Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Wybór dla niezdecydowanego

Coś już napisał Awatar Boogie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Wybór dla niezdecydowanego

Słuchajcie odłożyłem w końcu na obiektyw. Fotografią zajmuję się zupełnie amatorsko oraz staram się rozwijać dla siebie, dla przyjemności. Początkowo myślałem o ogólnym robieniu zdjęć bez określonej tematyki, teraz zacząłem więcej czasu poświęcać ludziom i psom/kotom - to zdecydowanie mnie najbardziej wciąga, portretowo bardziej. Mam obecnie Canon 1Ds mkII i szkła Canon 85mm 1,8 oraz Tamrona 70-200 2,8. Z obu szkieł jestem bardzo zadowolony, natomiast myślę o dokupieniu kolejnego i pojawił się dylemat. Czy lepiej poświęcić uniwersalnego 70-200 (z 200 rzadko korzystam, większość gdzieś po środku wypada) i kupić pod portret C135 2,0L (stałka mnie nie przeraża a doceniam zalety) oraz coś szerszego ale typowo budżetowego (wcześniej przy sporadycznych wyjazdowych zdjęciach na cropie korzystałem z Tamrona 17-50 2,8), czy zostawić to co mam i dokupić coś szerszego typu Tokina 16-28mm 2,8 lub Sigma 35mm 1,4A. Mam lampę Yongnuo 568 EX. Czekają mnie dwa wesela w tym roku, na pewno porobię zdjęcia znajomym, ale to tylko dodatkowo i na ile pozwoli impreza i nie wcinanie się głównemu fotografowi. Dotychczas na średniej wielkości sali radziłem sobie z tym co mam, czasami było za ciasno, ale na razie wszystkiego mieć nie mogę Przy takich imprezach nie robię reportażu, tylko staram się oddać znajomym dodatkowa pamiątkę. Może macie inne sugestie, przeczytałem sporo wątków, testów szkieł i sam nie wiem.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Wybór dla niezdecydowanego

Wiesz co, skoro już dużo poczytałeś i dalej nie wiesz, to czemu sądzisz, że teraz ci rozjaśnimy? Dalej musisz podjąć decyzję, czego potrzebujesz.

Jak widać w stopce mam Sigmę i jestem z niej baardzo zadowolony. Czasem potrzeba mi szerzej, to wtedy okazyjnie używam 24/2.8 lub podinam 10-22 i mam te 15mm.
    Brakuje mi czasem czegoś dłuższego (pewnie dokupię 200 f2.8 L II ). Ja bym zostawił co masz i kupił szerokość. Ale jak szeroko, to już sam musisz podjąć decyzję
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Cytat Zamieszczone przez Boogie Zobacz posta
    Słuchajcie odłożyłem w końcu na obiektyw. Fotografią zajmuję się zupełnie amatorsko oraz staram się rozwijać dla siebie, dla przyjemności. Początkowo myślałem o ogólnym robieniu zdjęć bez określonej tematyki, teraz zacząłem więcej czasu poświęcać ludziom i psom/kotom - to zdecydowanie mnie najbardziej wciąga, portretowo bardziej. Mam obecnie Canon 1Ds mkII i szkła Canon 85mm 1,8 oraz Tamrona 70-200 2,8. Z obu szkieł jestem bardzo zadowolony, natomiast myślę o dokupieniu kolejnego i pojawił się dylemat. Czy lepiej poświęcić uniwersalnego 70-200 (z 200 rzadko korzystam, większość gdzieś po środku wypada) i kupić pod portret C135 2,0L (stałka mnie nie przeraża a doceniam zalety) oraz coś szerszego ale typowo budżetowego (wcześniej przy sporadycznych wyjazdowych zdjęciach na cropie korzystałem z Tamrona 17-50 2,8), czy zostawić to co mam i dokupić coś szerszego typu Tokina 16-28mm 2,8 lub Sigma 35mm 1,4A. Mam lampę Yongnuo 568 EX. Czekają mnie dwa wesela w tym roku, na pewno porobię zdjęcia znajomym, ale to tylko dodatkowo i na ile pozwoli impreza i nie wcinanie się głównemu fotografowi. Dotychczas na średniej wielkości sali radziłem sobie z tym co mam, czasami było za ciasno, ale na razie wszystkiego mieć nie mogę Przy takich imprezach nie robię reportażu, tylko staram się oddać znajomym dodatkowa pamiątkę. Może macie inne sugestie, przeczytałem sporo wątków, testów szkieł i sam nie wiem.
    Kup sobie Canona 24-70/2,8 I lub II w zależności od tego ile masz kasy na obiektyw.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

...albo coś krótszego. Jak nie masz nic do landszaftów będzie jak znalazł.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Problem tutaj polega na tym że ty sam niewiesz co chcesz, i to my mamy wybrać za ciebie. Rozumiem że jesteś amatorem ale wydaje mi się że dość świadomym ponieważ zrobiłeś swojego rodzaju rozeznanie, wybrałeś jakieś zestawy i teraz musisz się zdecydować na coś. Prawda jest taka że każdy z nas fotografuje inaczej i dlam nie 35mm+85mm załatwia 99% mojego reportażu ślubnego ten jeden procent to szerokie szkło którego używam bo poprostu mam , ale gdybym nie miał to bym nie specjalnie szukał.
    Masz dość długi zestaw bo 85 + 70-200, w pomiesczeniach mniejszych napewno będzie dość ciasno, zwłaszcza jezeli trafisz na ludzi przed sobą. Ktoś trafnie napisał kup 24-70 i to chyba najsensowniejsze rozwiazanie bo masz zarówno szeroko, jak i portretowo z fajnym światłem, a nie musisz kombinować czy ma to byc 24 czy 35 czy 50 mm. Zadaj sobie jedno prost epytanie , jakich kadrów ci brakkuje i będziesz miał odpowiedź co wybrać .
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna

jak wyżej... 24-70/ 28-70 - z 85 daje to popularny niegdyś zestaw (teraz wszyscy mają 35+85). Ew. 35/2 + tamron 17-35/ tokina 16-28/ C20-35L (w tym przypadku 35/2 traci sens)

Miasto
    Poznań

Z 24-70 pojawia się problem, bo obiektyw musi być nowy, biorę fakturę. W tym przypadku Canon odpada bo przekracza budżet, pozostaje Tamron 24-70 co do którego nie jestem przekonany.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

no to wes 24-70/4 is
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Miasto
    Poznań

Trochę ciemny, a jeśli światło 4,0 to bym już wolał kupić 24-105 bo większy zakres i tańszy a jakość podobna.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Boogie Zobacz posta
    Trochę ciemny, a jeśli światło 4,0 to bym już wolał kupić 24-105 bo większy zakres i tańszy a jakość podobna.
    masz jeszcze sigmę, tokinę w tych ogniskowych i świetle. Ale jak napisał GM, zobacz jakich kadrów Ci brak.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów