Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich
Pisze tego posta bo dzisiaj wszedłem sobie na allegro i z błogą nieświadomością chciałem sprawdzić co jest w ofercie jednego ze sprzedawców od którego kupilem swój aparat i patrze a tu bum-okazało sie że gosciu zrobił jakieś przekręty bo jego konto zostało zawieszone, zarówno "cyfroman"i "sklep_cyfroman" tak ze teraz mam duży problem bo niby mam roczna gwarancje na swój aparat.W takiej sytuacji bedzie ciężko to wyegzekwowac jesli cosw stanie sie z aparatem://lipa na maxa.
Może ktos na forum też od niego coś kupował????
nie u niego ale kupowałem od "book-shop"... naciąłem się na ponad 600zł ;/ (kasa poszła, towar nie przyszedł)
sprawa od ponad roku się toczy ale wiadomo - jak to w Polsce...
P.S. możnaby zrobić "black listę" uzytkowników z allegro
Konto mogło zostać zawieszone z wielu powodów.
Nie widzę nagłego wysypu negatywów - może po prostu nie płacił prowizji i dlatego?
A tak w ogóle to jaka jest różnica w wyegzekwowaniu gwarancji od kogoś kto ma konto na Allegro a kogoś kto takiego konta nie ma?
A tak w ogóle to jaka jest różnica w wyegzekwowaniu gwarancji od kogoś kto ma konto na Allegro a kogoś kto takiego konta nie ma?
Taka, ze jak ktos jest na allegro.... sprzedaje... zarabia na tym to zalezy mu na dobrej opini... a tak zarejestruje sie na babcie za tydzien i bedzie sprzedawal od nowa, bez nerwow o gwarancje itd.... te 300D rebele to wogole jakas kpina.... z 6 sprzedajacycj a kazdy jaki sam opis.
Ja kiedys kupil o fototip czy jakos tak (jest jeden dobry chyba foto-tip) no i tez niby mialem gwarancje... i kupa.
EDIT:
Przeca on ma konto zamkniete... a nie zawieszone wiec to na jego zyczenie.... gruby walek...
nie u niego ale kupowałem od "book-shop"... naciąłem się na ponad 600zł ;/ (kasa poszła, towar nie przyszedł)
sprawa od ponad roku się toczy ale wiadomo - jak to w Polsce...
P.S. możnaby zrobić "black listę" uzytkowników z allegro
Jestem jak najbardziej za "black list". Komentarze niewiele mówią. Sam wystawiałem ostatnio pozytywa a powinieniem wystawić negatywa. Nie chciałem po prostu dostać w odwecie negatywanego komentarza. Allegro nic sobie nie robi z próśb o korektę nieuzasadnionych komentarzy negatywnych. Tylko biorą kasę za prowizję i tyle.
Jestem jak najbardziej za "black list". Komentarze niewiele mówią. Sam wystawiałem ostatnio pozytywa a powinieniem wystawić negatywa. Nie chciałem po prostu dostać w odwecie negatywanego komentarza. Allegro nic sobie nie robi z próśb o korektę nieuzasadnionych komentarzy negatywnych. Tylko biorą kasę za prowizję i tyle.
I właśnie tego "egoizmu" nie lubię w Allegro. miałem kiedyś podobny dylemtat, ale ostatnio wystawiłem 3 negatywy, bo się należało (upomnienia, maile - zero kontaktu), dostałem 2 jako zemsta a w zamian za jednego otrzymałem pozytywa! Do tego na każdego nagatywa można odpowiedzieć, co trochę prostuje sprawę.
A dodatkowo - mając ponad 100 pkt, co wcale nie jest ilością dużą, 3 negatywy nie mają większego znaczenia, dla ludzi, którzy je otrzymali ode mnie miały, i może przynajmniej teraz ktoś się nie natnie.
To jest tak jak w Polce z opiniami pracodawcy i pracownikach - są zupełnie niewartościowe, i przez to nie wytworzył się w PL system oceny pracowników , dzięku owym listom. Np. w Niemczech w tego typu opiniach jest pisana prawda, obojętne jaka by nie była, każda firma dostaje wtedy czarno na białym i wie, iż może temu wierzyć - o ile Allegro było by bezpieczniejsze, gdyby każdy nie myślał tylko o sobie...
40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
no właśnie... jeśli ktoś zasługuje na negatywa powinien go dostać!! Kiedyś kupiłem blendę która miała być nowa a dostałem coś co kiedyś było blendą.. brudna, porwana... stan beznadziejny a zapłaciłem jak za nową. Pieniądze były zapłacone z góry więc w zasadzie nie do odzyskania.. Koleś napisał mi, że napewno na poczcie zamienili paczki. Po takim tekscie wystawiłem mu negatywa. Hamstwo z jego strony było na tyle duże, że ja również dostałęm negatywa... pieniądze dostał tyle ile miał dostać i to w ciągu kilku h a ja mam zniszczoną blendę i negatywa...
morał?
Negatywy trzeba wystawiać jeśli się należą... gdyby koleś miał negatywy to bym od niego nie kupił.
Eh, no właśnie. Allegro miało ułatwić w sumie życie, coś sprzedać, coś kupić, a stało sie miejscem gdzie trzeba uważac. W zeszłym roku sprzedawałem KM5 z dobrym szkiłkiem. Wysłałem do gościa a ten od razu wysłal maila że listki przysłony ubabrane smarem i że albo mu zwroce kilka stowek albo wystawi negatywa. Wyslalem mu zjęcia obiektywu które jeszcze robiłem przed wysłaniem / ze wzgledu na ubezpieczenie/ i trochę się wypowiedziałem . Dał sobie siana. Teraz się chce śprzedać swoja 300D i zastanawiam się czy jednak nie wstawić jej do komisu.
Jedno jest pewne, Ci co kupili aparat jako nawy, na gwarancji, waśnie ją stracili. Wątpię aby serwis respektował produkt sprowadzany z Japoni, jak to sprzedawca podawał w swych ogłoszeniach.
Druga rzecz to faktury. Ciekawe czy w ogóle miał zarejestrowaną działalność gospodarczą.Jeśli nie to dawał lipne faktury, którymi można się podetrzeć. Nie wiem jak jest z tym do końca, ale Urząd Skarbowy uznaje faktury klienta, jeśli sprzedawca takie posiada. Czyli muszą być: kopia i oryginał. Jeśli wersja sprzedawcy zaginie, to nasza jest bezużyteczna i również możemy się nią podetrzeć
A swoją drogą, ciekawe na kogo z rodziny Sprzedawca założył konto na Allegro? Pewnie na nieżyjącego od kilku lat dziadka, albo zniedołężniałą babcię, której nikt nic już nie zrobi...
Odnośnie Cyfromana. Robiłem u niego zakupy. Kupiłem cyfre urzywaną za 2000pln. Jakieś 2lata temu. Dał mi 3 miesiące gwarancji. Tydzień przed końcem gwaranji aparat zdech. Odesłałem mu go. Po 2 tygodniach napisał że aparatu sie nie da uratować. po kolejnym tygodniu dostałem przesyłke z identycznym aparatem z nową 3miesięcznom gwarancją. Służy mi do dzisiaj.
Wiec o Cyfromanie nie powiem nic złego. Uczciwy gość i tyle. Żeby reszta sprzedawców na Allegro podchodziła do klientów tak jak on było by dobrze.
Pozdrawiam All
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
A zobaczcie ile miał pozytwów. A na tyle zawsze znajdzie sie jakiś bencwał/y niezadowolony!!!
Jak odblokują, albo założy nowe konto jak najbardziej polecam tego sprzedawce.
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
Czasem też dobrze popatrzeć KTO wystawia negatywy - tak walczy konkurencja.Ci co handlują na Allegro maja nie po kilka ale po kilkanaście kont i podstawionych ludzi do manipulowaniem aukcjami.Samo Allegro popiera sprzedawców a nie kupujących - bo nie z nich ma kasę! Stworzyło i system rejestracji w którym można robić co się chce, i system ocen g....wart!No bo jak nazwać system ocen w którym z jednej strony jest pełna "wolna amerykanka": sprzedający wystawia drugi opinię; zerowy wpływ negatywów czy skarg na działalność i system "super sprzedawców" - niby skąd ta...tfu..nobilitacja To na tyle duży biznes że nawet "skarbówka" się za Allegro wzięła!Poczta i kurierzy też mówią: co za biznes.No bo tak naprawdę: kto na świecie lekceważy eBay?...A jak jest biznes i kasa - to wszystkie chwyty dozwolone.Co do gwarancji - dowód zakupu (paragon czy faktura) - i wszystko mi jedno czy kupuję w norze.Tym bardziej że nic mnie bardziej nie wkurza jak leniwie snujący się po salonach personel - skąd kasa na to?...A na Allegro - 30 % taniej....
Wczoraj zasiegnałem informacji i zorientowalem sie, ze cyfroman jako firma dalej istnieje i wydawal legalne faktury. Co ma niby wspólnego zamkniecie konta na allegro z utrata gwarancji!!??? - skoro allegro jest tylko jednym z miejsc jego dzialalności.
W jakim celu rejestrować firme na zmarłą babcie, czy tez dziadka mroza, skoro sprzedaje się normalnie sprzęt?? Jeszcze jedna sprawa jesli konto w banku, na które wykonujemy przelew tez zarejestroane jest na tą firme - znaczy to, ze konto tez zakładała nieżyjąca babcia??
Mam pytanie: jeśli fotobasia zamknie konto na allegro, to też będziemy biegać w kółeczko i wznosic modły do najwyzszego??? Mam nadzieje, ze nie!!
Jeste pewne, ze allegro pelne jest naciągaczy i róznego typu naciagaczy, ale nie zapominajmy o tych uczciwych. Przeciez sa tez sprzedawcy dbajacy o kupujacych, którzy realizuja błyskawicznie zlecenie. Pragne tylko zauwazyc, ze punkty za komentarze nadawane są tylko gdy kupujacy zawiera pierwsza tranzakcje. Gdy kupujemy u danego sprzedawcy n-ty raz liczba punktów sie nie zmienia, zmienia się wtedy tylko liczba sprzedanych lub kupionych przedmiotów!! Trudno chyba o manipulacje jesli sprzedający ma kilka tysięcy komentarzy.
Komentarz