Dylemat - Canon Speedlite 430EX II czy Metz 48 AF-1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mgawronik

Dylemat - Canon Speedlite 430EX II czy Metz 48 AF-1

Poradźcie co lepiej wybrać???
    Z góry Dzięki!!
  • myst
    Uzależniony
    • 2007
    • 700

Ostatnio kupuje tylko Canona - zarówno obiektywy jak i całą resztę - niestety Canon prowadzi walkę z alternatywnymi i zdarza się, że kupiony w rewelacyjnej cenie obiektyw czy lampa Sigmy czy Metza nie zawsze działa tak jak działać powinien... Nie wiem czy dalej tak jest, ale z tego co pamiętam starsze lampy w Ettlu przepalały niektóre sceny (chyba z małych odległości jeśli mnie pamięć nie myli...) a tak w ogóle, to jak masz możliwość, to poczekaj na cash-back i kup 580EX II
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• Loome
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1008

tez mialem ten dylemat.. i kupilem 420 ex + jasną stałke

Komentarz

• patric89
        Początki nałogu
        • 2008
        • 336

mam taki sam problem. posiadam 450d kit 50mm f1,8 i teraz zdecydowanie przydałaby się lampa (potem przyjdzie czas na zmiane kita bądź coś stałoogniskowego ok24/35mm)
        Tak samo jak w temacie co byście wybrali??
        Słyszałem że wcześniejsze lampy Metza miały jakieś problemy z kompatybilnością ale 48 AF-1 ma w gamie model dedykowany do Canona i ponoć wszelkie problemy zniknęły.
        Jest również nieco mocniejszy i tańszy.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Jeszcze jedna sprawa przy kupnie lampy mam zamiar kupić odrazu kabel OC-E3
        wziąś Canona czy jakiś zamiennik
        Zamiennik oczywiście jest dużo tańczy i 3 razy dłuższy (60cm/180cm)
        Ostatnio edytowany przez patric89; 14972. Powód: Automerged Doublepost
        5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

a nie lepiej wziasc 580EXII ? Na ebayu w UK mozna wyrwac bardzo tanio w cenie "polskiej" 430EXII Jesli tylko masz znajomego ktory by ci kupil i przyslal lub przywiozl to nawet bym sie nie zastanawial. Jak cos moge podac namiary na sprzedawce - pewna sprawa - sam ostatnio kupowalem. Jesli nie 580 to ja bym bral wlasnie Canona czyli 430EXII i basta Zawsze lepiej miec osprzet dedykowany jak wczesniej wspominano.
          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• justanimage
            Bywalec
            • 2008
            • 237

Zamieszczone przez banan82
            Na ebayu w UK mozna wyrwac bardzo tanio w cenie "polskiej" 430EXII Jesli tylko masz znajomego ktory by ci kupil i przyslal lub przywiozl to nawet bym sie nie zastanawial. Jak cos moge podac namiary na sprzedawce - pewna sprawa - sam ostatnio kupowalem.
            A po co znajomy? Te sprzedawca z UK nie wysyla do PL??

PS Daj namiar na niego, rzuce okiem na te okazje
            600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Komentarz

• banan82
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1165

no wtedywyszloby najtaniej. Nie wiem czy wysyla do polski, w tym problem. 580EX II za 250 funtow czyli 1000zl okolo. 300zl taniej niz na allegro.
              5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
              Crazy Apple Fanboy
              Ex Linux User

Komentarz

• patric89
                Początki nałogu
                • 2008
                • 336

dziekuje za pomoc. poszukam po ebayu podzwownie po znajomych a jak sie nie uda -kupie 430ex

Komentarz

• mgawronik

Udał mi się kupić na allegro za 700 - 430 EXII i myślę, że w UK za taką kasę 580 nie dostaniesz - a ja jestem z niej zadowolony!!

Komentarz

• Kemot

Nie wiem czy warto szukać na allegro za 700 (trafia sie często prywatny import z US)jeśli np. w e-cyfrowe można kupić za 740 z gwarancja Canon Polska. Sam taki zakup poczyniłem i jestem bardzo zadowolony. Polecam 430EX-II

Komentarz

• mgawronik

Kolego kupiłem z polskiego sklepu na allegro z gwarancją Canon Polska...

Komentarz

• elektr-foto
                        • 2008
                        • 5

METZ 48AF-1 digital
                        mam te lampę od wczoraj , rewelacja
                        koszt zakupu niższy od Canona 430EX II
                        jakość METZ na wysokim poziomie , obudowa bardzo solidna , błyska też bardzo dobrze , wbudowany dyfuzor robi jako sztuczny sufit, nie potrzeba nakładek, głowica solidna z blokadą ,
                        działa idealnie z canonem 1000D , nie ma C.fn, ale za tym nie tęsknie, dużo ustawień można robić w lampie, choć ja używam tylko korekty ekspozycji lampy w aparacie
                        Canon 50D + Tamron 17-50 f2.8 + Metz 48AF-1 digital

Komentarz

• patric89
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 336

Kupiłem 430EX II
                          za lampe zapłaciłem 780zł do tego kupiłem dyfuzor zamiennik kabla OC-E3 (180cm).
                          Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Jakość zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych uległa sporej poprawie. Wszystkim polecam zakup Kabla umożliwiającego kożystania z lampy oddalonej nawet 180cm od aparatu. Efekty są bardzo ciekawe a cena 85zł (zamiennik)
                          Jeżei ktoś ma jakieś pytania chętnie pomoge.

Komentarz

• brunovis
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 62

Kupiłem zamiennik kabla OC-E3 i na razie działa ale kupiłem wężyk spustowy do 40D podróbę i działa jak mu się chce

Komentarz

• 4bert
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 74

Canon robi aparaty, Metz lampy i jest w tym jednak lepszy. Ja tam bym poszedł na 48 AF-1, a mając więcej kasy na 45 CL-4. Sam używam bardzo starego Metza z przejściówką do Canona i bardzo go sobie chwalę, zwłaszcza, że głównie odbijam od sufitu czy ścian.
                              Rozum jest rzeczą najsprawiedliwiej wśród ludzi podzieloną, bo nie spotkałem nikogo, kto by się uskarżał, że ma go za mało
                              Wg Kartezjusza

Komentarz

Pracuję...