Serwis Canona w Berlinie - gdzie i jak szybko.

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plodz1

Serwis Canona w Berlinie - gdzie i jak szybko.

Witam.
    Przeszukałem forum ale nie do końca uzyskałem wszystkie informacje wiec zapytuje i proszę o porady tych którzy korzystali już serwisu w Berlinie.

W tym tygodniu wybieram sie do Berlina i chciałbym przy okazji skalibrować backfocus w 24-70L z puszką 5D. Nie chcę tego robić na Żytniej.

1. pierwsze pytanie to który to serwis. Czy ten:
    Rüdiger Maerz GmbH
    Kurfürstendamm 102
    10711 Berlin

2. drugie pytanie do tych którzy korzystali już serwisu w Berlinie - jak szybko mogą to ustawić, jakie są terminy itp.

Będę tam 2 dni i chciałbym w tym czasie to załatwić. Ktoś wie jakie ceny za kalibrowanie?

Pozdrawiam i dziękuję za info
    Plodz1
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

Witaj!

1.Tak to ten servis, najpierw wchodzimy do sekretariatu na dole po dokumenty dotyczące usterki naprawy, koniecznie napisz i meila z opisem problemu i podaj w jaki dzień podjedziesz! Następnie w wejscie obok i windą na 3 piętro tam przekazujesz do miłej Pani karteczke z opisem problemu itp ( włada dobrze po Angielsku )
    Technik w servisie najcześciej jest od około godziny 16 ale jest dobry i szybko się uwija więc na 17 powienienes mieć sprzęt do odbioru
    A usługa kalibrowania AF w zoomie to chyba 70 euro ale głowy nie dam jeśli masz gwarancje to ją zabierz wówczas będzie za friko.
    Tak ogólnie to atmosfera jest tam bardzo miła, kazdy mówi hello haj itp całość przy uśmiechach a co najważniejsze duża solidność i umiejętność wysłuchania problemu, a nie stwianie użytkownika z góry na skreślonej pozycji " jam jest servisant i wiem lepiej co jest dobrze a co zle ).

Pzdr.
    Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• GOOFY
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 34

To,że się uśmiechają nie przekonuje mnie do serwisu,bo skąd wiadomo,że uśmiechem nie nadrabiają cienkiej jakości?Serwis otwarty od 16 czy to jakaś kpina?Poza tym 70 euro to chyba dosyć drogo? Towersivy a jak u Nich z jakością usług, zwłaszcza jeśli chodzi o regulacje,i czyszczenie matryc?Jaką dają gwarancje na swoje usługi?I czy ktoś po ich regulacji sprawdzał af czy nie ma ff/bf?Jestem ciekawy opini bo sporo osób pisze tu na forum,że wyśle tam sprzęt ale nikt się nie chwali efektami-czekam

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez GOOFY
        To,że się uśmiechają nie przekonuje mnie do serwisu,bo skąd wiadomo,że uśmiechem nie nadrabiają cienkiej jakości?Serwis otwarty od 16 czy to jakaś kpina?Poza tym 70 euro to chyba dosyć drogo? Towersivy a jak u Nich z jakością usług, zwłaszcza jeśli chodzi o regulacje,i czyszczenie matryc?Jaką dają gwarancje na swoje usługi?I czy ktoś po ich regulacji sprawdzał af czy nie ma ff/bf?Jestem ciekawy opini bo sporo osób pisze tu na forum,że wyśle tam sprzęt ale nikt się nie chwali efektami-czekam
        Przecież napisał..:

Zamieszczone przez towersivy
        Tak ogólnie to atmosfera jest tam bardzo miła, kazdy mówi hello haj itp całość przy uśmiechach a co najważniejsze duża solidność i umiejętność wysłuchania problemu, a nie stwianie użytkownika z góry na skreślonej pozycji " jam jest servisant i wiem lepiej co jest dobrze a co zle ).
        Jeden ze znajomych mówił mi kiedyś coś bardzo podobnego.. do tego stopnia że wysyłał kurierem sprzęt do nich z polski - bo na Żytniej.. wiadomo zresztą co na Żytniej...
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• GOOFY
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 34

Jak dla mnie za mało napisał...umiejętność wysłuchania.a zrobić też potrafią?Jak dla mnie to za mało,żebym wybrał serwis w Niemczech,wciąż czekam na jakieś inne opinie,czytałem tu kilkukrotnie wypowiedzi,że wysyłam do berlina lub zawiozę do berlina,chciałbym poznać opinie Tych ludzi,opinia znajomego który gdzieś słyszał czy robił też jest mało przekonująca,fajnie gdyby okazało się,że jest nadzieja na dobry serwis i pewną naprawę

Komentarz

• Riccardo
            Uzależniony
            • 2005
            • 691

Bardzo ciezko sie czyta to co piszesz...
            Pozdrawiam
            Riccardo
            --
            Fuji & Ricoh

Komentarz

• towersivy
              Uzależniony
              • 2005
              • 992

1.Sprzetu sie tam nie wysyła, trzeba go dowiesc i odebrać.
              2.Są solidni i potrafia słuchać klienta/użytkownia = dostsować się do jego uwag.

Byłem tam kilkukrotnie, justowanie, czyszczenie i drobne naprawy zrobią od ręki ale trzeba wczesniej napisac opisać problem i umówić się na konkretny dzień.

Pzdr.

Komentarz

• tcyprian
                Coś już napisał
                • 2006
                • 58

serwis pierwsza klasa ostatnio zawiezlismy do nich razem z kumplem swoje 5d i obiektywy od nich sprzet zostawiony rano potem wycieczka do zoo ok 15 telefon ze sprzet goowy do odbioru czyszczenie kalibracja BF/FF .
                w tej chwili jest idealnie. wszystko bezplatnie w ramach gwarancji.
                oczywiscie wczesniej umowilismy sie na wizyte
                a i jeszcze jedno 50/1.4 sostala u nich bo okazalo sie ze nie daje sie skalibrowac jakies uszkodzenie af i wyslali ja do serwisu centralnego
                niestety nie chcieli jej odeslac do polski umowilem sie ze za miesiac bede w berlinie i wtedy ja odbiore. jakie bylo moje zdziwienie jak po tygodniu otrzymalem paczke z naprawionym obiektywem oczywiscie nie ponosilem zadnych kosztow.
                a i jeszce jedno sprzet kjak przyjmuja do naprawy to zawczasu pozdejmuj wszystkie paski itp
                wszystko co przyjmuja do naprawy trafia do pudelek i jest staranie opisywane
                jak odbieralem to zarowno korpus jak i obiektywy byly zafoliowane jak je odpakowalem to wygladaly jak nowe
                matryca byla tak czysta ze chyba nawet jako nowa taka nie byla
                5D+BG-E4; 24-105 4 IS ; 50 1.4; 85 1.8; 70-200 2.8 ;
                Speedlite 580 EX; LowePro Magnum AW; troszke drobiazgow

Komentarz

• HN70
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 33

głosuję za tym, aby ten wątek przykleić :-)

Komentarz

• towersivy
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 992

Dodam tylko że cena justowania 2 szkiełek + body to 270euro więc jeśli ktoś ma sprzęt po gwarancji trzeba dobrze przemyśleć czy sprawa się opłaca. Dzisiaj kumpel odbierał 5D wraz z 24-70 i 70-200/2.8 wszystko kupione w stanach więc bez gwarancji, no i policzyli jak policzyli.

Pzdr.

Komentarz

• GOOFY
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 34

http://canon-board.info/showthread.php?t=31729&page=4

Pozwoliłem sobie zacytować fragment wątku z linka a dokładnie wypowiedź

ROWIORO:"Nic bardziej mylnego. Osobiscie wydalem kupe kasy na 1D Mark IIN, 70-200 2,8 L IS, 35 1,4 L i rowniez mialem problem z FF. Po kalibracji w Canon DE mam teraz w 70-200 duzy BF. Za kalibracje body zaplacilem 164€. Wyslalem sprzet do ponownej kalibracji i czekajac na rezultat, nie spie po nocach.
                      Zastanawiam sie, czym czlowieka teraz zaskocza"

Okazuje się,że i w Niemczech nie jest tak różowo:/

Komentarz

• miklo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 681

Nasz serwis na Żytniej jest w pytkę ;-) Nie ma sensu grzać do Niemiec. Mi "już" za 3 razem skalibrowali jak trzeba ;-)

Komentarz

• towersivy
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 992

Zamieszczone przez GOOFY
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=31729&page=4

Pozwoliłem sobie zacytować fragment wątku z linka a dokładnie wypowiedź

ROWIORO:"Nic bardziej mylnego. Osobiscie wydalem kupe kasy na 1D Mark IIN, 70-200 2,8 L IS, 35 1,4 L i rowniez mialem problem z FF. Po kalibracji w Canon DE mam teraz w 70-200 duzy BF. Za kalibracje body zaplacilem 164€. Wyslalem sprzet do ponownej kalibracji i czekajac na rezultat, nie spie po nocach.
                          Zastanawiam sie, czym czlowieka teraz zaskocza"

Okazuje się,że i w Niemczech nie jest tak różowo:/
                          Ale który to dokładnie servis?? w DE jest ich niemal tuzin i Berlin to tylko jeden z nich, jest jeszcze bardzo polecane Monachium itp.

PZdr.

Komentarz

• Mellan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1851

Ciekawy wątek: czytam, bo też się wybieram w lipcu do Berlina.
                            Zastanawia mnie jedno: czemu w niektórych zwykła codzienna uprzejmość serwisantów budzi podejrzliwość? Zauważyłem to wielokrotnie u rodaków za granicą.
                            Jak ktoś nie warczy, znaczy się nie zna się na niczym, bo "fachowcy to pany i wiedzą" a ty tu masz stać potulny i czekać.
                            Bzdura jakaś... sory za offtopic
                            Sumarycznie myślę, że za skalibrowanie 5D i 2 dużych elek 270 eurosów to niewiele w porównaniu do wartości sprzętu "by mieć pewność".
                            Dzięki za info
                            C-F-K - forever

Komentarz

• M.I.L.O.
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 24

A mam takie pytanko. Co w przypadku kalibracji puszki ze szkłem gdy gwarancja jest jeszcze tylko na puszkę? Płaci się coś, nie płaci czy też może płaci część? .

Komentarz

Pracuję...