drukowanie zdjęć - papiery

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzi
    Bywalec
    • 2004
    • 240

drukowanie zdjęć - papiery

wycięte z http://canon-board.info/showthread.php?t=2912 - dyskusja warta osobnego wątku - TG

pikne foty wychdzą na tej drukareczce aż miło popatrzeć - jednak te efekty osiągam wyłącznie na papierze canon'a - na jakim papierze wy drukujecie? wlozylem ostatnio jakis tani syf to rece mi opadly po tym jak drukarka wypluła fote. Niestety papier canona do tanich nie należy

• KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Ja ostatnio kupilem Kodak'a Proffesional Glossy. Kosztowal prawie pol mniej jak Canon, a efekt wysmienity (jak znajde pare kartek Canon'a to porownam).

Dodatkowo Kodak udostepnia na stronie profile ICC do IP5000 wiec moze byc jeszcze lepiej.
    Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
    ...

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez KuchateK
      Ja ostatnio kupilem Kodak'a Proffesional Glossy. Kosztowal prawie pol mniej jak Canon, a efekt wysmienity (jak znajde pare kartek Canon'a to porownam).
      Ciekawe czy do znalezienia w Polsce .

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Trudno powiedziec... Oficjalna strona w Polsce milczy niestety na ten temat i oferta sie konczy na "normalnych" ultrach, ktore tez mysle przetestowac.

Jest jeszcze Ilford z cala kolekcja swoich papierow. Mialem w rekach tylko pare wydrukow sklepowych, ale tez niezle wyglada. Dodatkowo jest cala gama roznych "wykonczen", tak ze ciezko zdecydowac Zaleta jest taka ze mozna kupic opakowanie i 250 sztuk, co nieco zmniejsza koszt kartki.
        Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
        ...

Komentarz

• Pszczola
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1760

papier Ilforda do wydrukow atramentowych jakosciowo jest powalajacy. Wieb gdyz sam go uzywam. Trzeba jednak pamietac, ze jest to papier wybitnie przeznaczony pod folie lub szklo. Inaczej szybko plowieje. Z innych papierow polecam topowego TDk lub papier AgfaJet.
          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• srad
            Coś już napisał
            • 2005
            • 98

mi papier ilforda zostawial dziwne rzeczy na ciemnych kolorach, byc moze to kwestia ustawienia drukarki, w sklepie tez go bardzo chwalili i cena byla dobra 2 zł za a4
            Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• dzi
              Bywalec
              • 2004
              • 240

no ja ostatnio chcialem zaoszczedzic i kupilem jakis polski syf rainbow - rany, twarze zielone, skora zolta - normalnie marsjanie na zdjeciach pech, bo wziolem 20 sztuk w paczce
              a jak z gramaturą na m2? od ilu nalezy brac a do ilu nie ma sensu kupowac?

Komentarz

• Pszczola
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1760

Co do gramatury to moj Ilford ma 280g/m2, a AgfaJet 240g/m2. Do wydrukow zdjec nie stosuje papieru z ramatura ponizej 240g/m2. Wowczas organoleptycznie idealnie przypominaja dobry papier foto.
                EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Jurek Plieth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2087

Zamieszczone przez Pszczola
                  Co do gramatury to moj Ilford ma 280g/m2, a AgfaJet 240g/m2. Do wydrukow zdjec nie stosuje papieru z ramatura ponizej 240g/m2. Wowczas organoleptycznie idealnie przypominaja dobry papier foto.
                  OK, a gdzie w ogóle kupuje się w PL markowe papiery (Kodak, Ilford, Agfa, itp.) do wydruków foto na drukarkach atramentowych? Oczywiście mam na myśli ilości detaliczne.
                  http://plieth.com

Komentarz

• srad
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 98

Zamieszczone przez dzi
                    no ja ostatnio chcialem zaoszczedzic i kupilem jakis polski syf rainbow - rany, twarze zielone, skora zolta - normalnie marsjanie na zdjeciach pech, bo wziolem 20 sztuk w paczce
                    a jak z gramaturą na m2? od ilu nalezy brac a do ilu nie ma sensu kupowac?
                    ja tez kupilem 50 ark EMTECA syf totalny bardziej wyglada to jak tektura a nie papier foto, pozniej sie zmadrzylem poszedlem do mojego labu i w ich sklepie moglem sobie kupic kazdego papieru po 1 arkuszu, wybralem moim zdaniem najlepszy w srednio wysokim zakresie cenowym 2,5zł ark niestety mam skleroze a nazwa byla długa wiec wam nie powiem co to jest, ale obiecuje poprawe nastepnym razem jak bede kupowal to sobie zapisze
                    Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

A ja mogę polecić (sprawdzone na wielu "odbitkach") papiery AGAMA.
                      http://www.agama.pl/index2.php?plik=agama_products
                      W szczególności polecam:
                      PAPIER INK-JET FOTO BŁYSZCZĄCY (GLOSS)
                      KARTON 260 g/m2
                      oraz
                      PAPIER INK-JET FOTO PÓŁMATOWY (SATIN)
                      KARTON 260 g/m2

Drukowałem dużo zdjęć na tych papierach, odwzorowanie barw jest poprawne.
                      Drukarka - Canon i560.

Najważniejszą sprawa w wyborze papieru przy druku drukarkami Canona było wybranie papieru z mikroporowatą warstwą ochronną.

Warstwa pęczniejąca się nie nadaje (aczkolwiek podobno daje większą trwałość kolorów) - na zdjęciu widać wyraźne przejścia głowicy drukarki. Dlatego są np. kłopoty z papierami RainBow - zdaje się, że dopiero niedawno wprowadzili papier w warstwą mikroporowatą, wszystkie dotychczasowe były z warstwą pęczniejącą.

Papiery te kupowałem w cenie 25 zł za 10 arkuszy A4.
                      Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• KMV10
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2320

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                        OK, a gdzie w ogóle kupuje się w PL markowe papiery (Kodak, Ilford, Agfa, itp.) do wydruków foto na drukarkach atramentowych? Oczywiście mam na myśli ilości detaliczne.
                        Swojego czasu w MegaAvans był całkiem niezły papier (4x6") KonicaMinolta.
                        Nienajtańszy (30 arkusików za 30 zł, 270 g/m2, glossy).

(z http://www.megaavans.pl/)
                        AVANS-SUKCES PLUS-AGD/RTV
                        SZCZĘŚLIWA 3
                        80-176 GDAŃSK
                        [email protected]
                        tel. ( 58 ) 760 17 30
                        760 17 31
                        760 17 32
                        760 17 33

Mogę Ci polecić (pisałem o tym przed chwilą w tym wątku) papiery Agama. Sprawdzone (http://www.agama.pl/index2.php?plik=agama_products) 2 pierwsze na liście.

Komentarz

• Pszczola
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1760

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                          Ja kupuje w sklepie fotograficznym w Bydgoszczy ;-)

Komentarz

• Jurek Plieth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2087

Zamieszczone przez Pszczola
                            Ja kupuje w sklepie fotograficznym w Bydgoszczy ;-)
                            Nie mam pewności, czy w Gdańsku ostał się choć jeden sklep stricte "fotograficzny"
                            http://plieth.com

Komentarz

• Pszczola
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1760

W B. z 2-3 sie jeszcze ostaly. Ale w dobie cyfrakow niedlugo pozstanie tylko Allegro. No i chyba, ze eBay PL sie rozwinie.

Komentarz

Pracuję...