Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Jestem bardzo początkującym fotoamatorem;-) i jestem w trakcie kompletowania sprzętu dobrego do nauki fotografowania.
Mam dwa pytania:
Pierwsze odnośnie obiektywu: Canon 28-80 ultrasonic EF. Miał ktoś z was z nim styczność? Opłaca się jego zakup?
Drugie odnośnie body odpowiedniego do nauki robienia zdjęć. Przymierzam się do zakupu Canon EOS 50e. Czy warto na początek zakupować takie body czy może lepiej najpierw zaopatrzyć się w coś mniej zaawansowanego?
Drugie odnośnie body odpowiedniego do nauki robienia zdjęć. Przymierzam się do zakupu Canon EOS 50e. Czy warto na początek zakupować takie body czy może lepiej najpierw zaopatrzyć się w coś mniej zaawansowanego?
W zakresie bagnetu EF najpiękniejszy do nauki jest korpus EF-M:
ale 50/50E to rownież wspaniały aparat - do dzis go mile wspominam i polecam.
kliszaki są dziś tanie, więc zdecydowanie nie pchaj się w nic typu EOS 300/500/3000.
Do nauki 28-80 jak najbardziej wystarcza, lepiej najpierw poznać nieco fotografię, a dopiero później dobierać sprzęt odpowiedni do potrzeb. Obiektyw za 200zł na początek potrafi dać mase frajdy i całkiem dobre obrazki. Na początek nie trzeba mieć sprzętu za gruba kasę, by robić przyzwoite zdjęcia
Jeśli 28-80, to idź za radą gwozdzt i szukaj w dobrym stanie wersji mkI. Z 50-tką miałem mkIV i mkI wypadał korzystniej. Różnica w cenie niewielka, a jeśli trafisz egzemplarz w dobrym stanie to będziesz na pewno zadowolony.
mam 28-80 mkI od niedawna i na razie mogę powiedzieć tyle, że choćby z uwagi na USM i budowę warto upolować tę właśnie wersję. natomiast szczerze polecam szukać na eBayu - można trafić sztukę w idealnym stanie i o cenie dużo niższej niż na allegro.
gwozdzt tylko gdzie teraz dostane taki aparat?????:
bywa na Allegro ( w tej chwili nie ma), jest na eBay'u...
ale niekoniecznie musi być ten, to raczej taka ciekawostka "dydaktyczna" jako że pytałeś o sprzęt do nauki :-)
Jeśli bardzo Ci zależy to była taka aukcja na Allegro: http://www.allegro.pl/item311979848.html
oficjalnie sprzedaż nie doszła do skutku, napisz do sprzedawcy, moze jeszcze go ma?
Z tym, że nie upieraj się przy tym EF-M, zaproponuj 100zł, max. 150zł za korpus, a jak nie to bierz EOS 50E - jak juz wcześniej wspomniałem, to bardzo dobry wybór - aparat o wiele bardziej wspołczesny (AF, E-TTL), miałem go przed cyfrą, byłem z niego bardzo zadowolony i jak najbardziej polecam.
Natomiast na EF-M ustaw sobie powiadomienia z Allegro i kiedyś go trafisz w rozsądnej cenie (na eBayu chodzą po 50$, więc na nasze wychodzi właśnie 100-150zł.)
Jeszcze raz jednak zwracam Ci uwagę, bo nie wiem czy to do Ciebie dotarło: EF-M NIE MA AUTOFOKUSA (automatycznego ustawiania ostrości)
sprzedawca z podlinkowanej aukcji chyba nie był tego świadom, bo pisze że obiektyw nie działa i chyba padła mechanika
Witam!
Jestem bardzo początkującym fotoamatorem;-) i jestem w trakcie kompletowania sprzętu dobrego do nauki fotografowania.
Mam dwa pytania:
Pierwsze odnośnie obiektywu: Canon 28-80 ultrasonic EF. Miał ktoś z was z nim styczność? Opłaca się jego zakup?
Z góry dzięki za pomoc:smile:
EOS 50e + 28-80 to bardzo dobry wybór na początek. Tylko nie przepłacaj. Nie kombinuj, nie słuchaj jakichś ("ale lepiej ...") bo zaczniesz miesiącami sie zastanawiać. Kup ten zestaw i po prostu rób zdjęcia. POWODZENIA. Mam nadzieję że niedługo obejrzymy jakies ciekawe fotki.
Możesz poszukac jakiejś książki dla początkujących fotoamatorów.
gwozdzt tylko gdzie teraz dostane taki aparat?????:
Mnie się udało, na giełdzie foto we Wrocławiu, ale polowałem pół roku (giełda + alledrogo).
Zamieszczone przez gwozdzt
Z tym, że nie upieraj się przy tym EF-M, zaproponuj 100zł, max. 150zł za korpus
Za 100 zł raczej ciężko go będzie dostać, aparat ma pewną wartość kolekcjonerską (chyba nawet większą niż odpowiednik u Pentaxa, model MZ-M, zdecydowanie częściej spotykany) i jeśli sprzedawca jest świadom co posiada to niżej 150 - 180 zł raczej go nie puści.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
A ja odradzałbym zakup EF-M i nie bardzo rozumiem polecania właśnie tego korpusu jako pierwszy aparat i do tego w komplecie z ciemnym i bardzo kiepsko przystosowanym do manualnego ostrzenia zoomem AF. IMO o wiele lepszym rozwiązaniem będzie tutaj EOS 50/50e.
Jeśli nie zależy ci natomiast na AF-ie, to moim zdaniem zdecydowanie lepiej zakupić coś na bagnet FD.
...oj, to już gorzej.
Cyfra i tak każdego kiedyś dopadnie :-) i co potem słoiki powyrzucasz...
Jeśli już iść w starszy, typowo manualny, sprzęt to moim zdaniem lepiej w Pentaxa i pozostać w nim po "digitalizacji", właśnie ze względu na słoiki, których nie będzie trzeba wyrzucać :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
w sumie "pokazałem" go, tak jak napisałem - jako ciekawostkę dydaktyczną.
ale z drugiej strony, może wtedy nie byłoby takich pytań na forum: http://canon-board.info/showthread.php?t=31549
FD też się do takiego celu nada.
przeciez sugerowałem też 50/1,8 :-)
Ostrzenie manualne tym "cudem" to - w przeciwieństwie do ostrzenia obiektywami FD - czysta nieprzyjemność.
przecież nie zaprzeczam :-) a wręcz to samo napisałem, aby sie absolutnie przy EF-M nie upierać, bo 50E jest o wiele bardziej współczesny :-)
Wg mnie EF-M to wymarzony korpus dla tych, którzy mają szkła manualne (np. M42) i podpinają je pod EOS-a. Do innych zastosowań nie polecałbym właśnie tego korpusu.
oj, to już gorzej.
Cyfra i tak każdego kiedyś dopadnie :-) i co potem słoiki powyrzucasz...
Sprzedasz praktycznie bez straty.
Sam musiałem się wyprzedać z systemu FD, po przejściu na cyfrę (trzy systemy to sporo dla mnie, a co dopiero dla mojej żony ). Rewelacyjne szkiełka i dwa korpusy w idealnym stanie (kompletowane, przebierane i wymieniane przez lata) poszły za psie pieniądze... ech... :-(
Piszę o systemie FD jako o alternatywie dla "dydaktycznego" korpusu EF-M z obiektywami EF. IMO to o wiele lepsze rozwiązanie. Natomiast jeśli chodzi o polecenie aparatu dla twórcy tego wątku, to uważam, że EOS 50 będzie bardzo dobrym wyborem, natomiast nie polecam EF-M.
Wg mnie EF-M to wymarzony korpus dla tych, którzy mają szkła manualne (np. M42) i podpinają je pod EOS-a.
po co kombinowac jak koń pod górkę?
Z cyfrą to rozumiem, różne wygibasy się wyczynia;
ale jeśli chodzi o kliszę, to na m42 kupuje się bez łaski taki aparat:
Komentarz