Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nowy Canon EF 70-300 IS - słaba ostrość zdjęć przy 300mm dla kadru pionowego
Nowy Canon EF 70-300 IS - słaba ostrość zdjęć przy 300mm dla kadru pionowego
Nowy Canon EF 70-300 IS może mieć pewne problemy ze zdjęciami przy 300mm dla kadru pionowego. Objawia się to tym, że mimo stosowania MLU, wężyka oraz statywu, zdjęcia przy kadrze pionowym są nieostre. Jednakże kadr poziomy jest dla odmiany ostry niczym żyletka.
Ten post wprowadza problem, wraz z przykładowym zdjęciem. Okazuje się, że opisana przypadłość jest związana z konstrukcją mechanizną obiektywu, który przy maksymalnej ogniskowej nie jest na tyle "sztywny", aby całość nie zmieniała właściwości optycznych przy przejściu od kadru poziomego do pionowego. Objaśniono to tutaj, na podstawie informacji otrzymanych od inżynierów Canona.
Jak to sie mowi: niezla wtopa, ciekawe co mysla ludzie ktorzy kupili ten obiektyw bosz... normalnie nikt sie nie spodziewal super jakosci ale... ech szkoda gadac
Dobre pytanie. Ja nie jestem specjalistą od optyki, więc mam tylko jakieś tam swoje wyobrażenia, prawdopodobnie mylne... Kojarzy mi się to trochę z wyeksloatowaną wiatrówką o łamanej lufie... Wiadomo, celność gorsza.
Natomiast wedle deklaracji niektórych z posiadaczy, zostawiają obiektyw do dalszej eksploatacji. Zdjęcia przy 300mm w pionie podobno robią rzadko, więc to nie jest dla nich problem. W jednym z ww. postów ciekawie tłumaczono, że wedle inżynierów Canona w obiektywie konsumenckim, a takim jest omawiany, to w zasadzie wszystkie te odchyłki w jakości obrazu mieszczą się w normie przemysłowej (Canona).
No, nie wiem...
Dobre pytanie. Ja nie jestem specjalistą od optyki, więc mam tylko jakieś tam swoje wyobrażenia, prawdopodobnie mylne... Kojarzy mi się to trochę z wyeksloatowaną wiatrówką o łamanej lufie... Wiadomo, celność gorsza.
Natomiast wedle deklaracji niektórych z posiadaczy, zostawiają obiektyw do dalszej eksploatacji. Zdjęcia przy 300mm w pionie podobno robią rzadko, więc to nie jest dla nich problem. W jednym z ww. postów ciekawie tłumaczono, że wedle inżynierów Canona w obiektywie konsumenckim, a takim jest omawiany, to w zasadzie wszystkie te odchyłki w jakości obrazu mieszczą się w normie przemysłowej (Canona).
No, nie wiem...
Z takim podejściem to można wytłumaczyć każdego "babola" w obiektywach i puszkach innych niż profi. Moim zdaniem jest to za przeproszeniem tłumaczenie o kant **** potłuc. Chyba że będą dodawać jakąś informacje w stylu: Kupiłeś właśnie obiektyw (aparat) amatorski więc nie licz na wysoką jakość optyczną, w domyśle zaakceptuj bez słowa protestu jego wady ukryte.
Pytanie tylko czy ktoś to wówczas kupi.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Nowy Canon EF 70-300 IS może mieć pewne problemy ze zdjęciami przy 300mm dla kadru pionowego. Objawia się to tym, że mimo stosowania MLU, wężyka oraz statywu, zdjęcia przy kadrze pionowym są nieostre. Jednakże kadr poziomy jest dla odmiany ostry niczym żyletka.
Ten post wprowadza problem, wraz z przykładowym zdjęciem. Okazuje się, że opisana przypadłość jest związana z konstrukcją mechanizną obiektywu, który przy maksymalnej ogniskowej nie jest na tyle "sztywny", aby całość nie zmieniała właściwości optycznych przy przejściu od kadru poziomego do pionowego. Objaśniono to tutaj, na podstawie informacji otrzymanych od inżynierów Canona.
Ile zdjęć robisz w pionie na 300mm?
a na serio, jak miałbym sie uprzeć to stwierdzam raczej lepszą ostrość w przypadku mojego egzemplarza w pionie właśnie a nie w poziomie, tyle, że o takiej rozbieżności jak w poście który podałeś mowy nie ma, jest tam za to napisane, że to nie dotyczy 100% egzemplarzy, czego już nie dodałeś siejąc panikę...
Ja zdjec w pionie na 300 mm (no ciut moze krocej, z 250 mm) robie telezoomem z 20 proc. I dlatego informacja ta troche mnie martwi (przyszlosciowo).
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Z takim podejściem to można wytłumaczyć każdego "babola" w obiektywach i puszkach innych niż profi. Moim zdaniem jest to za przeproszeniem tłumaczenie o kant **** potłuc. Chyba że będą dodawać jakąś informacje w stylu: Kupiłeś właśnie obiektyw (aparat) amatorski więc nie licz na wysoką jakość optyczną, w domyśle zaakceptuj bez słowa protestu jego wady ukryte.
Pytanie tylko czy ktoś to wówczas kupi.
Nieprawdaż? Troche to mało pocieszające tłumaczenie, które niepokojąco nie odbiega standardem od tego co niejeden Canonier słyszał np. w polskim serwisie...
a na serio, jak miałbym sie uprzeć to stwierdzam raczej lepszą ostrość w przypadku mojego egzemplarza w pionie właśnie a nie w poziomie, tyle, że o takiej rozbieżności jak w poście który podałeś mowy nie ma, jest tam za to napisane, że to nie dotyczy 100% egzemplarzy, czego już nie dodałeś siejąc panikę...
Niczego nie siałem. Jedni coś spostrzegli, inni nie. Twój jest ok? Ciesz się i nie "panikuj", jak masz ochotę to możesz nawet przejść do innych wątków
Mnie tam ciekawi, że bardzo dobry produkt może mieć jakieś ukryte "możliwości"...
Właśnie co dziwne w takim układzie: statyw, wężyk, MLU, kadr pionowy, trochę tych zdjęć na 300 mi się trafiło.
Ja zdjec w pionie na 300 mm (no ciut moze krocej, z 250 mm) robie telezoomem z 20 proc. I dlatego informacja ta troche mnie martwi (przyszlosciowo).
250 to nie 300, problem pojawia się jak piszą wyłącznie na 300mm...
Zamieszczone przez muflon
Znaczy hmm.. shit happens Ale ja kurde zachodzę w głowę jak - bo oprócz owalnych soczewek nic mi do głowy nie przychodzi :-)
dobre pytanie, ja także nie mam pojęcia, trzymanie przedniej części obiektywu przez obudowę powinno być takie samo w pionie i w poziomie chyba, że jednak nie jest z jakiegoś konstrukcyjnego powodu...
a co do soczewki to miałoby to sens wyłącznie przy założeniu, że one sa mocowane zawsze w identyczny sposób, ale przecież skoro powinny być idealnie okrągłe to chyba nikt nie kontroluje ich mocowania pod tym kątem...
Zamieszczone przez KMV10
W jednym z ww. postów ciekawie tłumaczono, że wedle inżynierów Canona w obiektywie konsumenckim, a takim jest omawiany, to w zasadzie wszystkie te odchyłki w jakości obrazu mieszczą się w normie przemysłowej (Canona).
No, nie wiem...
w normie każdego producenta samochodów jest zużycie oleju w silniku na poziomie 1L na 1000km, ot tak, by na wszelki wypadek wyeliminować wszelkie reklamacje z tytułu zatarcia silnika.....
Komentarz