#72 Sposób na bardzo dobrze wyglądające B&W (w RAW)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VanMurder
    Uzależniony
    • 2007
    • 600

#72 Sposób na bardzo dobrze wyglądające B&W (w RAW)

Witam! Postanowiłem na chwile przerwać sobie prace nad tutorialami do Lightroom'a, bo po przeczytaniu Tips & Tricks #67 postanowiłem wrzucić od siebie, do tematu swoje dwa grosze...

Jak może niektórzy wiedzą, mam hopla na punkcie czarno-białych fotek,
    prawie każde zdjęcie konwertuje do BW, tylko po to żeby zobaczyć czy nie wygląda czasem lepiej...

W internecie jest masa sposobów, tutoriali, pluginów (niektóre kosztują setki dolarów). Mało kto wie że sposób na szybka konwersję do B&W leży w zasięgu reki każdego użytkownika konwertera RAW
    Jestem zwolennikiem bardzo mocnych kontrastów w fotografii czarno-białej, coś (a'la Ilford Delta) i uzyskaniu takiego efektu poświęcę ten tutorial.

W odróżnieniu od dość skomplikowanej metody Scott'a Kelby prezentowanej przeze mnie tutaj:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?p=353778

Chciałem się skoncentrować na uzyskanu brado przyzwoitego, bardzo kontrastowego zdjęcia już na poziomie konwersji RAW.

Poniższy efekt mozna uzyskac w LR, Camera Raw, i w każdym innym konwerterze z wystarczająca ilością suwaków Tym razem padło na CR 5.2

Zdjęcie przed konwersją.

Może nie każdy wie ale najlepiej w BW wyglądają zdjęcia robione w warunkach "małego kontrastu" - równomierne, dobrze rozproszone światło, prawdziwym koszmarem jest konwersja zdjęć studyjnych. Ponadto jakikolwiek clipping w Highligts może nam przysporzyć dużo kłopotu.

Zdjęcia zrobione w warunkach bardzo dużej rozpiętości tonalnej (głębokie cienie i mocne źródła światła) wymagają często dużo więcej pracy i bardzo często, dodatkowej obróbki takiej jak burning i dogging (miejscowe podwyższanie i obniżanie ekspozycji).

Postanowiłem ułatwić sobie życie i wybrać do tego tutoriala łatwa do obróbki fotkę:

Oryginalnie zdjęcie było mało kontrastowe i trochę niedoświetlone (-0.35EV),
    co w praktyce jest nam bardzo na rękę, gdyż w końcowym etapie konwersji będziemy podbijać kontrast i taki zapas po prawej stronie histogramu ułatwia nam sprawę.

Poniżej zdjęcie z ustawieniami prosto z kamery:

Podczas konwersji będziemy poruszać się z dołu do góry w palecie naszych suwaków.

Pierwszy krok w konwersji BW to przesuniecie suwaka Saturation na -100 i dodatkowe obniżenie kontrastu poprzez przesunięcie suwaka Contrast do pozycji +10 (lub mniej) - teraz ten krok może się zdawać bezsensowny ale w końcowej fazie badzie miał decydujące znaczenie dla wyglądu naszego zdjęcia.

Kolejnym ważnym etapem jest zwiekszenie jasności (Brigtnes) naszego zdjęcia w zależności od naszego zdjęcia preferowane wartości to 80-100.
    Na tym etapie można też nieco obniżyć suwak Temp. barwy i suwak Tint
    ja obniżyłem temp do 3500K i tint -100 ten krok ma na celu poprawienie tonacji szarości skóry ale ma bardziej kosmetyczny charakter. Ten etap można zostawić z powodzeniem na koniec i poeksperymentować z ustawieniami wg własnych upodobań.

Kolejny krok ma decydujący wpływ na końcowy wygląd naszego zdjęcia i wypada mu poświecić troche czasu na eksperymenty i dobranie wartosci odpowiednich dla własnych upodobań.
    Na tym etapie bedziemy podbyjac kontrast za pomocą suwaków Exposure i Blacks.

Moim golem jest uzyskanie bardzo jasnych ocieni szarości na skórze (<10%gray).
    Jeżeli podczas tego etapu pojawi sie nam problem z clippingiem w prawej części histogramu zawsze możemy ratować się suwakiem Recocvery, jeżeli natomiast stwierdzamy że zbyt dużo tracimy w cieniach można podciągnąć trochę suwak Fill Light.

Ostatni etap to dodanie odpowiedniej winiety która doda smaku i poprawi ostateczny wygląd naszego zdjęcia.

Na zakończenie ostateczna wersja zdjęcia po małym wyostrzaniu w PS i usunięciu szumów w neatimage (jak można zauważyć w exiffie zdjęcie było robione przy ISO 1600 i dodatkowo wyciągane o +1EV).

PS. Zdaje sobie sprawę że ta metoda ma swoje wady i na pewno nie zaspokoi bardziej wymagających amatorów czarno białych zdjęć. Lecz w odróżnieniu od innych daje całkiem przyzwoite efekty jest bardzo prosta, tania i łatwa do zaaplikowania do większej ilości podobnych fotek.

Osobiście jetem zwolennikiem konwersji w PS z użyciem Channel Mixer i Gradient map. Ale w sytuacjach gdy nie dysponujemy czasem, a mamy na przykład do przygotowania slide show podczas wesela, powyższy tutorial może być bardzo przydatny.

Pozdrawiam
    V.
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
    mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez VanMurder
    Chciałem się skoncentrować na uzyskanu brado przyzwoitego, bardzo kontrastowego zdjęcia już na poziomie konwersji RAW.

Poniższy efekt mozna uzyskac w LR, Camera Raw, i w każdym innym konwerterze ...
    Przyznam, że od jakiegoś czasu jestem zainteresowany uzyskaniem przyzwoitego b/w na etapie konwersji RAW :-)

Pytanie - jak by to leciało w DPP?
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Ja to troszkę inaczej w ACR robię.
      Otwartego zdjęcia nie ruszam w pierwszej zakładce, potem w zakładce 'convert to grayscale' bawię się suwaczkami. Potem w Curves włączam 'Strong Contrast' i dopiero na koniec w pierwszej zakładce czymś tam (bez reguły) się pobawię dopieszczając zdjęcie, no i oczywiście o wyostrzaniu i ew winietce w osobnej zakładce nie zapominając.

Komentarz

• LemonR
        Bywalec
        • 2005
        • 234

To ja jeszcze poproszę to samo zdjęcie prze konwertowane do B&W za pomocą "presetu" Low contrast i high contrast w LR. Chętnie bym je porównał.
        thx.

Komentarz

• allgsm
          Początki nałogu
          • 2007
          • 311

Pobawilem sie Van twoim sposobem i oto efekt zabawy:

To jak wczesniej zrobilem bw widac w mojej galerii:

http://www.canon-board.info/showthre...=40316&page=42
          http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

• VanMurder
            Uzależniony
            • 2007
            • 600

Zamieszczone przez LemonR
            To ja jeszcze poproszę to samo zdjęcie prze konwertowane do B&W za pomocą "presetu" Low contrast i high contrast w LR. Chętnie bym je porównał.
            thx.
            Proszę bardzo:

LR - B&W High Contrast Preset

LR - B&W Low Contrast Preset

Winietę skopiowałem z tutoriala
            mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• pjakusz
              Początki nałogu
              • 2006
              • 269

Zamieszczone przez allgsm.pl
              mz nowa wersja lepiej wygląda

Komentarz

• Wats0n
                Uzależniony
                • 2006
                • 996

Zamieszczone przez pjakusz
                mz nowa wersja lepiej wygląda
                Tylko co tam się kurde dzieje na krawędziach???
                Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

Zamieszczone przez allgsm.pl
                  A to z lewej - na krawędzi - taka poświata to efekt uboczny? Nie, żebym się czepiał! ;-)
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez Wats0n
                  Tylko co tam się kurde dzieje na krawędziach???
                  O przepraszam najmocniej!!! Nie zauważyłem Twojego pytania!
                  Ostatnio edytowany przez iREM; 3293. Powód: Automerged Doublepost
                  Wszystko można zrobić lepiej.
                  www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez VanMurder
                    [...]W odróżnieniu od dość skomplikowanej metody Scott'a Kelby prezentowanej przeze mnie tutaj:
                    http://www.canon-board.info/showthread.php?p=353778 [...]
                    Jeżeli ktoś uważa metodę Kelby'ego za skomplikowaną a jednocześnie lubi efekt, jaki można nią uzyskać, może sobie ułatwić życie poprzez zastosowanie akcji, którą kiedyś wyklikałem na okoliczność obróbki B&W będąc po lekturze powyższego tutoriala. Oprócz warstw zdzierających kolor akcja dokłada szarą warstwę Overlay do zabawy z lokalnymi kontrastami oraz pustą na domalowanie winietki.

Link do akcji: http://maciejko.net/downloads/bw.atn

Komentarz

• missgruszka
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 35

dzięki Van, robiłam praktycznie to samo obrabiając moje zdjęcia, ale w trochę inny sposób i efekty były dużo słabsze teraz przekopuje szufladę i przerabiam wszystko co się da na cz-b. Szaleństwo
                      galeria na CB
                      zdjęcia ślubne

Komentarz

• adikPL
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 349

ja też się dołączam do podziękowań. szybka, łatwa i skuteczna metoda na dobrze wyglądające b&w. z efektów jestem zadowolony, Pozdrowencje :-)
                        www.adriankordas.blogspot.com
                        -------------------------------
                        sigpic

Komentarz

• janekmatrix
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 40

Zamieszczone przez Kolaj
                          Jeżeli ktoś uważa metodę Kelby'ego za skomplikowaną a jednocześnie lubi efekt, jaki można nią uzyskać, może sobie ułatwić życie poprzez zastosowanie akcji, którą kiedyś wyklikałem na okoliczność obróbki B&W będąc po lekturze powyższego tutoriala. Oprócz warstw zdzierających kolor akcja dokłada szarą warstwę Overlay do zabawy z lokalnymi kontrastami oraz pustą na domalowanie winietki.

Link do akcji: http://maciejko.net/downloads/bw.atn
                          Witam.Masz może więcej akcji do PS?Byłbym wdzięczny.Pozdrowerek

Komentarz

• Drzamich
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 28

Tutorial super, ale jak wyłączyć niebieskie plamy, które pojawiają się w miejscu gdzie mam czystą czerń?
                            Puszka, 2 zoomy, standard, tele

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Drzamich
                              Tutorial super, ale jak wyłączyć niebieskie plamy, które pojawiają się w miejscu gdzie mam czystą czerń?
                              Poklikaj na trójkąciki w rogach histogramu.

Komentarz

Pracuję...