Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: problem z bezprzewodowym wyzwoleniem canon speedlite 600ex-rt z canonem 600D

Angry problem z bezprzewodowym wyzwoleniem canon speedlite 600ex-rt z canonem 600D

Witam serdecznie. Kupiłam nową lampę canon speedlite 600ex-rt i chciałam zrobić zdjęcia bezprzewodowo wyzwalając błysk. Przeleciałam instrukcję obsługi, filmiki w necie no dosłownie wszystko. ustawiłam lampę na sleve na ch. 1 i na lampie zaczęła mrygać czerwona lampka czyli lampa dała znać że jest gotowa. Ustawiłam w aparacie na ten sam ch. 1 zrobiłam wszystko tak jak było w instrukcji czy na filmikach na youtube otworzyłam lampę wbudowaną zrobiłam zdjęcie i nic . męczę się już 2 dni i nic. Jestem bezradna. Może ktoś coś wie? Byłabym wdzięczna. Może da się jakoś sprawdzić w aparacie czy działa droga radiowa? może jest jakaś szansa że mogę sprawdzić czy to wina aparatu czy lampy? Nie znam nikogo tko ma aparat canona żeby sprawdzić na innym aparacie. Proszę was bardzo o pomoc.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: problem z bezprzewodowym wyzwoleniem canon speedlite 600ex-rt z canonem 600D

No dobra ale czy 600D ma taką funkcję? Bo 600rt raczej błyskiem nie wyzwolisz...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: problem z bezprzewodowym wyzwoleniem canon speedlite 600ex-rt z canonem 600D

Cytat Zamieszczone przez matinka Zobacz posta
    Witam serdecznie. Kupiłam nową lampę canon speedlite 600ex-rt i ... ...Może da się jakoś sprawdzić w aparacie czy działa droga radiowa? ....
    Dopiero co był podobny temat. http://www.canon-board.info/lampy-bl...ml#post1283403
    Do wyzwolenia tej lampy bezprzewodowo, potrzebujesz na sanki aparatu nadajnik lub drugą lampę 600ex-rt
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 30-05-2015 o 22:23
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Dopiero co był podobny temat. http://www.canon-board.info/lampy-bl...ml#post1283403
    Do wyzwolenia tej lampy bezprzewodowo, potrzebujesz na sanki aparatu nadajnik lub drugą lampę 600ex-rt
    Ehh, wyjdzie na to, że Cię nie lubię i się czepiam
    A tak naprawdę to w 600d lampa wbudowana może pracować jako "Master" i może wyzwalać bezprzewodowo inne lampy ustawione jako "Slave", o ile te "Slave" zobaczą błysk z lampy wbudowanej.

@matinka: to, że w instrukcji pisze "bezprzewodowo" nie znaczy, że "radiowo".
    Poszukaj w instrukcji aparatu, jak ustawić lampę wbudowaną w tryb sterownika ("Master"), ustaw tą 600ex-rt jako "Slave" (ale optyczny, instrukcja od str. 75), upewnij się, czy masz ten sam kanał, ustaw lampę w grupie A, postaw w pokoju przed aparatem i sprawdź czy zadziała.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Ehh, wyjdzie na to, że Cię nie lubię i się czepiam
    A tak naprawdę to w 600d lampa wbudowana może pracować jako "Master" i może wyzwalać bezprzewodowo inne lampy ustawione jako "Slave",...
    Próbowałem tak w 6D i się nie udało
    trothlik napisał, że tej lampy błyskiem nie wyzwoli, więc skojarzyłem od razu z wątkiem który podałem, a widać to był błąd , a pewnie chodziło mu o fotocelę.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 31-05-2015 o 00:10
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Próbowałem tak w 6D i się nie udało
    Zaczynam się domyślać dlaczego
    Gdzie w 6d masz wbudowaną lampę?
    W 600d jest, jak najbardziej, i właśnie w 600d Canon wprowadził tryb sterownika w lampie wbudowanej (poprzednik z tej linii, 550d, nie miał takich możliwości).

trothlik napisał, że tej lampy błyskiem nie wyzwoli, więc skojarzyłem od razu z wątkiem który podałem, a widać to był błąd , a pewnie chodziło mu o fotocelę.
    Na to wygląda. Nie przeglądałem dokładnie instrukcji 600ex-rt, więc nie mam pewności, ale prawdopodobnie nie ma trybu "zwykłej fotoceli".

Bez sensu... Wydałam tyle kasy na lampę a nawet nie mogę jej wyzwolić bezprzewodowo a na zmianę aparatu mnie nie stać na razie....No nic więc jedynie zostaje mi dokupić kostkę z fotocela?? Polecacie jakieś? Tańsze? dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Bez sensu... Wydałam tyle kasy na lampę a nawet nie mogę jej wyzwolić bezprzewodowo a na zmianę aparatu mnie nie stać na razie....No nic więc jedynie zostaje mi dokupić kostkę z fotocela?? Polecacie jakieś? Tańsze? dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
    Czy bez sensu jest Twój brak umiejętności czytania ze zrozumieniem? Zmiana aparatu w niczym nie pomoże, żadna lustrzanka Canona nie ma wbudowanego radiowego sterownika lamp błyskowych, ale:
    - Twój 600d może wyzwolić 600ex-rt bezprzewodowo
    - instrukcja lampy, rozdział zaczynający się od strony 75
    - instrukcja aparatu, rozdział zaczynający się od strony 189

Sorry przeczytałam co pisaliscie ale przy okazji trafiłam na temat na tym forum i tam pisało że ta lampa nie posiadatrybu fotoceli i ze potrzebuje dodatkowo kostkę. sprawdziłam instrukcje i działa!!!!! Dziękuję wam bardzo... Kamień z serca. Tylko że działa tylko z lampa wbudowana i ok musi tak być żeby Flash zobaczył sygnał z aparatu tylko ze miałam robić akty w low key i mi ni jak nie pasuje ten błysk z lampy wbudowanej. Macie jakieś pomysły z zaslonieniem tej lampy wbudowanej żeby nie zasłonić sygnału.... Dziękuję bardzo jeszcze raz i sorki za brak zrozumienia ale mi się tematy nalozyly.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

tylko ze miałam robić akty w low key i mi ni jak nie pasuje ten błysk z lampy wbudowanej. Macie jakieś pomysły z zaslonieniem tej lampy wbudowanej żeby nie zasłonić sygnału....
    Instrukcja aparatu, str. 199, ta pierwsza możliwość - nie pomaga? (bo mam nadzieję, że nie liczysz na automat i ustawiasz moc lampy w trybie M, i aparat też jest w M)
    Spróbuj ustawić krótszy czas naświetlania, ale nie krótszy od czasu synchronizacji.
    Jeśli nie pomogło, a robisz w pomieszczeniu, to postaraj się odbić światło lampy wbudowanej i skierować np. na sufit albo na ścianę; ustaw 2-3cm przed palnikiem albo gruby biały kartonik, albo kuchenną folię alu (tą błyszcząca stroną do palnika), tylko uważaj, żeby to czego użyjesz nie dotykało palnika lampy.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów