Allegrowy przekręt-Cyfroman

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • electron
    Bywalec
    • 2005
    • 126

Allegrowy przekręt-Cyfroman

Witam wszystkich
    Pisze tego posta bo dzisiaj wszedłem sobie na allegro i z błogą nieświadomością chciałem sprawdzić co jest w ofercie jednego ze sprzedawców od którego kupilem swój aparat i patrze a tu bum-okazało sie że gosciu zrobił jakieś przekręty bo jego konto zostało zawieszone, zarówno "cyfroman"i "sklep_cyfroman" tak ze teraz mam duży problem bo niby mam roczna gwarancje na swój aparat.W takiej sytuacji bedzie ciężko to wyegzekwowac jesli cosw stanie sie z aparatem://lipa na maxa.
    Może ktos na forum też od niego coś kupował????

tutaj linki do jego kont na allegro

• marlon
    Bywalec
    • 2005
    • 165

nie u niego ale kupowałem od "book-shop"... naciąłem się na ponad 600zł ;/ (kasa poszła, towar nie przyszedł)
    sprawa od ponad roku się toczy ale wiadomo - jak to w Polsce...

P.S. możnaby zrobić "black listę" uzytkowników z allegro

Sprzedam: EOS3000 + EF 38-76 1:4.5-5.6

Komentarz

• Paweł Ubysz
      Coś już napisał
      • 2005
      • 93

Konto mogło zostać zawieszone z wielu powodów.
      Nie widzę nagłego wysypu negatywów - może po prostu nie płacił prowizji i dlatego?
      A tak w ogóle to jaka jest różnica w wyegzekwowaniu gwarancji od kogoś kto ma konto na Allegro a kogoś kto takiego konta nie ma?
      300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Komentarz

• Błajo
        Początki nałogu
        • 2005
        • 473

Zamieszczone przez Paweł Ubysz
        A tak w ogóle to jaka jest różnica w wyegzekwowaniu gwarancji od kogoś kto ma konto na Allegro a kogoś kto takiego konta nie ma?
        Taka, ze jak ktos jest na allegro.... sprzedaje... zarabia na tym to zalezy mu na dobrej opini... a tak zarejestruje sie na babcie za tydzien i bedzie sprzedawal od nowa, bez nerwow o gwarancje itd.... te 300D rebele to wogole jakas kpina.... z 6 sprzedajacycj a kazdy jaki sam opis.

Ja kiedys kupil o fototip czy jakos tak (jest jeden dobry chyba foto-tip) no i tez niby mialem gwarancje... i kupa.

EDIT:

Przeca on ma konto zamkniete... a nie zawieszone wiec to na jego zyczenie.... gruby walek...
        Ostatnio edytowany przez Błajo; 1918.
        Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• uldum
          Coś już napisał
          • 2005
          • 63

Zamieszczone przez marlon
          nie u niego ale kupowałem od "book-shop"... naciąłem się na ponad 600zł ;/ (kasa poszła, towar nie przyszedł)
          sprawa od ponad roku się toczy ale wiadomo - jak to w Polsce...

P.S. możnaby zrobić "black listę" uzytkowników z allegro
          Jestem jak najbardziej za "black list". Komentarze niewiele mówią. Sam wystawiałem ostatnio pozytywa a powinieniem wystawić negatywa. Nie chciałem po prostu dostać w odwecie negatywanego komentarza. Allegro nic sobie nie robi z próśb o korektę nieuzasadnionych komentarzy negatywnych. Tylko biorą kasę za prowizję i tyle.

Komentarz

• Zielony
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2928

kolejny wątek o allegro?? fajnie...:-?
            sigpic

Komentarz

• bartolomic
              Bywalec
              • 2005
              • 164

Zamieszczone przez uldum
              Jestem jak najbardziej za "black list". Komentarze niewiele mówią. Sam wystawiałem ostatnio pozytywa a powinieniem wystawić negatywa. Nie chciałem po prostu dostać w odwecie negatywanego komentarza. Allegro nic sobie nie robi z próśb o korektę nieuzasadnionych komentarzy negatywnych. Tylko biorą kasę za prowizję i tyle.
              I właśnie tego "egoizmu" nie lubię w Allegro. miałem kiedyś podobny dylemtat, ale ostatnio wystawiłem 3 negatywy, bo się należało (upomnienia, maile - zero kontaktu), dostałem 2 jako zemsta a w zamian za jednego otrzymałem pozytywa! Do tego na każdego nagatywa można odpowiedzieć, co trochę prostuje sprawę.

A dodatkowo - mając ponad 100 pkt, co wcale nie jest ilością dużą, 3 negatywy nie mają większego znaczenia, dla ludzi, którzy je otrzymali ode mnie miały, i może przynajmniej teraz ktoś się nie natnie.

To jest tak jak w Polce z opiniami pracodawcy i pracownikach - są zupełnie niewartościowe, i przez to nie wytworzył się w PL system oceny pracowników , dzięku owym listom. Np. w Niemczech w tego typu opiniach jest pisana prawda, obojętne jaka by nie była, każda firma dostaje wtedy czarno na białym i wie, iż może temu wierzyć - o ile Allegro było by bezpieczniejsze, gdyby każdy nie myślał tylko o sobie...
              40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• Metus
                Początki nałogu
                • 2005
                • 424

no właśnie... jeśli ktoś zasługuje na negatywa powinien go dostać!! Kiedyś kupiłem blendę która miała być nowa a dostałem coś co kiedyś było blendą.. brudna, porwana... stan beznadziejny a zapłaciłem jak za nową. Pieniądze były zapłacone z góry więc w zasadzie nie do odzyskania.. Koleś napisał mi, że napewno na poczcie zamienili paczki. Po takim tekscie wystawiłem mu negatywa. Hamstwo z jego strony było na tyle duże, że ja również dostałęm negatywa... pieniądze dostał tyle ile miał dostać i to w ciągu kilku h a ja mam zniszczoną blendę i negatywa...

morał?
                Negatywy trzeba wystawiać jeśli się należą... gdyby koleś miał negatywy to bym od niego nie kupił.
                pozdrawiam
                Metus

Komentarz

• Theoo
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 157

Eh, no właśnie. Allegro miało ułatwić w sumie życie, coś sprzedać, coś kupić, a stało sie miejscem gdzie trzeba uważac. W zeszłym roku sprzedawałem KM5 z dobrym szkiłkiem. Wysłałem do gościa a ten od razu wysłal maila że listki przysłony ubabrane smarem i że albo mu zwroce kilka stowek albo wystawi negatywa. Wyslalem mu zjęcia obiektywu które jeszcze robiłem przed wysłaniem / ze wzgledu na ubezpieczenie/ i trochę się wypowiedziałem . Dał sobie siana. Teraz się chce śprzedać swoja 300D i zastanawiam się czy jednak nie wstawić jej do komisu.
                  MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• mruczek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 240

Jedno jest pewne, Ci co kupili aparat jako nawy, na gwarancji, waśnie ją stracili. Wątpię aby serwis respektował produkt sprowadzany z Japoni, jak to sprzedawca podawał w swych ogłoszeniach.
                    Druga rzecz to faktury. Ciekawe czy w ogóle miał zarejestrowaną działalność gospodarczą.Jeśli nie to dawał lipne faktury, którymi można się podetrzeć. Nie wiem jak jest z tym do końca, ale Urząd Skarbowy uznaje faktury klienta, jeśli sprzedawca takie posiada. Czyli muszą być: kopia i oryginał. Jeśli wersja sprzedawcy zaginie, to nasza jest bezużyteczna i również możemy się nią podetrzeć

A swoją drogą, ciekawe na kogo z rodziny Sprzedawca założył konto na Allegro? Pewnie na nieżyjącego od kilku lat dziadka, albo zniedołężniałą babcię, której nikt nic już nie zrobi...

Komentarz

• shaqi
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 448

Odnośnie Cyfromana. Robiłem u niego zakupy. Kupiłem cyfre urzywaną za 2000pln. Jakieś 2lata temu. Dał mi 3 miesiące gwarancji. Tydzień przed końcem gwaranji aparat zdech. Odesłałem mu go. Po 2 tygodniach napisał że aparatu sie nie da uratować. po kolejnym tygodniu dostałem przesyłke z identycznym aparatem z nową 3miesięcznom gwarancją. Służy mi do dzisiaj.
                      Wiec o Cyfromanie nie powiem nic złego. Uczciwy gość i tyle. Żeby reszta sprzedawców na Allegro podchodziła do klientów tak jak on było by dobrze.

Pozdrawiam All
                      Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                      Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                      A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• shaqi
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 448

A zobaczcie ile miał pozytwów. A na tyle zawsze znajdzie sie jakiś bencwał/y niezadowolony!!!
                        Jak odblokują, albo założy nowe konto jak najbardziej polecam tego sprzedawce.
                        Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                        Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                        A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• hekselman
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 568

Czasem też dobrze popatrzeć KTO wystawia negatywy - tak walczy konkurencja.Ci co handlują na Allegro maja nie po kilka ale po kilkanaście kont i podstawionych ludzi do manipulowaniem aukcjami.Samo Allegro popiera sprzedawców a nie kupujących - bo nie z nich ma kasę! Stworzyło i system rejestracji w którym można robić co się chce, i system ocen g....wart!No bo jak nazwać system ocen w którym z jednej strony jest pełna "wolna amerykanka": sprzedający wystawia drugi opinię; zerowy wpływ negatywów czy skarg na działalność i system "super sprzedawców" - niby skąd ta...tfu..nobilitacja To na tyle duży biznes że nawet "skarbówka" się za Allegro wzięła!Poczta i kurierzy też mówią: co za biznes.No bo tak naprawdę: kto na świecie lekceważy eBay?...A jak jest biznes i kasa - to wszystkie chwyty dozwolone.Co do gwarancji - dowód zakupu (paragon czy faktura) - i wszystko mi jedno czy kupuję w norze.Tym bardziej że nic mnie bardziej nie wkurza jak leniwie snujący się po salonach personel - skąd kasa na to?...A na Allegro - 30 % taniej....

Komentarz

• electron
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 126

Mam nadzieje ze Cyfroman to porzadna firma bo licze na ich uczciwosc i gwarancje, a z drugiej strony mam nadizeje ze aparat sie nigdy nie zepsuje

Komentarz

• red_hose

Wczoraj zasiegnałem informacji i zorientowalem sie, ze cyfroman jako firma dalej istnieje i wydawal legalne faktury. Co ma niby wspólnego zamkniecie konta na allegro z utrata gwarancji!!??? - skoro allegro jest tylko jednym z miejsc jego dzialalności.
                              W jakim celu rejestrować firme na zmarłą babcie, czy tez dziadka mroza, skoro sprzedaje się normalnie sprzęt?? Jeszcze jedna sprawa jesli konto w banku, na które wykonujemy przelew tez zarejestroane jest na tą firme - znaczy to, ze konto tez zakładała nieżyjąca babcia??
                              Mam pytanie: jeśli fotobasia zamknie konto na allegro, to też będziemy biegać w kółeczko i wznosic modły do najwyzszego??? Mam nadzieje, ze nie!!

Jeste pewne, ze allegro pelne jest naciągaczy i róznego typu naciagaczy, ale nie zapominajmy o tych uczciwych. Przeciez sa tez sprzedawcy dbajacy o kupujacych, którzy realizuja błyskawicznie zlecenie. Pragne tylko zauwazyc, ze punkty za komentarze nadawane są tylko gdy kupujacy zawiera pierwsza tranzakcje. Gdy kupujemy u danego sprzedawcy n-ty raz liczba punktów sie nie zmienia, zmienia się wtedy tylko liczba sprzedanych lub kupionych przedmiotów!! Trudno chyba o manipulacje jesli sprzedający ma kilka tysięcy komentarzy.

Komentarz

Pracuję...