Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di II VC a Canon EF-S 18-55 Kit

Mieszany widok

Domyślnie Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di II VC a Canon EF-S 18-55 Kit

Cześć, nie znalazłem takiego wątku. Powiedzcie proszę ponieważ posiadam Canon EF-S 18-55 Kit do aparatu Canon 650d i zamierzam zmienić na Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di II VC. Czy różnica w jakości zdjęć będzie znaczna ? Chodzi mi o zdjęcia z wakacji i inne lecz bardziej amatorskie. Czy jest w ogóle sens zakupywać tego Tamrona?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di II VC a Canon EF-S 18-55 Kit

rozważ sigmę 17-50 f/2.8
    jak kupujesz używane to sprawdź ze swoim aparatem obiektyw, który kupujesz.
    jak nowe to idz do sklepu i przetestuj tak samo.
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez ecniv Zobacz posta
    Cześć, nie znalazłem takiego wątku. Powiedzcie proszę ponieważ posiadam Canon EF-S 18-55 Kit do aparatu Canon 650d i zamierzam zmienić na Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di II VC. Czy różnica w jakości zdjęć będzie znaczna ? Chodzi mi o zdjęcia z wakacji i inne lecz bardziej amatorskie. Czy jest w ogóle sens zakupywać tego Tamrona?
    Na pewno odczujesz różnicę na +. Jak dużą to zależy od tego ktora masz wersję kita i czy wykorzystasz w pełni nowy nabytek

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Na pewno odczujesz różnicę na +. Jak dużą to zależy od tego ktora masz wersję kita i czy wykorzystasz w pełni nowy nabytek
    Czesć, wersję jaką posiadam to Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS II. potrzebuje cos z szerokim kątem uniwersalnego. Pytanie czy tą sigme lub tautona 17-50 czy nie lepiej w ogole wziąć sobie stałkę Canon EF-S 24mm f/2.8 STM. Z którego będe najbradziej zadowolony ? Jak myślicie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Czesć, wersję jaką posiadam to Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS II. potrzebuje cos z szerokim kątem uniwersalnego. Pytanie czy tą sigme lub tautona 17-50 czy nie lepiej w ogole wziąć sobie stałkę Canon EF-S 24mm f/2.8 STM. Z którego będe najbradziej zadowolony ? Jak myślicie?
    Zależy co masz na myśli pisząc szeroki kąt, bo na cropie 24 to tak zbyt szeroko nie jest. Ustaw sobie obiektyw na 24mm i przez jakiś czas "popstrykaj" fotki na jednej ogniskowej - zobaczysz czy Ci to odpowiada. Odnośnie zooma to Sigma - będziesz zadowolony, jednak przed zakupem sprawdź ze swoją puszką czy nie ma FF/BF w przeciwnym wypadku będziesz musiał wysyłać do kalibracji (na gwarancji jest darmowa).
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie

tamron i sigma optycznie sa porownywalne , jednak z lekkim wskazaniem na sigme - ale to moze tez byc kwestia konkretnego egzemplarza.

na pewno przejscie na jeden z tych obiektywow to ulatwienie w stosunku do tego , ktory masz.

najlepiej zobacz obydwa , jak juz pisano , sprawdz ktory lepiej ostrzy i wybierz, ten ktory bardziej odpowiada.
    Raczej nie popelnisz bledu wybierajac jeden z tych obiektywow.

mialem T. w wersji bez stabilizacji i bylem b. zadowolony , ze stabilizacja moze byc tylko lepiej - na pewno nie jest to obiektyw na cale zycie , ale nie jest drogi.

cokolwiek wybierzesz , bedzie dobrze , obys tylko dokonal wyboru swiadomie porownujac prace autofocusa.
    na ogol jest dobrze pod tym wzgledem , ale zdazaja sie wyjatki.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    tamron i sigma optycznie sa porownywalne , jednak z lekkim wskazaniem na sigme - ale to moze tez byc kwestia konkretnego egzemplarza.

na pewno przejscie na jeden z tych obiektywow to ulatwienie w stosunku do tego , ktory masz.

najlepiej zobacz obydwa , jak juz pisano , sprawdz ktory lepiej ostrzy i wybierz, ten ktory bardziej odpowiada.

mialem T. w wersji bez stabilizacji i bylem b. zadowolony , ze stabilizacja moze byc tylko lepiej - na pewno nie jest to obiektyw na cale zycie , ale nie jest drogi.

cokolwiek wybierzesz , bedzie dobrze , obys tylko dokonal wyboru swiadomie porownujac prace autofocusa.
    Ale to można w sklepie zapiąć obiektyw i spróbować jak robi zdjęcia? Bo chyba sprzedawca nie pozwoli za bardzo ?

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta

Sigma jest znacznie szybsza i ostrzejsza od Tamrona. Lepsze wykonanie po stronie Sigmy. Wymiary i waga prawie identyczne. Dla mnie również średnica filtra 77mm na korzyść Sigmy. Taka sama jak w C 70-200. Tamron po 5 latach będzie klekotem.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Sigma jest znacznie szybsza i ostrzejsza od Tamrona. Lepsze wykonanie po stronie Sigmy. Wymiary i waga prawie identyczne. Dla mnie również średnica filtra 77mm na korzyść Sigmy. Taka sama jak w C 70-200. Tamron po 5 latach będzie klekotem.
    Panowie serdecznie dziękuje za wszystkie podpowiedzi. Zdecydowałem się na Sigmę. Pytanie jeszcze jak już będe w sklepie jak najlepiej sprawdzić czy dobrze ostrzy ? Jakieś sprawdzone metody ? Bo jest to dla mnie nowość, do tej pory kupowałem obiektyw i poprostu był - dobry .. ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

za Salasem
    mam to szkło - rewela (Tamrona sprzedałem)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów