Lytro zatrzęsie rynkiem foto? AF po zrobieniu zdjęcia?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr_0602
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1075

Lytro zatrzęsie rynkiem foto? AF po zrobieniu zdjęcia?

Jak by nie było, może to być rewolucja w fotografii:

Po wielu miesiącach prac, zapowiedzi i prezentacji technologii, firma Lytro, Inc. zaprezentowała pierwszy konsumencki aparat umożliwiający rejestrację tzw. pola świetlnego – Lytro Light Field Camera. Aparat oprócz informacji o intensywności światła zapisuje także dane o kierunku padania poszczególnych promieni. ...

Na razie technologię ma jakaś dziwna firma, ale jeśli dostałaby się w łapy jakiegoś potentata? Problem z AF-em znika, możemy go sobie ustawić gdzie chcemy już po zrobieniu zdjęcia.

Kto wie... Kiedyś Apple nie produkowało telefonów, a teraz zajmuje miejsce największych - Nokia oddaje pola smartofnom Apple.
  • gavin
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1339

Przy tej wielkości matrycy to za bardzo af nie ma się co przejmować.

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

nie widzę tu żadnej rewolucji
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Piotr_0602
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1075

Sam aparat to jakieś dziwactwo.
        Ale powiedzmy że tę technologię przejmuje jakiś producent bezlusterkowców czy kompaktów. Odpada problem z szybkością AF, skoro robimy zdjęcie a AF możemy ustawić gdzie tylko nam się podoba już po zrobieniu zdjęcia. Taki AF chyba jest szybszy od tego który ma teraz nowa canonowa jedynka, bo aparat praktycznie w ogóle nie musi go ustawiać

Komentarz

• ripek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1486

Zamieszczone przez Piotr_0602
          Sam aparat to jakieś dziwactwo.
          Ale powiedzmy że tę technologię przejmuje jakiś producent bezlusterkowców czy kompaktów. Odpada problem z szybkością AF, skoro robimy zdjęcie a AF możemy ustawić gdzie tylko nam się podoba już po zrobieniu zdjęcia. Taki AF chyba jest szybszy od tego który ma teraz nowa canonowa jedynka, bo aparat praktycznie w ogóle nie musi go ustawiać
          Widzisz ciotkę siedzącą przy komputerze i poprawiającą AF? Segment kompaktów jest dla klientów którzy chcą mieć Point&Shoot i Fire&Forget - czyli efekt ładnego kolorowego i jpega. Takie coś to raczej dla PRO.
          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Piotr_0602
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1075

Zamieszczone przez ripek
            Widzisz ciotkę siedzącą przy komputerze i poprawiającą AF? Segment kompaktów jest dla klientów którzy chcą mieć Point&Shoot i Fire&Forget - czyli efekt ładnego kolorowego i jpega. Takie coś to raczej dla PRO.
            To załóżmy, hipotetycznie, że technologię kupuje Fuji i następca X100 ma takie rozwiązanie. Ma wtedy szybszy AF niż flagowce Canona i Nikona. Podnosimy do oka i pstyk. Zdjęcia seryjne (po wyeliminowaniu mechanicznej migawki i wpakowaniu szybkiego procesora) powiedzmy 100 klatek na sekundę - każda z trafionym AF (tj z możliwością dowolnego jego ustawienia). W przypadku aparatu z wymienną optyką nie istnieje problem FF/BF i w ogóle trafności AF, rozlokowania punktów AF, ilości punktów AF, itd.

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

500 dolarów, to bardzo mało. Spodziewałem siękilerowej ceny., Ciekawe, jak będzie z jakością tych zdjęć.
              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• y3k
                Bywalec
                • 2010
                • 114

Zamieszczone przez dinderi
                ...Ciekawe, jak będzie z jakością tych zdjęć.

Efekt nie powala, szczególnie dla osób przyzwyczajonych do lustra. Kwiatek na dalszym planie przypomina efekt BF/FF
                Ale rozwiązanie ciekawe, miejmy nadzieje, że będzie rozwijane dalej.

Komentarz

• waldekgdynia
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 178

Zamieszczone przez dinderi
                  ...Ciekawe, jak będzie z jakością tych zdjęć.
                  Na początku pewnie taka sobie. Ale z kolejnym nowym modelem pewnie będzie lepsza.
                  Dla mnie to jest przełom w fotografii.
                  Od teraz już nic nie będzie takie jak dotąd.
                  Ostatnio edytowany przez waldekgdynia; 25158.

Komentarz

• klasyk
                    Coś już napisał
                    • 2011
                    • 56

Poczytajcie pod hasłami: "plenoptic camera".

A pytanie zasadnicze to jakie są ograniczenia optyczne, fizyczne i techniczne rozwoju tej technologii.

Komentarz

• kobesi
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 72

Nie patrz na ograniczenia optyczne, patrz na możliwości tego systemu - to, co do tej pory kosztowało mnóstwo keszu (np. bokeh z 85L), teraz będziesz mógł sobie ustawić software'owo (oczywiście, gdy ktoś stworzy odpowiedni program).
                      Dla mnie ten system to totalna rewolucja, taki "ultra RAW", który daje możliwość wywołania wszystkiego: punktu ostrości, głębi ostrości, rodzaju bokehu). System, z tego co czytam, ma zaledwie 15 lat! Czyli jest jeszcze w okresie niemowlęcym w porównaniu do obecnej fotografii - więc jestem spokojny o to, że będzie się rozwijał a jego jakość będzie się poprawiać.
                      Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem z opisu aparatu, ale tam chyba nawet nie ma opcji ustawiania ekspozycji? Czy to oznacza dowolną ekspozycję bez problemu szumu?

@ripek: na segment rynku wskazuje cena i ewidentnie jest to segment konsumencki (i wyobraź sobie, że nie wszyscy użytkownicy kompaktów to niekumate "ciocie"). Mnóstwo osób będzie chciało mieć narzędzie do robienia zdjęć z regulowaną głębią ostrości za cenę zwykłego kompakta. A te kliknięcie w punkt ostrości trwa chwilę, tyle co obejrzenie zdjęcia, więc z czym niby problem?
                      Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Komentarz

• klasyk
                        Coś już napisał
                        • 2011
                        • 56

Zamieszczone przez kobesi
                        Nie patrz na ograniczenia optyczne...
                        A ja bym chciał wiedzieć bo to ciekawe. jak czytam zasadę działania to istota tego wynalazku nie tkwi tylko w napisaniu odpowiedniego programu. Podstawa teoretyczna, algorytm działania i zasada softwaerowa już jest i akurat program to pewnie najmniejszy problem. Moc obliczeniowa może jest, może nie ma - jak nie ma to pewnie się znajdzie. Ale o ilę mogę sobie wyobrazić, rozwój i postęp w elektronice w sposób nie do końca przewidywalny, to być może jest wąskie gardło optyczne, którego się nie przeskoczy, tak jak na przykład nie przeskoczy się powiększenia optycznego mikroskpopu - dochodzi się do sciany i jest koniec.
                        Ostatnio edytowany przez klasyk; 42401.

Komentarz

• goran
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 96

Zamieszczone przez kobesi
                          Dla mnie ten system to totalna rewolucja, taki "ultra RAW", który daje możliwość wywołania wszystkiego: punktu ostrości, głębi ostrości, rodzaju bokehu).
                          Brzmi niby dobrze ... ale wszystko zależy jakie kto ma podejście do fotografii, jeden woli zrobić porządne zdjecie już aparatem a drugi spędzi długie godziny żeby z gniotka przy pomocy różnych bajerów zrobić dobre zdjęcie.
                          7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Fajna zabawka . Szkoda tylko że na całym obrazku jest taki blur.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• AMMarshall
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 671

Ciekawe co to za technologia?? Rejestrowanie promieni światła? 11 Megarays?
                              Czy to nie jest przypadkiem coś podobnego do wszystkich amazingów iPhone'a?

Może toto rejestruje obrazy na f/32, a później "wybieramy sobie" punkt AF w specjalnym programie (amazing program), który to w jednej chwili bluruje resztę?
                              Adam Marczak Marshall
                              Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

Pracuję...