Linux: pełny workflow z zarządzaniem barwą

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Linux: pełny workflow z zarządzaniem barwą

Hej!

Tutaj zdecydowanie do wszystkich Linuksiarzy (muflon, Tomasz Golinski wystap ).

Probuje sobie zbudowac "pelny workflow" na Linuksie, od zgrania fotek do przygotowania do druku. Zgranie przy pomocy muflon script
    a potem schody.

Wywolanie rawow probuje robic UFRaw-em lub z palca dcraw. Potem GIMP i tu brak 16-bit (jest CinePaint, ale ubogi). Poza tym nigdy nie udalo mi sie uruchomic plugina littlecms w GIMPie.

A jak Wy to robicie? Czy jestesmy skazani na windows i zakup chocby najtanszego bundla RawShooter+ColorEngine za 165E?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

lcms działa mi standardowo w gimpie (wersja 2.3.x). jaki masz z tym problem?

ja właściwie nie używam, ustawiłem sobie jako tako monitor i wyniki mnie satysfakcjonują.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• dentharg
      Uzależniony
      • 2005
      • 867

Mam 2.2.10 i moduł cały czas jest widoczny jako niezaładowany i nie moge go zaladowac.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Hm, byłem przekonany, że color management zaczął z sensem działać dopiero w wersjach 2.3.x. Sciągnij najnowszą i sprawdz.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Niestety po dlugich bojach stwierdzilem, ze linux nie nadaje sie do grafiki Musze sie meczyc z Winda :/ ...ale juz niedlugo przesiadka na maca

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Ja używam developerskiego gimpa. Jakiś czas miałem włączone profile monitora/drukarki, ale w końcu dałem sobie spokój, bo a) jestem na to za głupi, b) rezultaty na papierze po przyjęciu zgrubnego "CMS", który można opisać jako "lpr -o gamma=1350 file.jpg" mnie zadowalają. Do tego wtedy inaczej wyświetlały mi się obrazki w Gimpie a inaczej w GQView, itp.

Ale działa i prawdopodobnie jest używalne (no coś tam się kurde na tym ekranie zmienia ;-)).

Jeśli chodzi o 16-bit - zapomnij, przynajmniej na razie. To będzie, ale póki co w dalekich planach (słowo kluczowe: GEGL).
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

A nie da się jakoś w całych X podpiąć profilu?

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                A nie da się jakoś w całych X podpiąć profilu?
                W sensie załadować "globalnie" profilu monitora? Dobre pytanie... Gimp ma opcję, żeby pobrać ten profil z Xservera, ale próbowałem wygooglać coś w druga stronę i bez skutku.
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• dentharg
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 867

Czyli czekamy na XGL? Bo chyba tam cos ma byc z obsluga ICC..
                  A na razie pozostaje Windows i zakup RawShootera+ColorEngine.. C1 po prostu jest za drogi.. ale i tak wydac 700pln na RS+CE to sporo.
                  Ostatnio edytowany przez dentharg; 2052.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Na razie pozostaje Gimp 2.3.x

Komentarz

• dentharg
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 867

Ech... Linux piekny, Linux fajny - ale nie do takich specjalizowanych zastosowan (foto, cad, ..) ;(

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

W Gimpie trapi mnie co innego: mogę ustawić profile monitora, profil roboczy, drukarki, ale nie umiem przekonwertować profili, np. przypisać otwartemu zdjęciu profil dla 300d i kazać przeliczyć do sRGB.

A może da się to jakimś programem z palca zrobić?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Znalazłem coś takiego: http://lprof.sourceforge.net/

Oraz coś takiego http://www.burtonini.com/blog/computers/xicc
                          Wygląda, że obsługa ICC przez X-y ogranicza się na razie do udzielania zainteresowanym programom informacji, co mają robić. Zainteresowanych na razie jest mało: Gimp i Eye of Gnome. W gimpie jako tako lcms dziala bez tego bajeru, a EoG nie sprawdzałem bo miliony pakietów gnomowatych bym potrzebował :/

Komentarz

• dentharg
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 867

Hmm.. Gimp 2.3.7 pod W32 jak oglądam listę modułów, to nadal przy wszystkich jest "state: not loaded" - czyli lcms nie działa.

za pamięci wrzucę tu linki:
                            The Unidentified Flying Raw conversion utility

Refocus: An image enhancement plug-in for the Gimp.

i w razie czego będę edytował.

Komentarz

• piotr.23
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 58

Zamieszczone przez dentharg
                              Hej!

Tutaj zdecydowanie do wszystkich Linuksiarzy (muflon, Tomasz Golinski wystap ).

Probuje sobie zbudowac "pelny workflow" na Linuksie, od zgrania fotek do przygotowania do druku. Zgranie przy pomocy muflon script
                              a potem schody.

Wywolanie rawow probuje robic UFRaw-em lub z palca dcraw. Potem GIMP i tu brak 16-bit (jest CinePaint, ale ubogi). Poza tym nigdy nie udalo mi sie uruchomic plugina littlecms w GIMPie.

A jak Wy to robicie? Czy jestesmy skazani na windows i zakup chocby najtanszego bundla RawShooter+ColorEngine za 165E?
                              - popraw mnie jeśli się mylę, ale Cinepaint otwiera RAWy (no, nie mylę się: na pewno otwiera z pluginem) oraz pozwala na pełną obslugę color management

wszystko w 16bit... Ja używam Cinepainta do HDR... nie powiedziałbym, że jest ubogi!

Konwersja profilu z linii poleceń -- a ImageMagick?

Pozdr | Piotr
                              panoramy

Komentarz

Pracuję...