Czy PS Elements (v.2 i v.3) ma wbudowaną funkcjonalność odszumiania zdjęć ??? Na ile skuteczna jest ta funkcjonalność w Paint Shop Pro 9 ???
odszumianie ??
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
NeatImage moze ale to kosztuje. Szczegol ze PS Elements 2 nie obsluguje pluginowZamieszczone przez mmszaA nawet nie wiem czy oba nie mogą chodzić pod PS jako wtyczki??
.
-
-
NeatImage w wersji darmowej (demo) nie ma ograniczenia czasowego, mozna z niego spokojnie korzystac.
Ma tylko takie ograniczenia:
- zapisuje w skompresowanym JPG (chyba 80%) , czyli nie obsluguje TIFFa (pelna wersja obsluguje nawet 16bitowe tiffy)
- nie ma trybu masowego, czyli zdjecie po zdjeciu (moze byc upierdliwe dla posiadaczy kompaktow co 200 zdjec na imprezie z iso400 zrobili)
- nie dziala jako plugin do PSKomentarz
-
do zwykłego szopa i cs2 jest plugin "noiseware professional plugin" no niestety nie jest free ale według mnie jest naprawde w pyte.Komentarz
-
oki dziś testnę noise ninja, neat image, noiseware professional
grain surgery 2.0, pofoce na 1600 iso i obadam bo już sam jestem ciekaw efektów, może machnę jakieś porównanie jak mi starczy czasu i zapału. Tyle że napewno użyje wersji full, bo z założenia nie lubie dem i ograniczeń.Komentarz
-
-
http://graphicssoft.about.com/od/noisegrainreducers/
tu jest zebranie większej liczby tytułów do odszumiania
znalazłem coś takiego jescze :http://www.mediachance.com/pureimage/
i BreezeBrowser http://www.breezesys.com/BreezeBrowser/help/smnr.htmKomentarz
-
Witam,Zamieszczone przez mmszaPS jeśli chodzi o odszumianie to moim zdaniem nędza.
Masz dwa dobre programiki - noise ninja i net image - ja korzystam z tego drugiego.
A nawet nie wiem czy oba nie mogą chodzić pod PS jako wtyczki??
Czy istnieje mozliwość, żeby Noise Ninja 2.1.2 Photoshop Plug-in zaprzągnąć do pracy z iększą ilością zdjęć na raz - znaczy żeby nie obrabiać po jednym tylko wczytać profil odpowiedni dla zdjęć i wio, np na noc zostawić, żeby wszystkie odszumił??SzyKomentarz
-
Nagrywasz sobie akcję, która robi dla foty odszumianie przy pomocy zadanego plug-in'u a potem poprzez opcje automatyzacji puszczasz batch'a np. dla całego wskazanego folderu ze wskazaniem wcześniej nagranej akcji, jako tej do zastosowania. W dokumentacji Szopa jest to wszystko bardzo ładnie opisane.Zamieszczone przez swaligoraWitam,
Czy istnieje mozliwość, żeby Noise Ninja 2.1.2 Photoshop Plug-in zaprzągnąć do pracy z iększą ilością zdjęć na raz - znaczy żeby nie obrabiać po jednym tylko wczytać profil odpowiedni dla zdjęć i wio, np na noc zostawić, żeby wszystkie odszumił??1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
Faktycznie, poczytałem, douczyłem się, już mi prawie wychodzi :-) znaczy mam akcję nagraną, mamtylko kłopoty przy batch'owaniu tej akcji, bo jak ją zapuszczam na katalog to się pyta dla każdego zdjęcia jak je ma zapisaćZamieszczone przez bundyNagrywasz sobie akcję, która robi dla foty odszumianie przy pomocy zadanego plug-in'u a potem poprzez opcje automatyzacji puszczasz batch'a np. dla całego wskazanego folderu ze wskazaniem wcześniej nagranej akcji, jako tej do zastosowania. W dokumentacji Szopa jest to wszystko bardzo ładnie opisane.
ale to kewstja doczytania manuala, dzięki wielkie :-)
SzyKomentarz
-
Rozwiązujesz to w ten sposób, że w akcji zapisujesz też operację nagrania i zamknięcia pliku. Wtedy w batchu tam gdzie jest wybór "Destination" zostawiasz "None" (jest jeszcze Save and Close i Folder). Przykładowo może to wyglądać tak:Zamieszczone przez swaligoraFaktycznie, poczytałem, douczyłem się, już mi prawie wychodzi :-) znaczy mam akcję nagraną, mamtylko kłopoty przy batch'owaniu tej akcji, bo jak ją zapuszczam na katalog to się pyta dla każdego zdjęcia jak je ma zapisać
ale to kewstja doczytania manuala, dzięki wielkie :-)
1) otwierasz jakąs fotkę do odszumiania
2) włączasz nagrywanie akcji o wybranej przez siebie nazwie (w obojętnie jakim secie - najlepiej stworzyć własny)
3) odpalasz odszumianie
4) teraz File ->Save As i podajesz lokalizację do zapisu (trafią tam wszystkie foty jechane potem batchem), parametry zapisu (kompresję) i zapisujesz
5) zamykasz fotę
6) wyłączasz nagrywanie akcji
7) File->Automate->Batch: wybierasz odpowiedni set i nagraną akcję, jako Source podajesz folder z materiałem do odszumienia (jak są podkatalogi, to stawiasz ptaka w Include Subfolders), w Destination dajesz None i klikasz OK
8) czekasz aż PS skończy robotę :-) Jeśli fotek jest dużo, to idziesz po piwko :-)1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
i tu był pies pogrzebany, bo ja chciałem, żeby podmieniał pliki, ale poskierowaniu do innego folderu wszystko chula aż miło :-)Zamieszczone przez bundy4) teraz File ->Save As i podajesz lokalizację do zapisu (trafią tam wszystkie foty jechane potem batchem), parametry zapisu (kompresję) i zapisujesz
5) zamykasz fotę
6) wyłączasz nagrywanie akcji
7) File->Automate->Batch: wybierasz odpowiedni set i nagraną akcję, jako Source podajesz folder z materiałem do odszumienia (jak są podkatalogi, to stawiasz ptaka w Include Subfolders), w Destination dajesz None i klikasz OK
8) czekasz aż PS skończy robotę :-) Jeśli fotek jest dużo, to idziesz po piwko :-)
zdięki za rade :-)SzyKomentarz
-
Możesz zrobić podmienianie (nadpisywanie) plików oryginalnych - po prostu w akcji zamiast nagrywać Save As nagrywasz Save a dalej jak w podanym wcześniej przepisie. Batch wtedy nadpisze oryginały przetworzonymi wersjami - tylko nie wiem czy to jest akurat dobry pomysł :-)Zamieszczone przez swaligorai tu był pies pogrzebany, bo ja chciałem, żeby podmieniał pliki, ale poskierowaniu do innego folderu wszystko chula aż miło :-)
zdięki za rade :-)1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
NIE WIEM JAK TO ZROBILEM ALE OBYDWA CHODZA W PSZamieszczone przez mmszaPS jeśli chodzi o odszumianie to moim zdaniem nędza.
Masz dwa dobre programiki - noise ninja i net image - ja korzystam z tego drugiego.
A nawet nie wiem czy oba nie mogą chodzić pod PS jako wtyczki??
ale za to zbytnio nie umiem sie tym obsluzycKomentarz
Komentarz