KIT 18-55 Dziwnie się zachowuje czy to początek problemów ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • radoos

KIT 18-55 Dziwnie się zachowuje czy to początek problemów ?

Witam

Właśnie zauważyłem że mój kit (Canon EFS 18-55mm) dziwnie zachowuje sie podczas zmiany ogniskowej (przekrecania) Jak kręce w zakresie 18-24 słychać takie dziwne tarcie...Dźwięk jak by jakiś papierek,piórko szorowało w środku,trudny do zdefiniowania...Kręci całkowicie płynnie.Czy możliwe żeby jakiś listek przysłony sie oderwal i zawieruszył ??

Miał kiedyś ktoś podobnie ? Czy to powód do obaw ?

Z góry wielkie dzieki za wszekie odpowiedzi .
    Ostatnio edytowany przez Gość; 17672.
  • jceel
    Początki nałogu
    • 2007
    • 282

Zamieszczone przez radoos
    Witam

Właśnie zauważyłem że mój kit (Canon EFS 18-55mm) dziwnie zachowuje sie podczas zmiany ogniskowej (przekrecania) Jak kręce w zakresie 18-24 słychać takie dziwne tarcie...Dźwięk jak by jakiś papierek,piórko szorowało w środku,trudny do zdefiniowania...Kręci całkowicie płynnie.

Miał kiedyś ktoś podobnie ? Czy to powód do obaw ?

Z góry wielkie dzieki za wszekie odpowiedzi .
    Mnie w 70-200L coś czasem zaskrzypi przy kręceniu.
    EN57D DIGITAL.

Komentarz

• radoos

Dodam że je kiedy aparat jest skierowany obiektywem w góre zjawisko nie jest tak silne jak podczas kierowania obiektywu w dół.W pozycji poziomej jest średnio...

Komentarz

• _igi
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2035

U mnie pierścień chodzi z oporami, ale mam to gdzieś, bo i tak go nie używam :P
        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• ExploRa
          Początki nałogu
          • 2005
          • 336

Nie ma sie co przejmowac, u mnie KIT tez tak szmerał, jakby jakis papier czy folie ktos tam napakowal... Standard. Jak kupisz lepciejszy obiektyw, to wtedy sie bedziesz martwil
          www.explora.pl

Komentarz

• pan.kolega
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2817

W kicie jest taka szczotka elektrostatyczna ktora ma uszczelniac i zapobiegac dostawaniu sie do srodka kurzu.
            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

Pracuję...