Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Tania zabawa z drogimi szkłami

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Tania zabawa z drogimi szkłami

Niektórzy to mają fajnie.Dosłownie za kilkadziesiąt złotych mogą wypożyczyć/testować
    dowolny obiektyw przez kilka dni i dowiedzieć się czy im odpowiada.
    Czy Sigma Sport 150-600 czy 100-400L II .
    Żródło:LensRentals.com - Rent a Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C A1 for Canon
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Tania zabawa z drogimi szkłami

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Niektórzy to mają fajnie.Dosłownie za kilkadziesiąt złotych mogą wypożyczyć/testować
    dowolny obiektyw przez kilka dni i dowiedzieć się czy im odpowiada.
    Czy Sigma Sport 150-600 czy 100-400L II .
    Żródło:LensRentals.com - Rent a Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C A1 for Canon
    https://dl.dropboxusercontent.com/s/.../rent.jpg?dl=0
    W 3M wypożyczenie sigmy 150-600 79zł/dzien przy 3 dniach. Nie maja na razie w ofercie wersji sport

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

A nie jest tak, że musisz wpłacić zwrotną "zaliczkę", o równowartości ceny obiektywu?
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Może nie równą cenie obiektywu, ale ok.70%. No i to jest mega problem. Po pierwsze musisz mieć sporą kase na koncie np. 5000zł za wypożyczenie np. 70-200L IS II. Po drugie musisz tą kasę wypłacićw gotówce. Czy limit dzienny karty na to pozwala? Czy bankomat ma tyle gotówki? Co jeśli nie? Jedziesz w końcu z tą kasą do wypożyczalni. Ja często potrzebuję szkła czy lampy na ślub czyli na sobotni wieczór, w niedzielę rano mogę oddać. A tu nie. Wypożyczalnia czynna tylko poniedziałek-piątek więc żeby sprzęt mieć na sobotę to muszę zapłacić za 3 doby a nie za jedną. Potem jak go juz oddam i zapłacę kilka stów za wypożyczenie to dostanę 5000zł w gotówce które znów muszę czym prędzej wpłacić do banku lub wpłatomatu. Czy czynny, czy kolejki, dojazdy, parkowanie. Masakra.

A na zachodzie blokują kasę na karcie po zrobieniu tzw. pre-autoryzacji, nikt nic nie ściąga póki wszystko jest zgodne z umową, żadnej gotówki, wypłat, wpłat.I robią to za granicą na polskich kartach bez problemu, a w Polsce jest to niemożliwe. Tylko gotówka.

Negocjowałem z wypożyczalniami, bo wolałbym pożyczać większość sprzętu i mieć wolną gotówkę. Niestety zero pola do manerwu. Ma być jak jest i tyle. I jaki z tego wniosek? Jak mam pożyczyć szkło używane za kaucję 5k i do tego dodać 500zł za wynajem to wolę za 5,5k takie szkło używane kupić, pobawić się nim nie 1 czy 3 dni ale miesiąc czy dwa i za 5,5k bez straty je sprzedać... zamiast ponosić koszt za wynajem i tracić czas na przejazdy tu i tam z powrotem.

Inna sprawa to koszt wynajmy takiego obiektywu. Wypożyczenie np 16-35 IS na tygodniowy wyjazd wakacyjny (na 11 dni bo wypożyczalnia czynna tylko pon-pt) to koszt ok 800zł!!! Porównująć jaka jest strata na kupieniu nowego nawet obiektywu (którego cena wynosi tyle co kaucja i opłata za wynajem) i sprzedaniu go po kilku miesiącach? 800zł to byłby max.
    Dlatego przy takim podejściu wypożyczalnie zawsze będą tylko usługą dla nielicznych, a nie prawdziwą alternatywą biznesową

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta

Negocjowałem z wypożyczalniami, bo wolałbym pożyczać większość sprzętu i mieć wolną gotówkę. Niestety zero pola do manerwu. Ma być jak jest i tyle. I jaki z tego wniosek? Jak mam pożyczyć szkło używane za kaucję 5k i do tego dodać 500zł za wynajem to wolę za 5,5k takie szkło używane kupić, pobawić się nim nie 1 czy 3 dni ale miesiąc czy dwa i za 5,5k bez straty je sprzedać... zamiast ponosić koszt za wynajem i tracić czas na przejazdy tu i tam z powrotem.
    ja tak robie od 3 lat
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uprawnienia umieszczania postów