[QUOTE=poszukiwacz2006;1284041]I myślisz, że akurat ten wątek będzie wyjątkowy i wszystko Tobie wyjaśni? ABSOLUTNIE NIE!!!!!! Tu każdy będzie pisał swoje rady poparte w mniejszym lub większym stopniu przetestowaniem sprzętu.
Nie obrażaj się na słowa krytyki, bo faktycznie, sama chyba nie wiesz czego chcesz. Po pierwsze to Ty i tylko Ty wiesz, jakie zamierzasz robić zdjęcia. Mam tu na myśli przede wszystkim kompozycję. Jeżeli wiesz, to powinnaś też wiedzieć jakiego na cropie użyć szkła, aby osiągnąć zamierzony efekt. A skoro "miotasz się" pomiędzy 24-105, 70-200, 85 to wybacz, ale nie za bardzo rozumiesz to o czym piszesz. Wygląda na to, że należysz do tej grupy fotografów, którzy pstrykają co popadnie, z nadzieją, że coś z tego wyjdzie. Nadmieniasz, że możesz podjeść do konia, bo się go nie boisz. Ale czy akurat zdjęcia z bliska chcesz robić? Jak z bliska, to nawet pięćdziesiątka będzie za wąska ( koń to raczej duże zwierzę :-). Moim zdaniem musisz "nauczyć się i zrozumieć" daną ogniskową. Dopiero jak już to "ogarniesz", będziemy mogli z Tobą porozmawiać na temat aspektów technicznych poszczególnych modeli obiektywów ( czy np. af w 50 1.4 jest szybszy i dokładniejszy od tego w 50 1.8?, czy 85 1.8 jest w pełni używalne od maksymalnego otworu? czy 70-200 2.8 jest dobry pod światło itp, itd ).
Pozdrawiam[/QUOTE

To fakt pokusa kupna jest duża, chce się już kupić i jak najprędzej zacząć ogarniać jakąś sesję. No i oczywiście wybrać to co jest najlepsze w proponowanym przedziale cenowym. Skorzystam z waszej rady i cały ten tydzień poświęcę na lekturę. Może otworzy mi oczy...tylko co polecacie. Wcześniej czytałam jakieś książki dla początkujących. Dużo informacji, same podstawy , powierzchownie o wszystkim. Znacie może jakieś godne polecenia pozycje ?