Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Poradnik jak pożyczyć obiektyw od SIGMA PROCENTRUM
Poradnik jak pożyczyć obiektyw od SIGMA PROCENTRUM
Sigma procentrum ma w swojej ofercie możliwość wypożyczenia dowolnego sprzedawanego przez nich obiektywu.
Oferta wydaje się ciekawa dla osób chcących wypróbować potencjalny sprzęt przed zakupem. Jest niestety jeden mały haczyk. Do wypożyczenia przeznaczone są inne egzemplarze niż te, które można potem kupić. Zresztą kto by chciał taki "przechodzony" egzemplarz przeznaczony do wypożyczeń.
Innymi słowy po przetestowaniu obiektywu i tak możemy zakupić tylko inny egzemplarz, na który wcale nie ma gwarancji że będzie poprawnie działał np. dobrze celował AF itp.
Samo wypożyczenie obiektywu również jest płatne i za 3 dni wypożyczenia np. sigmy 50/1.4 musimy zapłacić 89zł + opłata logistyczna 34zł. Oczywiście musimy również zapłacić kaucję 1253zł.
Jest na szczęście prosty sposób na przeprowadzenie całej operacji za darmo, wystarczy tylko skorzystać z obowiązującego w Polsce prawa, które daje konsumentowi możliwość zwrotu towaru zakupionego poza siedzibą firmy w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Po prostu kupujemy normalnie obiektyw, sprawdzamy czy działa i jeśli coś nie gra zwyczajnie go odsyłamy.
Po co płacić za wypożyczanie skoro do 10 dni można mieć za darmo i wszystko legalnie :-)
Jest niestety jeden mały haczyk. Do wypożyczenia przeznaczone są inne egzemplarze niż te, które można potem kupić. Zresztą kto by chciał taki "przechodzony" egzemplarz przeznaczony do wypożyczeń.
no a patrzac z drugiej strony - kto by chcial kupic "nowy" ale juz iles razy testowany przez "niewiadomokogo" obiektyw
co do sigm - najlepiej jest zabrac body, podjechac do najblizszego sklepu i trzetestowac.. na wysylki mozna wydac drugie tyle, zwlaszcza gdy sie kupuje S50 1,4 .. no ale komu ja to mowie
10 dni jest na zwrot, ale sprzęt nie może nosić śladów użytkowania i nie może nosić śladów rozpakowania, czyli wszystko musi być tak jak oryginalnie pakowane
Z tymi śladami rozpakowania, to nie byłbym taki pewny. Ten termin jest właśnie po to byś sobie mógł sprzęt obejrzeć i sprawdzić czy spełnia twoje oczekiwania. W normalnym sklepie możesz rozpakować obejrzeć sprawdzić jak działa i to samo przy zakupach wysyłkowych. Oczywiście są pewne rzeczy, których nie można rozpakowywać, ale nie są to obiektywy...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
no a patrzac z drugiej strony - kto by chcial kupic "nowy" ale juz iles razy testowany przez "niewiadomokogo" obiektyw
Oczywiście że tak i dlatego polityka firmy polegająca na wypożyczaniu innych egzemplarzy niż tych do sprzedaży jest dla mnie całkowicie zrozumiała. Wiadomo że ktoś wypożyczający obiektyw wcale nie musi go kupić i zawsze może zostawić na nim jakieś ślady używania.
No ale z drugiej strony dla kogoś kto chce przetestować obiektyw przed zakupem to żadna łaska takie wypożyczenie bo testuje inny egzemplarz niż ten, który kupi. W przypadku sporego rozrzutu jakościowego obiektywów Sigmy i tak trzeba sprawdzić konkretny egzemplarz.
Z tymi śladami rozpakowania, to nie byłbym taki pewny. Ten termin jest właśnie po to byś sobie mógł sprzęt obejrzeć i sprawdzić czy spełnia twoje oczekiwania. W normalnym sklepie możesz rozpakować obejrzeć sprawdzić jak działa i to samo przy zakupach wysyłkowych. Oczywiście są pewne rzeczy, których nie można rozpakowywać, ale nie są to obiektywy...
Klient, zawierajac "umowe na odleglosc", moze od niej odstapic bez podania przyczyn, skladajac stosowne oswiadczenie na pismie, w terminie 10 dni od zawarcia umowy. Zwrot powinien nastapic niezwlocznie, nie pózniej niz w terminie 14 dni. Towar powinien wrócic w takim stanie w jakim zostal zakupiony, w oryginalnym opakowaniu wraz paragonem lub faktura, z kserokopia dowodu zaplaty (w przypadku przesylki platnej przy odbiorze), instrukcja i gwarancja(jezeli taka jest). (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.).
W świetle powyższego, metoda zaproponowana przez MMM może nie zadziałać.
No ale z drugiej strony dla kogoś kto chce przetestować obiektyw przed zakupem to żadna łaska takie wypożyczenie bo testuje inny egzemplarz niż ten, który kupi.
mala korekta do mojego poprzedniego posta :-)
moze co sklep to inna praktyka - porzypomnialo mi sie ze kiedy sam rozgladalem sie za slynna juz 50'tka sigmy - mialem upatrzony egzemplarz ktory, zanim zdarzylem go opstrykac, zostal komus wypozyczony.. sprzedawca mowil ze zadzwoni do mnie "jesli" szklo do nich wroci bo klient moze zdecydowac sie na zakup.. wtedy bodaj od ceny obiektywu odlicza sie koszt wypozyczenia..
chyba wiec jednak jest mozliwosc kupienia testowanego obiektywu (a zaznaczam ze bylo to szklo prosto z polki - nie egzemplarz do testow).. jak sie to potem ma do sprzedawania juz nie do konca nowego obiektywu jako nowego (wiadomo - czym innym testy przy ladzie a czym innym kilka dni zabawy w domu) to juz inna kwestia..
Poszukaj artykułów i interpretacji prawnych tego zapisu to zrozumiesz.
Wybacz, nie mam na to czasu. Zapis jest dość jednoznaczny. Opakowanie stanowi element produktu. Opakowanie rozcięte i nierozcięte to dwa zdecydowanie różne stany. Po rozcięciu opakowania produkt nie znajduje się w takim samym stanie.
Zamieszczone przez Twoja stopka
"Coraz częściej mam wrażenie, że ludzie właściwie widzą to, co chcą widzieć, wiedzą to, co chcą wiedzieć, i jeśli rzeczywistość z tym się nie zgadza, to tym gorzej dla rzeczywistości." - Kazik Staszewski
Wybacz, nie mam na to czasu. Zapis jest dość jednoznaczny. Opakowanie stanowi element produktu. Opakowanie rozcięte i nierozcięte to dwa zdecydowanie różne stany. Po rozcięciu opakowania produkt nie znajduje się w takim samym stanie.
Kołaj czy Ty piszesz o opakowaniu w którym sprzęt został wysłany? Ja sądzę, że możesz rozpakować i potem zwrócić. Inna sprawa jeśli pudełko dajmy na to obiektywu byłoby jakoś plombowane. W innym wypadku sprzedawca nie udowodni Tobie że używałeś ten obiektyw.
Kołaj czy Ty piszesz o opakowaniu w którym sprzęt został wysłany? Ja sądzę, że możesz rozpakować i potem zwrócić. Inna sprawa jeśli pudełko dajmy na to obiektywu byłoby jakoś plombowane. W innym wypadku sprzedawca nie udowodni Tobie że używałeś ten obiektyw.
Chodzi mi o karton, styropiany, folie itp. Nie chodzi mi o kopertę czy pudło, w którym to wszystko było wysłane. Generalnie stan przedmiotu powinien być taki, żeby nadawał się on do dalszej sprzedaży jako nowy, nieużywany, niepowystawowy itp.
Komentarz