Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS STM - czy mam problem z obiektywem?

Domyślnie Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS STM - czy mam problem z obiektywem?

Witam!
    Może zdiagnozowałem pewien problem na obiektywie 18-135 IS STM. chodzi o to, ze fotografując na pełnym zoomie tym obiektywem przy f8 (np) zdjęcia są nieostre jak widac na przykładowym zdjęciu i by uzyskać ostre zdjęcie albo należy cofnąć zoom do ok 120mm czyli jakieś 3mm na pierścieniu lub zwiększyć przysłonę do f13.
    Proszę o spojrzenie na zdjęcia i info użytkownika tego obiektywu czy też mają takie objaw bo jeśli nie to będę go reklamował a jeśli jest to taka jego "uroda" to będę w przyszłości zdjęcia robił bardziej świadomie?
    Ostrość na tych zdjęciach była ustawiana na ten złoty motyw w oknie.
    https://drive.google.com/folderview?...Vk&usp=sharing
    Można pobrać oryginały.
    Bardzo proszę o pinię osoby, które mają lub miały ten obiektyw.

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS STM - czy mam problem z obiektywem?

Bierz pod uwagę klasę obiektywu i zachowanie się optyki i przysłony zwłaszcza na ostrzeniu na nieskończoność.

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Bierz pod uwagę klasę obiektywu i zachowanie się optyki i przysłony zwłaszcza na ostrzeniu na nieskończoność.
    Oczywiście, że nie jest to obiektyw profesjonalny i nigdy nie miałem lepszego ale to co zobaczyłem mnie uderzyło i chciałem się dowiedzieć, czy ten typ tak ma czy mój jest jakiś felerny...

Pozdrawiam
    Lutek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Oczywiście, że nie jest to obiektyw profesjonalny i nigdy nie miałem lepszego ale to co zobaczyłem mnie uderzyło i chciałem się dowiedzieć, czy ten typ tak ma czy mój jest jakiś felerny...

Pozdrawiam
    Mam problem z otworzeniem zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Mam problem z otworzeniem zdjęcia.
    Tzn, nie otwiera się zdjęcie czy strona czy inny problem?
    Lutek

Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Tzn, nie otwiera się zdjęcie czy strona czy inny problem?
    Bad request. Error 400. Tak wygląda problem ze zdjęciem. A co do obiektywu: na innych ( krótszych) ogniskowych z różnymi kombinacjami przysłon jest ok?

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

ja też mam error 400.

próbowałeś ostrzyć manualnie? problem występuje na krótkich odległościach ostrzenia czy na nieskonczoności? zawsze to może być po prostu bf/ff... wrzuć zdjęcia
    ebe ebe

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Bad request. Error 400. Tak wygląda problem ze zdjęciem. A co do obiektywu: na innych ( krótszych) ogniskowych z różnymi kombinacjami przysłon jest ok?
    Tak, wszędzie gdzie indziej jest ok a powiem nawet, ze super jak dla mnie. Słaby punkt jest tylko na samej końcówce tak jak to opisałem.
    A teraz z tego linku się otwiera?
    https://drive.google.com/folderview?...Vk&usp=sharing

Pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    ja też mam error 400.

próbowałeś ostrzyć manualnie? problem występuje na krótkich odległościach ostrzenia czy na nieskonczoności? zawsze to może być po prostu bf/ff... wrzuć zdjęcia
    - Jest to zauważalnie na nieskończoności a na bliskich trudno powiedzieć bo z bliska obiekty są większe i i trudniej o cienkie obwódki.
    - Ręcznie nic się ni zdziała bo to co ustawia automatyka to najlepsze wyostrzenie.
    -bf/ff nie ma bo robiłem testy przy mikrokalibracji i okazało się, ze jest ok a poza tym na LV jest to samo

Pozdrawiam
    Lutek

Miasto
    T.M.

Ostrzenie ręcznie pokazuje mi Ci czy obiektyw w ogóle ostrzy. Jeżeli problem występuje na 135mm i na nieskończoności, to prawdopodobnie problemu nie ma, doszedłeś do maximum i tyle. Dla porównania: zrób sobie kilka zdjęć na 135mm od pełnej dziury do powiedzmy f13, powinieneś mieć odpowiedź.

Dopiero zaczyna

Z obiektywem jest ewidentnie coś nie tak. Jeśli faktycznie ostrząc ręcznie na LV nie jesteś w stanie uzyskać lepszej ostrości niż to co w samplach na 135/f8, to obiektyw do serwisu na kalibrację/ justowanie. W takich warunkach na 135 i f8 to powinna być żyleta.

Zdjęcie 118/f8 też szału nie robi. Mam starego Canona 28-135 i na pełnej dziurze (135/f5.6) rezultaty są lepsze.
    Ostatnio edytowane przez ts- ; 20-05-2015 o 10:38

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów