To się musi udać

Nie mam aparatu z lampą wbudowaną z trybem "Master", dlatego sprawdziłem na lampie zewnętrznej użytej jako sterownik "Master".

Ustawienia: tryb aparatu M, czas 1/160 (taki "bezpieczny"), przysłona 2.8 (dla testów z odległości 1m w małym pokoju jest ok), ISO100. Próba pierwsza, bez lamp: zdjęcie czarne.

Zakładam lampę jako sterownik czyli "Master" (Ty to ustawiasz na wbudowanej), ustawienia sterownika: tryb M, moc minimalna (1/128), błysk lampy-sterownika WYŁĄCZONY, palnik na wprost, zdjęcie próbne - nie jest całkiem czarne, widać przedmioty, zgodnie z tym co piszą w instrukcji (że światło sterownika może być widoczne na zdjęciu).
Odwracam palnik "do tyłu", zdjęcie próbne: czarne, czyli błysk sterujący odbity od ścian jest za słaby, aby wpływać na ekspozycję, czyli jest ok - u siebie zrobisz to odbijając błysk sterujący kartonikiem albo nawet dłonią (byle nie zakrywać całkiem palnika-to go może uszkodzić).

Włączam lampę "Slave", ustawiam ten sam kanał co w sterowniku, grupę A (w sterowniku ustawiłem pracę bez podziału na grupy), robię zdjęcie próbne (palnik sterownika na aparacie skierowany do tyłu) - "Slave" błysnął z minimalną mocą, światło obijało się od (prawie białych) ścian i sufitu, więc wszystko na zdjęciu jest lekko widoczne, tak powinno być czyli wszystko działa poprawnie.

Zrób dokładnie tak samo, po kolei, wszystkie kroki. Sprawdź kilka razy, czy lampa wewnętrzna na pewno jest ustawiona tylko jako sterownik, "bez błyskania" - w menu powinien być wybrany symbol tylko podniesionej lampy, ale bez "kresek" przed lampą ("z kreskami": lampa - sterownik także bierze udział w naświetlaniu zdjęcia, "bez kresek" - lampa ma być tylko sterownikiem, i właśnie tak ma być ustawiona), czy sterownik pracuje w trybie M, ustaw na sterowniku z jaką mocą ma błysnąć lampa zdalna (zacznij od minimalnej i rób zdjęcie tej zdalnej lampy, w taki sposób łatwo zobaczyć, czy błysnęła we właściwym momencie, i czy na zdjęciu widać coś jeszcze, tzn. światło z wbudowanej).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
Wygląda na problem z synchronizacją. Wydłuż czas na migawki, nie ma to żadnego znaczenia dla siły naświetlania przez lampę, to wpływa tylko i wyłącznie na to ile zastanego światła złapiesz. Jeśli w pomieszczeniu jest mało światła to czy ustawisz 1/60 czy 1/200 lampa błyśnie tak samo i tak samo naświetli zdjęcie (pod warunkiem prawidłowej synchronizacji).
Na siłę błysku lampy na wpływ przysłona i iso.
Nie mam doświadczenia ze sterowaniem optycznym, dlatego zasugerowałem skrócenie czasu.
Dla nas to oczywiste, że lampa błyśnie tak samo, ale tylko wtedy jeśli będzie ustawiona jako M (chodzi o manualną regulację mocy błysku, to "inne M" niż tryb M na aparacie), jeśli przypadkiem był ustawiony jakiś TTL, wyniki mogą być nieprzewidywalne.