Wpływ barwy światła na AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tlustyx
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1304

Wpływ barwy światła na AF

Witam.
    Przeglądając forum znalazłem

"Czy ja to dobrze rozumiem, że w zależności od temparatury barwowej światła, w którym robię zdjęcie AF może zachowywać się różnie, np. w temp. 5500K będzie OK, a np. przy 3200K może nie być OK?
    To akurat jest chyba wiedza powszechna, patrz słynne problemy z FF przy świetle żarowym (i bez wspomagania wzorkiem z lampy)."

Może to i "powszechna wiedza" ale nie znalazłem informacji jakie światło o jakiej temperaturze jest najgorsze.

Napiszcie proszę jakie światło (o jakiej temperaturze) najbardziej "oszukuje" system AF?
    A może to nie tylko światło oświetlające, ale i odbite - czyli na jakim kolorze ustawiamy ostrość.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Z całą pewnością do testowania AFa jest niedobre światło żarowe.

Komentarz

• epicure
      Uzależniony
      • 2010
      • 676

Jeśli światło żarowe sprawia jakieś problemy w ustawianiu ostrości, to w takim razie jest najlepszym światłem do testowania AF.
      nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

Zamieszczone przez MC_
        Z całą pewnością do testowania AFa jest niedobre światło żarowe.
        Dobrze, ale bardziej chodzi o to abym wiedział, że w danym świetle najprawdopodobniej będzie FF lub BF
        Ostatnio na jakiejś "imprezie" robiłem fotki canonem 50mm 1.8 II. Światło słabe, dużo świeczek ustawiłem f2.0. Pstrykam a tu na większości zdjęć FF. Myślałem, że coś nie tak z obiektywem. Przychodzę do domu robię testy - jest OK.
        Później znalazłem ten wątek o wpływie barwy światła na AF
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Pewnie wpływ temperatury barwowej.

Komentarz

• jacek_73
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2587

Zamieszczone przez epicure
            Jeśli światło żarowe sprawia jakieś problemy w ustawianiu ostrości, to w takim razie jest najlepszym światłem do testowania AF.
            Zgadzam się :-) Najlepiej sprawdzać obiektyw przy żarówkach. Przy świetle żarowym AF ma trudniej i może (ale nie musi) sprawiać kłopoty.

Zamieszczone przez tlustyx
            Dobrze, ale bardziej chodzi o to abym wiedział, że w danym świetle najprawdopodobniej będzie FF lub BF
            Ostatnio na jakiejś "imprezie" robiłem fotki canonem 50mm 1.8 II. Światło słabe, dużo świeczek ustawiłem f2.0. Pstrykam a tu na większości zdjęć FF. Myślałem, że coś nie tak z obiektywem. Przychodzę do domu robię testy - jest OK.
            Później znalazłem ten wątek o wpływie barwy światła na AF
            Nigdy czegoś takiego nie miałem (a troszkę przy żarówkach pstrykam). Jeśli obiektyw dobrze ostrzy przy żarówkach to nie ma problemów przy świetle dziennym - a odwrotnie to już jest różnie, o czym mowa była w wątku CSI.
            Ostatnio edytowany przez jacek_73; 36710.
            Jestę fotografę
            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• tlustyx
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1304

Zamieszczone przez jacek_73
              Zgadzam się :-) Najlepiej sprawdzać obiektyw przy żarówkach. Przy świetle żarowym AF ma trudniej i może (ale nie musi) sprawiać kłopoty.

Nigdy czegoś takiego nie miałem (a troszkę przy żarówkach pstrykam). Jeśli obiektyw dobrze ostrzy przy żarówkach to nie ma problemów przy świetle dziennym - a odwrotnie to już jest różnie, o czym mowa była w wątku CSI.
              No właśnie w tamtym wątku "Merde" napisał:
              To akurat jest chyba wiedza powszechna, patrz słynne problemy z FF przy świetle żarowym (i bez wspomagania wzorkiem z lampy)

To nie chodzi o to aby było trudno. Z tamtego wątku wynika, że przy pewnej barwie światła często aparat źle ostrzy ma FF
              Dlatego serwis kalibruje przy 5500K
              Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
              Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

Serwis kalibruje przy 5500K bo najczęściej przy takim świetle ludzie zwykli focić...chyba. I ma to aspekt czysto praktyczny wg. mnie. Jeśli szkiełko sprawia Ci kłopoty przy żarówach możesz dać do kalibracji 'na własne ryzyko" (o czym była także mowa w wątku CSI) - natomiast ja bym polecał bardziej wspomaganie ze strony lampy. :smile: No ale tu dorośli ludzie są i każdy decyduje jak uważa.

Pozdrawiam.
                Jestę fotografę

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

Pierwsze zdanie z początku cytatu to akurat moje
                  A moja dodatkowa refleksja jest taka, że czy przypadkiem to nie jest tak, że temperatura barwowa idzie w parze z "siłą" - jasnością światła...? Przyznaję, że z fizyki jestem słaby...
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net
                  SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Względnie jeśli aparat ostrzy w punkt przy świetle żarowym, to w warunkach normalnych będzie mieć BF... Właściciele korpusów z mikrokalibracją mogą sobie sprawdzić to we własnym zakresie.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Zamieszczone przez Bangi
                      Pierwsze zdanie z początku cytatu to akurat moje
                      A moja dodatkowa refleksja jest taka, że czy przypadkiem to nie jest tak, że temperatura barwowa idzie w parze z "siłą" - jasnością światła...? Przyznaję, że z fizyki jestem słaby...

Temperatura barwowa określana jest przez porównanie barwy światła wysyłanego przez dane źródło, z odpowiadającą mu barwą ciała czarnego o określonej temperaturze.[ w stopniach Kelwina]

Natężenie oświetlenia jest jedyną wielkością światła, która nie charakteryzuje samego źródła światła, lecz jasność oświetlenia powierzchni.

Powierzchnię możemy oswietlać światłem o różnej temp.barwowej,ale to jedyny związek jaki mi przychodzi do głowy :-)
                      Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• epicure
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 676

Zamieszczone przez Merde
                        Względnie jeśli aparat ostrzy w punkt przy świetle żarowym, to w warunkach normalnych będzie mieć BF...
                        To moje aparaty chyba są zepsute, bo ostrzą w punkt niezależnie od rodzaju oświetlenia.
                        nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• jacek_73
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2587

To moje aparaty chyba są zepsute, bo ostrzą w punkt niezależnie od rodzaju oświetlenia.
                          Laki Luk
                          Jestę fotografę

Komentarz

• tlustyx
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1304

Zrobiłem mały test. Wczoraj przy świetle żarówek energooszczędnych (około 2500K) pstryknąłem trochę zdjęć "tablicy testowej" (testowa wydrukowana z netu + plansza równoległa do matrycy dla dokładniejszego działania). Zdjęcia robione 50mm f1.8 iso200 1/125 odległość ok 90cm.
                            Między każdym zdjęciem obiektyw ostrzyłem na przemian w nieskończoność i na minimum (więcej nieostrych było gdy wracał z nieskończoności)
                            Większość zdjęć była poprawna a te nieostre prawie wszystkie miały BF.
                            1.

Dzisiaj przy świetle dziennym (wpadającym przez okno około 4500K)
                            50mm f1,8 iso 100, 1/200

Aparat miał tendencje do FF
                            2.

Większość zrobionych zdjęć było poprawnych:
                            3.

Może nie był to bardzo dokładny test, ale wydaje mi się, że barwa światła naprawdę ma wpływ na działanie AF.
                            Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
                            Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5499

Zamieszczone przez janmar
                              Temperatura barwowa określana jest przez porównanie barwy światła wysyłanego przez dane źródło, z odpowiadającą mu barwą ciała czarnego o określonej temperaturze.[ w stopniach Kelwina]

Natężenie oświetlenia jest jedyną wielkością światła, która nie charakteryzuje samego źródła światła, lecz jasność oświetlenia powierzchni.
                              (...)
                              O matko! Teraz to już niec nie rozumiem
                              Chodzi mi o to, że tak łopatologicznie - im cieplejsze światło, tym go de facto "mniej"...
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net
                              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

Pracuję...