50 lat World Press Photo

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Il fuoco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

50 lat World Press Photo

link zobaczyłem na plfoto.
    Jeśli ktoś jeszcze nie widział tych zdjęć w co trochę wątpię to radzę je zobaczyć. Zdjęcia są niesamowite ale też niesamowicie dołujące jest to, jakie zdjęcia wygrywały contest WPP...

| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
  • C41photocrew
    Zablokowany
    • 2005
    • 528

dobre foty

Komentarz

• djtermoz
      Uzależniony
      • 2004
      • 995

O, nareszcie jakis fajny watek na forum. Zdjecia niesamowite. Kilka z nich (te ostatnie) pamietam z corocznych wystaw.

Jak dla mnie zawsze wygrywaja:
      - 1963 - samospalenie wietnamskiego mnicha
      - 1972 - wietnamskie dzieci
      - 1989 - samotny facet w konfrontacji z czolgiem na Tiananmen
      - 1992 - matka grzebiaca cialo syna, ofiare glodu, w Somalii

zainteresowalo mnie tez zdjecie z 1975 z... Bostonu. niesamowity zbieg okolicznosci ze fotograf chwycil taki moment - budynki nie zawalaja sie codziennie.
      djtermoz@pbase

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

Az dwie fotki sa autorstwa JAMES NACHTWEY-a, fotografa wojennego o ktorym byl nakrecony film dokumentalny "War Photographer":

http://canon-board.info/showthread.php?t=815
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• MarekC
          Uzależniony
          • 2005
          • 647

super :-)
          Pozdrawiam
          Marek

Komentarz

• bonk
            Uzależniony
            • 2005
            • 636

WORLD PRESS photoSHOP ;P

polecam artykuł o world press photo

Komentarz

• thorin
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1990

a ja polecam ksiazke Henryka Latosia "z historii fotografii wojennej" tam kilka tych zdjec sie pojawia...

Komentarz

• birez
                Uzależniony
                • 2005
                • 609

Zdjecia pierwsza klasa.
                Ale dlaczego tylko smierc, wojna, zniszczenie...
                Ogladaja to, ma sie wrazenie, ze poza mordowaniem sie, to ludzie przez ostatnie kilkanascie lat nic innego nie robili...

Czy napewno przez te lata nie stalo nic "optymistycznego", co bylo by warte dobrej fotografii i miejsca na tej liscie ?

Komentarz

• thorin
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1990

punkt widzenia... wszystko zalezne jest od tego jak to ktos pokaze, czy zdjecie ma nas czegos nauczyc, czy tylko byc agresywne, dobra reporterka ? ano mozna taka uprawiac i nie krzyczec negatywnymi emocjami:

Komentarz

• birez
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 609

Zamieszczone przez thorin
                    punkt widzenia... wszystko zalezne jest od tego jak to ktos pokaze, czy zdjecie ma nas czegos nauczyc, czy tylko byc agresywne, dobra reporterka ? ano mozna taka uprawiac i nie krzyczec negatywnymi emocjami:
                    Nie chodzi mi o styl, ino o tematyke. Spojzalem raz jeszcze na ostatnia dekade. Na 10 zdjec tylko jedno niedotyczylo wojny, smierci, zabijania. (to z 2000 roku)

Czy naprawde przez ostatnie 10 lat nie dzialo sie nic innego wartego dobrego zdjecia reporterskiego ?

Nie twierdze ze sie takich nie robi ale wygrywaja jakie wygrywaja...

Podtrzymuje poprzednia opinie na temat tej galerii - podoba mi sie

Komentarz

• thorin
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1990

Zamieszczone przez birez
                      Nie chodzi mi o styl, ino o tematyke. Spojzalem raz jeszcze na ostatnia dekade. Na 10 zdjec tylko jedno niedotyczylo wojny, smierci, zabijania. (to z 2000 roku)

Czy naprawde przez ostatnie 10 lat nie dzialo sie nic innego wartego dobrego zdjecia reporterskiego ?

coz birez pozostaje nam patrzenie nie w kategorie "zdjecie roku" ale "zdjecie roku wg. jury dzieciecego" i tu bez smiechow... to jest smutny fakt ze te brutalne zdjecia beda bardziej pokazywane...

Zamieszczone przez birez
                      kurcze ja tu widze tylko Twoja opinie mi tez sie podoba, na priva moge opowiedziec pare anegdotke o autorze

Komentarz

• birez
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 609

coz birez pozostaje nam patrzenie nie w kategorie "zdjecie roku" ale "zdjecie roku wg. jury dzieciecego" i tu bez smiechow... to jest smutny fakt ze te brutalne zdjecia beda bardziej pokazywane...
                        I niech beda... ale co roku ?
                        No dobra, jestem w stanie sie z tym pogodzic (bo wielkiego wyboru nie mam) ale nie koniecznie musi mi sie to podobac

kurcze ja tu widze tylko Twoja opinie mi tez sie podoba,
                        Moja poprzednia opinie. Juz mi kiedys tego linka dawales

na priva moge opowiedziec pare anegdotke o autorze
                        Z checia wyslucham

Komentarz

• Hoody
                          Zablokowany
                          • 2005
                          • 205

Wiecie jak jest róznica pomiędzy fotografami którzy tam się znaleźli a mną np. ?
                          TO że jak ja mam ckogos centralnie w kadrze i utne komuś kawałek ręki to mi każdy wytyka a dec18 1987 ma np żonież obcięta głowe i nikt nie śmie zwrócić uwagi bo tak niby miało być ?!
                          To tak jak z np. picassen takie niby co zrobisz podobne będzie kichą ale sam mistrz kto by tam coś złego śmiał powiedzieć.
                          Dlatego uważam że na każdym zdjęciu znajduje się to co chciał autor, w sposób jaki chciał lub mu się udało to pokazać, gdyż często większośc z tych zdjęc była robiona w ciężkich warunkach a nawet z narażeniem życia dlatego zawsze należy szanować autora i jego punkt widzenia , a nie swoje widzi misie i a żle skadrowane a nieostre a żle oświetlone,
                          Uważam że naprawdę World Press Foto to pełna petarda i chylę czoła przed autorami

Komentarz

• Robson01
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1574

Zamieszczone przez birez

To pewnie dlatego, że wojny, śmierć i cierpienie najlepiej się sprzedają. Niestety smutne ale prawdziwe.
                            Canon
                            Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• zabol
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 643

Zamieszczone przez C41photocrew
                              dobre foty
                              foty naprawde dobre ale tego usmiechu to nie rozumiem. Fotografie przedstawiają naprawde makabryczne sceny, nic w tym wesołeg.

Komentarz

Pracuję...