. Laphroaig
Dla mnie pachnie i smakuje jak jedynka. Profilu nie opisuję zatem. Przesadzili z torfem. ... z rzadka trafi się coś lepszego.
96. Laphroaig - opalanie torfem - tylko nieliczne destylarnie dokonują procesu słodowania (w tym suszenia) jęczmienia u siebie.
97. Laphroaig - alembiki. Wiadomo co tu się dzieje.
98. Lagavulin, czyli na ostro się kręci ... żużel, torf, smoła, podkłady kolejowe, zaszczane piwnice ... a jednak to bardzo dobra whisky jest.
99. laga od strony wody.
100. Laga i czerwona skrzynka na listy.
--- Kolejny post ---
101. Bunnahabhain ... można tłumaczyć na "Bardzo dobra whisky" albo piękna zatoka. Głównie z beczek po sherry. Profil od wiśni (i ambrozji owoców leśnych) po wiśnie w czekoladzie do czekolady, kawy, skóry i lakieru do czyszczenia skóry. W starej wersji wiekowy pokój prawnika wraz z kurzem na książkach. Jedyna destylarnia na Islay bez ogólnego profilu totfowego.
102. Bunna
103. Polecam ich Warehouse degustation czyli prosto z beczek. Można samemu porozlewać.
104. Bowmore. Moja ulubiona. Delikatne torfy, dymy i bryza morska w koktajlu z dominującymi owocami, czasami egzotycznymi (lata 60-te, ananas, mango, kiwi) a czasami leśnymi (beczki po sherry). Potrafi być ostra (gdzieś tam na pierwszych moich fotkach z papryką i czosnkiem.
105. Bowmore 2
106. Bowmore ... degustacja kolorowa. Czym oni barwią te whisky?