Dostaly mi sie paprochy pod przednia soczewke w EFS 17-85IS. Nie ma to prawdopodobnie zadnego wplywu na jakosc zdjec ale chyba lepiej to wyczyscic. Czy dużo ryzykuje oddając taki obiektyw do czyszczenia w serwisie na Żytniej ?. Dużo sie naczytałem na temat tego serwisu i trochę się boję żeby mi nie uszkodzili obiektywu. Może w W-wie jest jakiś inny serwis niekoniecznie autoryzowany ale godny zaufania.
Czyszczenie obiektywu w serwisie na Żytniej
Zwiń
X
-
Czyszczenie obiektywu w serwisie na Żytniej
EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.Tagi: Brak -
Ryzykujesz brak zdjec
Nie wiem czy jest sens to czyscic na "nieuszczelnionym odkurzaczu"... Jutro sie pozbedziesz tego a za dwa nastepne dni znowu Ci cos zassa do srodka... I co? Znowu serwis na iles dni? Przeciez tak to ciagle mozna cos serwisowac...... -
Nie, to zdanie brzmi inaczej: "JESLI paprochy widoczne w/na obiektywie nie maja wplywu na jakosc zdjec (nie widac ich na zdjeciach) to nie ma sensu czyscic"Zamieszczone przez blink_182Nie ma to prawdopodobnie zadnego wplywu na jakosc zdjec ale chyba lepiej to wyczyscic.Komentarz
-
Teraz nie widac ale jak sie tego nazbiera troche wiecej to prawdopodobnie beda mialy wplyw na jakosc zdjec. Niestety ten obiektyw nie grzeszy szczelnoscia i prędzej czy pozniej bede musial go oddac do czyszczenia.Zamieszczone przez VitezNie, to zdanie brzmi inaczej: "JESLI paprochy widoczne w/na obiektywie nie maja wplywu na jakosc zdjec (nie widac ich na zdjeciach) to nie ma sensu czyscic"EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.Komentarz
-
Zamieszczone przez blink_182Teraz nie widac ale jak sie tego nazbiera troche wiecej to prawdopodobnie beda mialy wplyw na jakosc zdjec.
Uwierz mi ze to "prawdopodobnie" bedzie zblizalo sie do 1 dopiero gdy bedziesz mial wielkie plamy kurzu naprawde solidnie zaslaniajace obiektyw a nie kilka, czy kilkanascie czy kilkadziesiat malych plamek kurzu.
Mialem kiedys juz dosc leciwego ale jarego Canona 70-210 3.5-4.5 USM i mial on naprawde sporo kurzu w srodku... na zdjeciach tego absolutnie nie bylo widac.Komentarz
-
SŁuchaj .... Jak Masz DostĘp Do SprĘŻonego Powietrza To Sobie Sam To Wydmuchaj ( Tylko Z GŁowĄ ) A Jak Nie To Kup Sobie Powietrze W Spreju. Ale Czy To Napeawde Przeszkadza , Prawdopodobnie WiĘcej KuŻu Jest PomiĘdzy Filtrem A SoczewkĄ NiŻ W Obiektywie.
Dezyzja NaleŻy Do Ciebie20D , latarka i jakieś szkłoKomentarz
-
Uwaga ....z tym sprężonym powietrzem to trzeba uważać , nie radzę stosować tanich wersji w aerozolu do elektroniki (jesli już to specjalne do FOTO)
a co do sprężarki o wiadomo wszystkie "chlapią" trzeba dobre filtry, odwadniacze i z głową redukcja cisnienia....
pozdrawiamKomentarz
Komentarz