Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Mikrokalibracja - dziwne spostrzeżenia...

Domyślnie Odp: Mikrokalibracja - dziwne spostrzeżenia...

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Kalibracja tego szkła nie ma najmniejszego sensu.
    Zrób 10 zdjęć ze statywu za każdym razem ostrząc w to samo miejsce tym samym punktem, raz będzie FF raz będzie BF

W 70D masz fajny AF na LV, można tego używać i częściowo zapomnieć o problemach z AF.
    No jednak ma bo jak miałem 350D z tym szkłem to powtarzalność focusa była na poziomie 30% a tu na 70D jest przynajmniej ok 90% więc warto dla tych 90%. Zrobiłem wg tej instrukcji z tego linku czyli 50x ogniskowa i potwierdzają sie moje spostrzeżenia subiektywne, że +/- 0 jest najlepsze (przysłonę ustawiłem o 1 wartośc wyżej niż 1.8 czyli na 2.8 by pozbyć się mydła). A więc regulacja zrobiona w warunkach realnych daje w praktyce bardziej realistyczne efekty niż laboratoryjne na granicy ostrzenia. A propos ostrzenia w warunkach realnych czyli 50x ogniskowa zauważyłem, ze łatwiej rozpoznać ostrość na jakimś obiekcie typu pleciony koszyk niż tablice biało-czarne. Dobre rezultaty w rozpoznawalności ostrości dają takie elementy jak metalowe obiekty, pozłacane, posrebrzane..etc.

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 01-06-2015 o 16:25
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ostrość ustawi się najlepiej na kontrastowych obiektach - przynajmniej wg zaleceń Canona

Prawdziwe wyciskanie ostrości z obiektywu, to zawsze MF.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Ależ oczywiście ale ja tu pisałem o czymś innym
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Gdzie to jest napisane?
    myślę że czytałem na stronie canona ale pan w serwisie też to potwierdzi - serwis ustawia dla 50 x ogniskowa a reszta go nie interesuje dlatego wolę sigmy w tym temacie

--- Kolejny post ---

Czyli te wszytkie tablice z linijkami nalezy wyrzucic do kosza?
    a dlaczego jak masz odpowiednio dużą linijkę to będziesz coś widział 2.5 metra to bardzo spokojna odległość - wiem bo ustawiałem schody to się zaczynają przy 4m (dla ogniskowej 50mm) potrzeba dużej linijki. Jak to mawiają u mnie na wsi wszystko można zrobić młotkiem jeśli czegoś nie możesz zrobić młotkiem to znaczy że potrzebujesz większy młotek

--- Kolejny post ---

znaczy medium format czy manual focus bo jak to pierwsze to się zgadzam a jak to drugie to raczej tylko ładna teoretyczna możliwość już szybciej i lepiej (i to znacznie) zrobisz detekcją kontrastu na LV ale to nadal AF jest.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 01-06-2015 o 19:59
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

na pewno nie.
    na pewno nie z matowkami do kadrowania , jakie sa seryjnie budowane w aparatach i nie ze wspolczesnymi obiektywami AF.
    byc moze na LV , tak , ale nie zawsze ze wzgledu na niska szybkosc ostrzenia da sie przeprowadzic.

podstawa jest dobra kalibracja , a uzyskuje sie wyniki lepsze niz na MF wspolczesnymi obiektywami. Obiektywy AF maja zbyt duze przelozenie pomiedzy ruchem obrotowym pierscienia a posuwistym soczewek aby moc rzeczywiscie na MF dobrzre wyostrzyc.

jesli masz obiektyw MF i dobra matowke do ostrzenia matowkowego ( one sa ciemniejsze ) to owszem , mozna to dobrze zrobic.

--- Kolejny post ---

. A propos ostrzenia w warunkach realnych czyli 50x ogniskowa zauważyłem, ze łatwiej rozpoznać ostrość na jakimś obiekcie typu pleciony koszyk niż tablice biało-czarne. Pozdrawiam,
    zadne takie.
    wazna jest temp barwowa .
    powinna byc ok 5500 K
    np kalibrujesz w swietle zarowek fotograficznych.
    celujesz na kontrastowa tablice np formatu a4 - niech to bedzie pare kontrastowych kresek.

w poiu widzenia aparatu , ale poza wplywem sensora AF umieszczasz skosnie jakas linijke , miare stolarska itp , cos z dobrze naniesiona i widoczna podzialka - tak by na zdjeciu odczytac podzialke.

zapamietujesz jaka liczba znajduje sie dokladnie w plaszczyznie tablicy testowej - np 500 mm .

robisz zdjecia i na podzialce da sie dokladnie odczytac gdzie przypada Maximum - jesli przypadnie np na 520 mm to masz BF , jesil np na 490 mm , to masz FF.

trzeba powtorzyc probe kilka razy, ostrosc winna oscylowac w okolicy 500 mm.

w warunkach domowych jest to wystarczajaco dokladne.

na szybko to " test plytki chodnikowej".

odleglosc -rzeczywiscie najrozsadniej jest ok 30-50 *f

zbyt blisko nie ma sensu , zbyt daleko - nie jest to juz tak krytyczne ze wzgledu na coraz wieksza GO.
    ot - typowe odleglosci z jakich najczesciej robisz zdjecia tym obiektywem.
    niekoniecznie musi AF miec rozne bledy w zaleznosci od odleglosci , ale zdaza sie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów