Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Jaki obiektyw wybrać: Sigma 50mm vs.Canon 85mm ?

Dopiero zaczyna

Question Jaki obiektyw wybrać: Sigma 50mm vs.Canon 85mm ?

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
    Tak jak można wyczytać w tytułu posta borykam się co do wyboru obiektywu portretowego 50mm i 85mm do Canona.
    Oto upatrzone przeze mnie szkła:
    - SIGMA 50mm F1.4 EX DG HSM
    - Canon EF 85mm f/1.8 USM
    Przepraszam za moje banalne pytania ale zaczynam stawiać pierwsze kroki w Fotografii i chciałbym poznać opinię bardziej doświadczonych osób.
    Powyższych obiektywów używałbym głównie do zdjęć portretowych podczas wyjść z przyjaciółmi ale chciałbym też się zająć fotografią zjawisk astronomicznych itd. głównie fotografią gwiazd
    I tutaj moje pytanie który z tych szkieł byłby najlepszą opcją? Czy może polecacie inne obiektywy które spisywałby się równie dobrze jak powyższe?
    Czy są jakieś różnice pomiędzy samymi szkłami 50mm obiektywem a 85mm i czy są one aż tak bardzo widoczne?
    Mój sprzęt którym operuje: Canon 700D + 18-135mm IS STM.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw wybrać: Sigma 50mm vs.Canon 85mm ?

Zanim koledzy zaczną komentarze, zaproponuję Ci mały test: piszesz o portretach, masz 18-135, więc ustaw ogniskową na "85" i spróbuj w domu zrobić "ogólny portret", tzn. taki, na którym będzie coś więcej niż twarz i ramiona portretowanej osoby. Potem przestaw obiektyw na "50" i ponownie zrób tą próbę.
    Ogniskowa 85 jest uznawana za "portretową", jednak jeśli nie chcesz się ograniczać tylko do zdjęć w plenerze, to 85 może mieć zbyt wąski kąt widzenia.
    Co do różnic między obiektywami to są, i są widoczne, inna średnica, długość, waga
    Poszukaj też w internecie "symulator głębi ostrości", zrób kilka prób wpisując ogniskowe 50 i 85, oraz różne wartości przysłon, także maksymalną jasność obiektywów, może to trochę pomoże w wyborze.

Dopiero zaczyna

Dobry pomysł z tym symulatorem głębi ostrości Teraz widzę znaczne różnice pomiędzy tymi obiektywami. Im mniejszy obiektyw tym szerszy kąt widzenia a czym większy tym mniejszy kąt :P Teraz szczerze mówiąc jestem przekonany że 50mm powinna spełnić moje oczekiwania Dziękuję r_m
    Ale jak myślicie, czy ta 50 od Sigmy podoła zadaniu w fotografowaniu nieba o zmierzchu ?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

każdy podoła
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Do astrofotografii 50 może być albo trochę za długi, albo zdecydowanie za krótki, ale ogólnie to się nadaje

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

kup 50mm
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez dziabaducha Zobacz posta
    Dobry pomysł z tym symulatorem głębi ostrości Teraz widzę znaczne różnice pomiędzy tymi obiektywami. Im mniejszy obiektyw tym szerszy kąt widzenia a czym większy tym mniejszy kąt :P Teraz szczerze mówiąc jestem przekonany że 50mm powinna spełnić moje oczekiwania Dziękuję r_m
    Ale jak myślicie, czy ta 50 od Sigmy podoła zadaniu w fotografowaniu nieba o zmierzchu ?
    obiektyw to martwy przedmiot i nie jest w stanie czemukolwiek podolac.

to fotograf moze podolac sfotografowac niebo , lub tez nie.
    obiektywowi to wisi co jest nim fotografowane.

co do glebi ostrosci to na odleglosciach mniejszych od polowy hiperfocalnejn obiektywu o krotszej ogniskowe glebia ostrosci zalezy od skali odwzorowania.
    dla przylsony 1,8 50 mm hiperfokalna wynosi ok 90m

oznacza to, ze fotografujac na odleglosciach mniejszych od ok 45 metrow glebia ostrosci na przyslonie 1,8 bedzie taka sama przy takim samym kadrze dla obiektywu 50 mm jak i 85 mm.
    dla takiego samego kadru i 85 mm nalezy odpowiednio zwiekszyc odleglosc w stosunku 85/50 - czyli wykonac pare krokow wstecz.

jednym i drugim obiektywem mozna zrobic wspaniale ´zdjecia jak i nieskonczone knoty.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Kupując Sigmę fundujesz sobie większe prawdopodobieństwo problemów z AF niż w przypadku Canona. Szczególnie ta sigma (miałem), nawet skalibrowana na konkretną odległość, może już mieć problemy z innymi dystansami.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Kupując Sigmę fundujesz sobie większe prawdopodobieństwo problemów z AF niż w przypadku Canona.
    Skoro posiadałeś ten obiektyw to czy spotkałeś się z problemami związanymi z AF? I skąd te podejrzenia ?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

To nie podejrzenia tylko właśnie doświadczenie. Problemy z AF były powodem mojego rozstania z tym obiektywem. Z optyki i wykonania byłem bardzo zadowolony.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów