Sprzęt samoróba !!!!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Follman
    Bywalec
    • 2005
    • 188

Sprzęt samoróba !!!!

Witam

Moze opowiecie coś o na temat sprzętu który zrobiliście sami do swojego dSLR.
    Jak dział i co do tego wykorzystaliście. "ZRÓB TO SAM". Pozdrawiam>>>> :-D :-D

:
    KLIKNIJ
  • fotomuka
    Bywalec
    • 2004
    • 107

ja zrobiłem pierścień retro i namiot bezcieniowy
    pierścień ze starego mocowanie EF z tamrona 70-200 i do tego filtr uv hoya 58 mm. namiot wiadomo - przescieradło, stelaż pod miejsce na przedmiot i hula hop

teraz myślę co by było gdyby wziąć filtr uv zakleić ładnie połowę połowę równomiernie przydymić ogniem delikatnie ofcoz... zaraz zobacze co z tego wyjdzie...

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

A ja mam wężyk: vide link w stopce.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• djtermoz
        Uzależniony
        • 2004
        • 995

Ja zrobilem sobie obiektyw w ramach eksperymentu z fotografia otworkowa. Efekty prezentowalem tu na forum.

Zamieszczone przez fotomuka
        teraz myślę co by było gdyby wziąć filtr uv zakleić ładnie połowę połowę równomiernie przydymić ogniem delikatnie ofcoz... zaraz zobacze co z tego wyjdzie...
        To jest mysl! Dzieki za inspiracje. W nastepnym tygodniu odszukam filterek 77mm UV ktory gdzies mam a nie uzywam bo raz ze nie jest szczelny a dwa ze kosztowal... $30 wiec nie moze byc dobry. Uruchomie w pracy sputtering i zapodam mu jakas cienka warstewke... np. 50nm chromu. Bede mial fajny filtr szary :grin:
        (Dlaczego ja na to wczesniej nie wpadlem?)
        djtermoz@pbase

Komentarz

• Follman
          Bywalec
          • 2005
          • 188

A ja ostani robie lampke z diud led , zakładaną na obiektyw .Służy do doświetlania obiektu przy makrosach. :grin: :grin:

:
          KLIKNIJ

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

A zasilanie z baterii czy z aparatu?
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• gonzo44
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1304

No a ja, tak jak juz kiedys obiecywalem, zbieram sie do rozkrecenia starego tamrona i proby zmuszenia aparatu z obiektywem M42 do potwierdzania ostrosci - juz nawet takie maciupkie srubokreciki zakupilem
              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• skrzat
                Początki nałogu
                • 2004
                • 440

To ja przy okazji napiszę, że gdyby ktoś potrzebował części do D60'ki to ktoś na Allegro sprzedaje teraz właśnei D60 na części (na razie cena 50zł)
                Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• thorin
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1990

hmmm jak daleko mozna posunac sie w samorobkach ? jeden znany amerykanski fotograf ktory niedawno nawiedzil polske, o sklerozo czemu nie dalas mi spamietac nazwiska, zrobil sobie caly aparat sam, fakt ze mozna zrobic namiot bezcieniowy z przescieradla albo blende z bialej lub kolorowych kartek papieru, ale to chyba nie sa jeszcze takie koszty jak dla przykladu przy oswietlaniu macro zeby sie trudzic, nowy namiot kosztuje 79 zl a material ten sam co na parasolkach foto ergo, po co pruc mamie przesciaradlo skoro za nieduze pieniadze mozna miec cos "profi" filtry ? no to jest jakas mysl ale kto w domu ma aparature do nakladanie nanometrow chromu na szklo ? mnie straszna zalosc bierze ze nie moge zaniesc mojego aparatu do serwisu i go podkrecic tak jak kumpel gitare w custom shopie, i to jest bolaczka, bo wole wydac pare zlotowek wiecej i miec swiadomosc ze odbija sie to jednak na jakosci co do samorobek to zoltodziob jestem, albo nie czekajcie, jesli naszywka na plecaku sie liczy to juz jestem conajmniej smialym adeptem tej pieknej sztuki

Komentarz

• Follman
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 188

Tomek pytał jak zasilana.HHHmmm hyba odzilnie nie z aparatu.

:
                    KLIKNIJ

Komentarz

• djtermoz
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 995

Zamieszczone przez thorin
                      hmmm jak daleko mozna posunac sie w samorobkach?
                      Daleko. Ale to bardziej chodzi o radoche tworzenia czegos niekonwencjonalnego w ramach eksperymentu niz o sam produkt koncowy.

Zamieszczone przez thorin
                      filtry ? no to jest jakas mysl ale kto w domu ma aparature do nakladanie nanometrow chromu na szklo ?
                      W domu to chyba nikt. Nie chcialbys miec tego w domu bo pompy za bardzo halasuja (i to przez dluzsza chwile - osiagniecie 3x10exp-6 Torra troche trwa), a pradu tez zre niemalo. No ale jesli pracujesz z tym czyms codziennie to dlaczego sobie nie machnac takiego filterka multicoated? :grin:
                      djtermoz@pbase

Komentarz

• gr86
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 328

ja wykonałem wężyk spustowy i fajne pierścienie macro M42 gwint alu a korpus a`la L`ka czyli PCV w kolorze białym

Komentarz

• Follman
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 188

Noo dzisiaj kupiłem diody i plexe moze cos z tego doświetlacza wyjdzie dobrego. Jaeszcze jakiś zasobnik na baterie i kilka kabli i gotowe. No moze jeszcze z 2 Godz roborty .

Pozdrawiam. ZRÓB TO SAM

:
                          KLIKNIJ

Komentarz

• thorin
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1990

Follman przedstaw moze jakis schemacik co ? albo chociaz wersje adama slodowego step by step ? tez sam chetnie zrobilbym taka lampe, tutaj jednak koszta sa przerazajace jesli chcesz macro ring

Komentarz

• Follman
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 188

A więc kupiłem diody 10mm białe i plexi glass. Następnie wziołem wymiar z obiektywu 18-55mm tam gdzie jest ten srebrny paseczek (67mm).Plexi ma byc mniej więcej kwadratm 80/80mm.
                              Dalesze instrukcje jutro jak zaczne robić to będą tez fotki

:
                              KLIKNIJ

Komentarz

Pracuję...