Wywoływanie RAW a jakość zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Wywoływanie RAW a jakość zdjęć

w związku z ostatnimi pracami nad moją galerią, uzmysłowiłem sobie rzecz następującą: w zależności od tego, jakim softem wywołuję RAW otrzymuję różne efekty. Oczywiście WB i takie tam są inne, ale to było do przewidzenia, jako że Canon nie udostępnia swoich algorytmów RAW.

Zdumiała mnie natomiast różnica w ostrości zdjęć, widoczności szumów i wiekości uzyskiwanych plików. Oto przykładowe wielkości wywołania jednego RAWa:

DPP ver 1.6: 5 Mb
    PS CS2: 2Mb
    RawShooter Essentials: 260 kb

Ponadto, kiedy przyjrzałem się bardzo dokładnie, okazało się, że RawShooter daje zdjęcia mniej ostre, a PS CS2 wyciąga szumy. Najlepsze zdjęcia wychodza z DPP, najgorzej za to ustawia się w nim ekspozycję, wyciąga cienie itp. Co o tym myślicie ?
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

ja uzywam glownie CS2 ze wzgledu na szybkosc i mniejsze zapotrzebowanie na pamiec. w trudniejszych zdjeciach siegam po C1Pro i dyskusji na temat ktory lepszy to tutaj nie ma - C1Pro owgniata ACR w ziemie. zwlaszcza jakoscia przejsc tonalnych w swiatlach
    www albo tez flickr

Komentarz

• Diodak
      Uzależniony
      • 2005
      • 696

PS CameraRAW ma zakładkę do zmian ostrości, redukcji szumów kolorowych i wygładzania luminancji - tym zrobisz wszystko. A razmiar pliku wynikowego sobie ustalisz przy File > Save As .
      EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Alle Hotels in Wien. Beste Auswahl an Hotels in Wien mit Kundenbewertungen und Landkarten. Buchen Sie im Voraus und sparen Sie dabei.

30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez Diodak
          PS CameraRAW ma zakładkę do zmian ostrości, redukcji szumów kolorowych i wygładzania luminancji - tym zrobisz wszystko. A razmiar pliku wynikowego sobie ustalisz przy File > Save As .
          nie bardzo... interpolacja ACR jest nieco mniej staranna i zdaje sie brac pod uwage bardziej lokalna informacje. dla odmiany np. C1Pro korzysta z wiekszej informacji, dzieki czemu ladniej wyciaga tonalnosci a przy tym wywoluje ogolnie bardziej szczegolowe zdjecia. i to nie jest kwestia ustawienia suwaczkow w ACR.

przynajmniej takie sa moje subiektywne odczucia. testow mi sie nigdy nie chcialo robic. ja tego tylko do fotografowania uzywam, nie do pieszczenia...

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          http://www.insflug.org/raw/analysis/
          Alle Hotels in Wien. Beste Auswahl an Hotels in Wien mit Kundenbewertungen und Landkarten. Buchen Sie im Voraus und sparen Sie dabei.

http://www-ise.stanford.edu/~tingchen/
          z pobieznego przejrzenia tego techno-belkotu :-) wynika, ze chyba nawet moje domysly sa prawidlowe. tak czy siak, kiedy praktyka jest ewidentna, teoria nie moze jej przeczyc...
          no... moze poza jedyna dziedzina nauki, ktora wymyka sie logice... :-) nie mowie o ktora mi chodzi
          Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
          www albo tez flickr

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            http://www.insflug.org/raw/analysis/

http://www-ise.stanford.edu/~tingchen/
            Tomku, jak już się pewnie zorientowałeś w sprawach związanych z interpolacją i podobnymi zagadnieniami nie wykazuję szczególnego zaangażowania . Teksty są długie i na razie nie skończyłem ich czytać, ale pojmuję, że polecasz stosować konwersję RAW -> DCRAW i dalszą pracę w PS CP2 ? Czy może coś pokiełbasiłem ?
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Coronado
              Początki nałogu
              • 2005
              • 291

Zamieszczone przez Kubaman
              Oto przykładowe wielkości wywołania jednego RAWa:

DPP ver 1.6: 5 Mb
              PS CS2: 2Mb
              RawShooter Essentials: 260 kb

Ponadto, kiedy przyjrzałem się bardzo dokładnie, okazało się, że RawShooter daje zdjęcia mniej ostre, a PS CS2 wyciąga szumy.
              Im bardziej wyostrzone zdjecie tym wiekszy plik.

Pozdrawiam
              Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
              Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

Zamieszczone przez Coronado
                Im bardziej wyostrzone zdjecie tym wiekszy plik.

Pozdrawiam
                Coronado
                to nie tak Coronado. Podałem wartości dla przykładowej konwersji bez żadnej obróbki. Starałem sie ustawić wszystkie parametry tak samo.

Zastanawiam się, czy rzeczywiście powinienem korzystać z DPP dla zachowania ostrości i mniejszsych sumów. Fatalnie się ten program obsługuje.
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez Kubaman
                  Zastanawiam się, czy rzeczywiście powinienem korzystać z DPP dla zachowania ostrości i mniejszsych sumów. Fatalnie się ten program obsługuje.
                  ale to co DPP potrafi wyciagnac w swiatlach jest nieosiagalne dla ACR. a i chyba nawet DPP pod tym wzgledem radzi sobie lepiej niz C1Pro, a przynajmniej wierniej trzyma kolor
                  www albo tez flickr

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

tytlko trzeba się krzywą bawić, nie ma eleganckich suwaczków.. ja leniuch jestem.
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Ja raczej nic nie polecam, ale podałem linki w dwóch celach.

1. dwa pierwsze pokazują jakieś testy i porównania między dekoderami, głownie jeśli właśnie chodzi o ostrość
                      2. trzeci link po to, żeby uzmysłowić na ile subtelna jest to operacja i dać Ci pogląd, czemu może mieć wpływ na ostrość.
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• woyd
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 488

to czym do ..... RAW-a najlepiej brać ??

chodzi mi o coś legalnego i taniego (najlepiej za friko). Jak na razie używam RawShooter'a, ale jeśli nie on, to co ??

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Il fuoco
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

30 dniowy cs2, legalny i najlepszy. a po 30 dniach zawsze można reinstal...
                          | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Il fuoco
                            a po 30 dniach zawsze można reinstal...
                            Probowales? Bo ja tak... niezbyt mi wyszlo.

Komentarz

• dgi
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 104

Zamieszczone przez Vitez
                              Probowales? Bo ja tak... niezbyt mi wyszlo.
                              Trzeba monitorować rejestr oraz pliki jakie instaluje CS2 na dysk. Po odinstalowaniu wszystko co włożył wyciąć w pień. Jest trochę zabawy, ale da się.

Komentarz

Pracuję...