40d+szkło czy 50d?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dexter77
    Coś już napisał
    • 2010
    • 69

40d+szkło czy 50d?

Witam Zastanawiam się nad poszerzeniem swojego sprzętu o jedno dodatkowe pudełko, ponieważ 550d mi nie wystarcza jesli chodzi o bardziej profesjonalne traktowanie fotografii, tym bardziej jesli mysle o niej jako o sposobie na zycie i w pewien sposob juz tak sie dzieje A moze sie myle i wystarczy mi tylko 550d?

Zastanawiam się nad 40d lub 50d.. Uzywany 40d mozna kupic za niewielkie pieniadze, do tego jakieś szkiełko, gdzie za body z kitem 50d zapłace o wiele więcej... Rozsądek mówi mi żeby brać 40d z jakimś fajnym szkłem.. a wy co sądzicie o całej sprawie?

pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    przepraszam mam nie 550d tylko 500d
    Ostatnio edytowany przez dexter77; 32346. Powód: Automerged Doublepost
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

A czego brakuje w Twoim 500d?
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• dexter77
      Coś już napisał
      • 2010
      • 69

czytajac fora i rozne tematy zauwazylem, ze większośc polecała z wielu przyczyn XX od XXX jeśli myśli się poważnie o zabawie foto, stąd te wnioski, ale pisze by poznać waszą opinię również

Komentarz

• piotraspace
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 40

Zamieszczone przez dexter77
        Witam Zastanawiam się nad poszerzeniem swojego sprzętu o jedno dodatkowe pudełko, ponieważ 550d mi nie wystarcza jesli chodzi o bardziej profesjonalne traktowanie fotografii, tym bardziej jesli mysle o niej jako o sposobie na zycie i w pewien sposob juz tak sie dzieje A moze sie myle i wystarczy mi tylko 550d?

Zastanawiam się nad 40d lub 50d.. Uzywany 40d mozna kupic za niewielkie pieniadze, do tego jakieś szkiełko, gdzie za body z kitem 50d zapłace o wiele więcej... Rozsądek mówi mi żeby brać 40d z jakimś fajnym szkłem.. a wy co sądzicie o całej sprawie?

pozdrawiam
        przepraszam mam nie 550d tylko 500d
        Szczerze polecam Ci 40D. Zacznijmy od tego, że 50D o wiele mocniej szumi niż jego starszy brat. 50D w połączeniu np z Sigmą, to kaszana, 40D wypada o niebo lepiej. Mam dwie te puszki i bardzo chętnie zamienił bym 50tkę na nową 40tkę, której już niestety nie dostaniemy w sklepie. Zakupiłem ostatnio sztukę używaną na 3miesięcznej gwarancji za jedyne 1700zł. Na Allegro można trafić jeszcze super egzemplarze. Na start polecam Ci zestaw 40D+50mm f/1,8. Za 2100(40D+50mm) nie ma nic lepszego. Poza tym w cenie nowego 50D, będziesz miał 40tkę np z tamronem 17-50mm i jeszcze Ci zostanie $.

Komentarz

• MariuszJ
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1697

czytajac fora i rozne tematy zauwazylem, ze większośc polecała z wielu przyczyn XX od XXX jeśli myśli się poważnie o zabawie foto, stąd te wnioski, ale pisze by poznać waszą opinię również
          Ponawiam pytanie
          Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• dexter77
            Coś już napisał
            • 2010
            • 69

no wlasnie widzialem z tamronem, 50mm juz mam czekam na dalsze opinie

Komentarz

• MariuszJ
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1697

Zamieszczone przez piotraspace
              Szczerze polecam Ci 40D. Zacznijmy od tego, że 50D o wiele mocniej szumi niż jego starszy brat. 50D w połączeniu np z Sigmą, to kaszana, 40D wypada o niebo lepiej. Mam dwie te puszki i bardzo chętnie zamienił bym 50tkę na nową 40tkę, której już niestety nie dostaniemy w sklepie. Zakupiłem ostatnio sztukę używaną na 3miesięcznej gwarancji za jedyne 1700zł. Na Allegro można trafić jeszcze super egzemplarze. Na start polecam Ci zestaw 40D+50mm f/1,8. Za 2100(40D+50mm) nie ma nic lepszego. Poza tym w cenie nowego 50D, będziesz miał 40tkę np z tamronem 17-50mm i jeszcze Ci zostanie $.
              Co do szumów 50d - owszem, ale tylko porównując per pixel. Po przeskalowaniu różnica zanika, a dodatkowe atuty 50d (LCD, mikroregulacja, możliwość zakupienia nowego) mają wartość. Też uważam 50d za krok lekko w bok, ale też nie twórzmy tu mitów.
              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• dexter77
                Coś już napisał
                • 2010
                • 69

Zamieszczone przez MariuszJ
                Ponawiam pytanie

odsyłam do wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=63920

Komentarz

• piotraspace
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 40

A czego brakuje w Twoim 500d?
                  Magnezowej obudowy, gabarytów?

Komentarz

• MariuszJ
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1697

Sam się w tym wątku udzielałem. Ponawiam pytanie, czego brakuje Ci w 500d? Nie ostrzy Ci z kitowymi obiektywami? Czego się spodziewasz? Zdjęć lepszych raczej bym nie zakładał.
                    Magnezowej obudowy, gabarytów?
                    Można cegłę drutem przytroczyć
                    Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
                    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• dexter77
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 69

Wiem, ze uczestniczyles Wiesz, po prostu chce miec drugie pudełko może troche bardziej zaawansowane, żeby w przyszłości się nie rozczarować i nie załować, że brakuje mi czegoś lepszego, mysle tu raczej długoterminowo i bardziej doświadczeni użytkownicy też mi tak radzą... A skoro w tym momencie mam mozliwosc zakupu, czego kiedys moze nie bedzie, to sie zastanawiam.. Nie mniej jednak w 100% nie jestem przekonany, dlatego ten wątek..

Komentarz

• piotraspace
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 40

Co do szumów 50d - owszem, ale tylko porównując per pixel. Po przeskalowaniu różnica zanika, a dodatkowe atuty 50d (LCD, mikroregulacja, możliwość zakupienia nowego) mają wartość. Też uważam 50d za krok lekko w bok, ale też nie twórzmy tu mitów.
                        Nikt nie tworzy mitów, ale powszechnie wiadomo jest, że 15pix na APS-C to zdecydowanie za dużo. Najlepsza była 30D z 8pix.

Można cegłę drutem przytroczyć
                        O masz! poważnie mówię z tymi gabarytami, 500tka jest dla malutkich kobiecych dłoni, nie oszukujmy się, to się odbija na komforcie pracy.
                        Ostatnio edytowany przez piotraspace; 33962. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MariuszJ
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1697

Wiem, ze uczestniczyles Wiesz, po prostu chce miec drugie pudełko może troche bardziej zaawansowane, żeby w przyszłości się nie rozczarować i nie załować, że brakuje mi czegoś lepszego, mysle tu raczej długoterminowo i bardziej doświadczeni użytkownicy też mi tak radzą... A skoro w tym momencie mam mozliwosc zakupu, czego kiedys moze nie bedzie, to sie zastanawiam.. Nie mniej jednak w 100% nie jestem przekonany, dlatego ten wątek..
                          To kup coś takiego, co rzeczywiście zmieni Twoje zdjęcia, a nie samopoczucie. Np. to jasne szkło, dłuższe, krótsze, pewniejsze niż 50-tka. Zamiana 500d na 40d miałaby sens tylko wtedy, gdybyś robił coś wymagającego dobrego AF, reportaż np. W przeciwnym razie jedynie jakaś okazja usprawiedliwia zakup. Jeżeli coś ma się zmienić odczuwalnie, to nie tędy droga. Co innego, gdybyś nic nie miał, jak ten nieszczęśnik z tamtego wątku co to canonowskiego cropa do portretów kupuje.
                          Nikt nie tworzy mitów, ale powszechnie wiadomo jest, że 15pix na APS-C to zdecydowanie za dużo. Najlepsza była 30D z 8pix.
                          O masz! poważnie mówię z tymi gabarytami, 500tka jest dla malutkich kobiecych dłoni, nie oszukujmy się, to się odbija na komforcie pracy.
                          Pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.
                          Autorze wątku, kupuj 30d. Powszechnie wiadomo
                          Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
                          Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• dexter77
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 69

Dlatego rozważam ten zakup i chce poznać opinię większego grona osób zanim podejmę ostateczną decyzję

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

skoro zabierasz sie do odsyłania, to zacznijmy może od początku :-)

http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20

http://canon-board.info/showthread.php?t=37815
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=28908
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=51743
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=53049
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=49953
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=51164
                              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...