Przede wszystkim nie chce nikogo urazić i proszę nie denerwujcie się... Co do 18-55 2,8 sugerowałem się testem na optyczne..pl i jakimś wątkiem na forum.. Do tego cena dość wysoka..
16 mm (crop) byłby prawdopodobnie wystarczający, tym bardziej że w przyszłości (za 3-5 lat) planuje kupić jakiś używany FF. Potrzebuje obiektyw dobry optycznie i dość jasny. Czy f/4 mi wystarczy? Czy potrzebuje jednak 2,8?

Przemek_PC... sugerujesz że mam już 18mm, tylko jego rozdzielczość, ostrość i wykonanie jest raczej słabe. Miałem okazję ostatnio przetestować z moim body sigmę Art i jakość obrazu nawet na największym powiększeniu uświadomiła mi że jednak obiektyw ma znaczenie...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
Kup albo Canona 17-55 2.8, albo Sigmę 17-50 2.8, albo Tamrona 17-50 2.8. Właśnie w tej kolejności.

Nie kupuj szkieł FF jeśli nie chcesz szybko przejść na FF. Zresztą z tego co piszesz to żaden z Twoich zoomów nie jest szkłem FF.
No właśnie dlatego pisze na tym forum. Canon jest bardzo drogi, więc raczej skłaniałbym się ku Sigmie. Tylko dlaczego nie kupować szkieł FF?