Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS STM - czy mam problem z obiektywem?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lutek
    Uzależniony
    • 2005
    • 560

Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS STM - czy mam problem z obiektywem?

Witam!
    Może zdiagnozowałem pewien problem na obiektywie 18-135 IS STM. chodzi o to, ze fotografując na pełnym zoomie tym obiektywem przy f8 (np) zdjęcia są nieostre jak widac na przykładowym zdjęciu i by uzyskać ostre zdjęcie albo należy cofnąć zoom do ok 120mm czyli jakieś 3mm na pierścieniu lub zwiększyć przysłonę do f13.
    Proszę o spojrzenie na zdjęcia i info użytkownika tego obiektywu czy też mają takie objaw bo jeśli nie to będę go reklamował a jeśli jest to taka jego "uroda" to będę w przyszłości zdjęcia robił bardziej świadomie?
    Ostrość na tych zdjęciach była ustawiana na ten złoty motyw w oknie.

Można pobrać oryginały.
    Bardzo proszę o pinię osoby, które mają lub miały ten obiektyw.

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
  • słowiczek
    Uzależniony
    • 2014
    • 759

Odp: Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS STM - czy mam problem z obiektywem?

Bierz pod uwagę klasę obiektywu i zachowanie się optyki i przysłony zwłaszcza na ostrzeniu na nieskończoność.

Komentarz

• Lutek
      Uzależniony
      • 2005
      • 560

Zamieszczone przez słowiczek
      Bierz pod uwagę klasę obiektywu i zachowanie się optyki i przysłony zwłaszcza na ostrzeniu na nieskończoność.
      Oczywiście, że nie jest to obiektyw profesjonalny i nigdy nie miałem lepszego ale to co zobaczyłem mnie uderzyło i chciałem się dowiedzieć, czy ten typ tak ma czy mój jest jakiś felerny...

Pozdrawiam
      Lutek

Komentarz

• Tom77
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2875

Zamieszczone przez Lutek
        Oczywiście, że nie jest to obiektyw profesjonalny i nigdy nie miałem lepszego ale to co zobaczyłem mnie uderzyło i chciałem się dowiedzieć, czy ten typ tak ma czy mój jest jakiś felerny...

Pozdrawiam
        Mam problem z otworzeniem zdjęcia.

Komentarz

• Lutek
          Uzależniony
          • 2005
          • 560

Zamieszczone przez Tom77
          Mam problem z otworzeniem zdjęcia.
          Tzn, nie otwiera się zdjęcie czy strona czy inny problem?
          Lutek

Komentarz

• słowiczek
            Uzależniony
            • 2014
            • 759

Zamieszczone przez Lutek
            Tzn, nie otwiera się zdjęcie czy strona czy inny problem?
            Bad request. Error 400. Tak wygląda problem ze zdjęciem. A co do obiektywu: na innych ( krótszych) ogniskowych z różnymi kombinacjami przysłon jest ok?

Komentarz

• p0m
              Uzależniony
              • 2010
              • 698

ja też mam error 400.

próbowałeś ostrzyć manualnie? problem występuje na krótkich odległościach ostrzenia czy na nieskonczoności? zawsze to może być po prostu bf/ff... wrzuć zdjęcia
              ebe ebe

Komentarz

• Lutek
                Uzależniony
                • 2005
                • 560

Zamieszczone przez słowiczek
                Bad request. Error 400. Tak wygląda problem ze zdjęciem. A co do obiektywu: na innych ( krótszych) ogniskowych z różnymi kombinacjami przysłon jest ok?
                Tak, wszędzie gdzie indziej jest ok a powiem nawet, ze super jak dla mnie. Słaby punkt jest tylko na samej końcówce tak jak to opisałem.
                A teraz z tego linku się otwiera?

Pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez p0m
                ja też mam error 400.

próbowałeś ostrzyć manualnie? problem występuje na krótkich odległościach ostrzenia czy na nieskonczoności? zawsze to może być po prostu bf/ff... wrzuć zdjęcia
                - Jest to zauważalnie na nieskończoności a na bliskich trudno powiedzieć bo z bliska obiekty są większe i i trudniej o cienkie obwódki.
                - Ręcznie nic się ni zdziała bo to co ustawia automatyka to najlepsze wyostrzenie.
                -bf/ff nie ma bo robiłem testy przy mikrokalibracji i okazało się, ze jest ok a poza tym na LV jest to samo

Pozdrawiam
                Lutek

Komentarz

• słowiczek
                  Uzależniony
                  • 2014
                  • 759

Ostrzenie ręcznie pokazuje mi Ci czy obiektyw w ogóle ostrzy. Jeżeli problem występuje na 135mm i na nieskończoności, to prawdopodobnie problemu nie ma, doszedłeś do maximum i tyle. Dla porównania: zrób sobie kilka zdjęć na 135mm od pełnej dziury do powiedzmy f13, powinieneś mieć odpowiedź.

Komentarz

• ts-
                    Dopiero zaczyna
                    • 2014
                    • 23

Z obiektywem jest ewidentnie coś nie tak. Jeśli faktycznie ostrząc ręcznie na LV nie jesteś w stanie uzyskać lepszej ostrości niż to co w samplach na 135/f8, to obiektyw do serwisu na kalibrację/ justowanie. W takich warunkach na 135 i f8 to powinna być żyleta.

Zdjęcie 118/f8 też szału nie robi. Mam starego Canona 28-135 i na pełnej dziurze (135/f5.6) rezultaty są lepsze.
                    Ostatnio edytowany przez ts-; 50898.
                    flickr

Komentarz

• p0m
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 698

wyślij do serwisu. faktycznie jest duży problem.
                      ebe ebe

Komentarz

• Lutek
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 560

Witam!
                        Sprawa się wyjasniła. Faktycznie był problem . Obiektyw z aparatem oddałem do serwisu Canona w Warszawie. Pierwsza ekspertyza to "Konieczność kalibracji obiektywu do bady". Po dokonaniu kalibracji (usługa płatna 123pln) okazało się że jest jeszcze gorzej. O ile na początku nieostre były zdjęcia na pełnym zoomie w nieskończoności to po tej kalibracji ostrość na pełnym zoomie w nieskończoności pogorszyła się na tyle, ze aparat wogóle nie był w stanie zrobić zdjęcia, nawet na LV. W związku z powyższym oddałem sprzęt (szkło + 70D) do reklamacji. Po dogłębnej analizie okazało się, ze jest wada w ustawieniach soczewek i trzeba dokonać korekty fizycznej wewnątrz obiektywu. Koszt to naprawy to 246pln + 123pln ponowna kalibracja do body. Ponieważ wcześniej ją robili a nie wykryli tej wady to poprzednio zapłaconą sumę uznali i musiałem dopłacić te 246pln.
                        Obiektyw był kupiony w jednych z większych firm sprzedających nowy i używany sprzęt fotograficzny w Warszawie. Przy kupnie wystawiono mi gwarancję ale firma uchyliła się od zobowiązań już na etapie tych pierwszych 123pln więc oby wykupić swój sprzęt z serwisu Canona musiałem zapłacić z własnej kieszeni a potem przez wiele dni w żaden sposób nie zainteresowała się moją sprawą. Co gorsza, gdy Canon czekał na decyzję o zgodzie na odpłatną kalibrację oni nie udzielali tej odpowiedzi a gdy zadzwoniłem do właściciela tej firmy, która sprzedaje sprzęt usłyszałem "bym nie wydzwaniał co chwilę bo mają wiele innych ważnych spraw"! Poczułem się jakby mnie spoliczkowano - jak można tak powiedzieć do klienta!
                        Wczoraj po odebraniu już naprawionego sprzętu z serwisu udało mi sie skontaktować z innym pracownikiem tej firmy, który obiecał mi że zajmie sie moją sprawą i prosił o kontakt we wtorek. Jeśli w żaden sposób nie poczują się do wsparcia mnie mimo, iż byli do niej zobowiązani wystawiając gwarancję to zwyczajnie ujawnię nazwę tej firmy a do tego prawie na pewno zgłoszę sprawę do sądu konsumenckiego.

Aha, zapomniałem napisać, ze teraz obiektyw działa rewelacyjnie jak na urządzenie tej klasy i jestem zadowolony z naprawy w serwisie Canona na Żytniej.

Pozdrawiam
                        Ostatnio edytowany przez Lutek; 1892.
                        Lutek

Komentarz

• ts-
                          Dopiero zaczyna
                          • 2014
                          • 23

Porażka ten serwis Canona... Po Twoich zdjęciach ewidentnie było widać, że coś jest nie tak z obiektywem i nie chodzi tu o kalibrację do body. A wysłanie klientowi obiektywu który nie jest sprawny (ktoś tam w ogóle robi testy po tym jak "skalibrował"??), to kpina w żywe oczy.
                          Firma od której kupiłeś to też nieźli agenci. Chociaż pewnie poszłoby to inaczej, gdybyś zamiast na Żytnią, obiektyw wysłał z powrotem do nich.
                          Wrzuć jakieś sample jak to teraz wygląda z ostrością na 135mm.
                          flickr

Komentarz

• Lutek
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 560

Zamieszczone przez ts-
                            Porażka ten serwis Canona... Po Twoich zdjęciach ewidentnie było widać, że coś jest nie tak z obiektywem i nie chodzi tu o kalibrację do body. A wysłanie klientowi obiektywu który nie jest sprawny (ktoś tam w ogóle robi testy po tym jak "skalibrował"??), to kpina w żywe oczy.
                            Firma od której kupiłeś to też nieźli agenci. Chociaż pewnie poszłoby to inaczej, gdybyś zamiast na Żytnią, obiektyw wysłał z powrotem do nich.
                            Wrzuć jakieś sample jak to teraz wygląda z ostrością na 135mm.
                            Serwis sprawdzał na tablicach w serwisie a nieostrość występowała na odległościach od 50m a na bliskich zdjęciach było dobrze, więc jak nie wyszli z nim na ulicę to nie mieli szansy dostrzec. Do serwisu większych zastrzeżeń w związku z tym nie mam poza tym, ze klient zawsze musi odczekać 3-4 dni nawet jeśli jest reklamacja.
                            Co do firmy, która sprzedała obiektyw to własnie do nich wysłałem sprzęt a oni oddali do serwisu Canon ale gdy okazało się, ze ta pierwsza kalibracja za 123 zł to umyli ręce, ja nie mogłem się doprosić reakcji i w końcu sam musiałem zapłacić by odzyskać swój sprzęt.

Pozdrawiam
                            Ostatnio edytowany przez Lutek; 1892.
                            Lutek

Komentarz

• ts-
                              Dopiero zaczyna
                              • 2014
                              • 23

No to zmienia postać rzeczy... Oby sklep wyszedł z twarzą z całej tej sprawy.
                              Ale przynajmniej masz już dobry, sprawny obiektyw, więc pozostaje ...robić zdjęcia.
                              flickr

Komentarz

Pracuję...