Witam Wszystkich - ponieważ potrzebuje rady, pomocy, informacji podepną się pod ten wątek.
Podjąłem nie łatwą decyzję zmiany systemu (nie będę się rozpisywał, ale w skrócie ogranicza mnie system i spadek dostępności szkieł).
Obecnie używam a77 do tego minolta 50mm f1,4, Sigma 17-50mm f2,8, Sigma 70-200mm f2,8, Tamron 90mm f2,8
Szukam puszki Canona - koniecznie FF do 4-5k, ze szkłami sobie poradzę, bo chciałbym mieć w/w są dla mnie w zupełności wystarczające.
Noszę się z zamiarem kupienia czegoś dłuższego 150-600 lub jasne 400
Głównie przeznaczenie praca w studio (aukcję), jednak weekendami jest różnie - taki "misz-masz" ptaszki, krajobrazy, pokazy lotnicze itd...
Nie zależy mi w ogóle na filmach (najlepiej jak by w ogóle ich nie było)Podstawa to FF, w miarę sprawny AF, no i przede-wszystkim ładny obrazek. (szukam używanego sprzętu - wole doinwestować szkła)
Jako, że moja żona zaczęła swoją przygodę, to wraz ze zmiana systemu poszukuje dodatkowo puszki dla niej do 1,5k - jej z kolei zależy na filmach HD (ale nie jest to konieczność) i to tyle, bo dopiero uczy się pojęć :P
Ale lepiej się "ubezpieczyć" w razie pogłębienia jej chęci foto - nie chcę zaraz zmieniać jej puszki.
Poza tym, w razie potrzeby mógłbym korzystać z dwóch puszek co znacząco ułatwią np. śmiganie w plenerze (na jednej 70-200, na drugiej 150-600).
Jak bym się zmieścił z dwoma puchami do 6K to będę szczęśliwy- nie wykluczam tymczasowego odpuszczenia długiego tele na rzecz lepszej puchy,
ale wolałbym nie przekraczać budżetu w/w puszek do 6K