Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam serdecznie. Na forum czytałem kilka bardzo podobnych wątków, co może mogłoby wystarczyć do podjęcia odpowiedniej decyzji w kwestii zakupu lampy do Canona 400D. Jednak uważam, iż porady i opinie uzyskane w danym momencie i na gorąco są chyba najlepsze. Mimo to jak na razie mam straszne MYDŁO w głowie . Jeżeli są osoby z nowymi doświadczeniami względem zewnętrznego światełka do Canona 400D, bardzo bym prosił o podzielenie się ze mną nimi. Chodzi mi właściwie o trzy modele
Canon Speedlite 430EX
Canon Speedlite 580EX
Canon Speedlite 580EX II
Chciałbym wiedzieć dokładnie, co tracę gdybym zdecydował się na 430EX. Wiadomo, że jest różnica w cenie, lecz co jest więcej i bardziej potrzebnego w 580EX i 580EXII.
Zapraszam osoby z doświadczeniem do dyskusji.:grin:
430 vs 580 (oba modele):
Tracisz przede wszystkim moc i kółko nastaw, poza tym możliwość sterowania innymi lampami..
580 I vs 580 II - tracisz uszczelnianą stopkę (wazne tylko przy korpusach z serii 1), w II jest inne mocowanie (podobno lepsze) i możliwość sterowania funkcjami (CF) lampy z poziomu puszki (jak na razie 1DmkII i 40D)..
Pewnie mądrzejsi jeszcze coś dopiszą..
Z moich skromnych doświadczeń napiszę że jak miałem jeszcze tylko 350D to byłem praktycznie zdecydowany na 430.. parę dni przed zakupem miałem w szkole jakąś imprezę córki - pożyczyłem od znajomego 430EX i okazało się że niestety w niezbyt komfortowych warunkach (oświetlona sala gimnastyczna, odległość kilka metrów od celu, niskie ISO) lampa niestety okazała się za słaba.. dodatkowo kolega mający 420 z 300D też mówił że mogłaby być mocniejsza.. dopóki nie przekonałem się na własne oczy to myślałem że co tam.. starczy.. przecież liczba przewodnia jest duża 43 - to przecież 43metry - tylko że producenci podają tą wartość na ogniskowej 105mm - kąt zmieniamy 2 razy to liczba przewodnia też błyskawicznie spada (trzeba tą mocą naświetlić dużo większą powierzchnię)..
Koniec końców po walce z myślami kupiłem 580vI - II jeszcze nie było.. musiałem co prawda dołożyć około 700 zł i tą część wziąć na parę rat ale nie żałuję.. po tym trafiło się 2 śluby w niezbyt jasnych "lokalach" i lampa sprawdziła się świetnie.. Poza tym jestem domowym "pstrykaczem" i z tą lampą zawsze da się radę -
Co do kółka nastaw na lampie - o ile w aparacie można bez tego żyć to w lampie kółko do szybkiej zmiany kompensacji mocy w porównaniu do przycisków z 430 to cała klasa wyżej - chodzi o to że jak robisz zdjęcie i na wyświetlaczu widzisz że jast za ciemno/jasno to w 580 po prostu jeden ruch kółkiem i masz dopalenie/zmniejszenie o 1/3 EV i robisz to błyskawicznie.. w 430 robisz to samo naciskając przyciski + i -, różnica jest taka że kółko jest duże i intuicyjne, a przyciski małe i niewygodne w użyciu a jak znasz system pomiaru swiatła stosowany przez naszego ukochanego Canona to wiesz że jest prawie zawsze "uśredniany" - ja praktycznie zawsze we wnętrzach musze korygować na plus (od +1/3 do +1) a jak na zewnąrz na minus (wartości te same), oczywiście zależy od motywu jaki focisz.. ale korekcja jest najczęściej używaną funkcją lampy (oprócz błysku oczywiście ), która wymaga manipulacji przy niej i to kółko to olbrzymia zaleta..
Podsumowując - jak masz pieniądze to kup którąś z 580tek - nie zawiedziesz się, jak masz kiedyś w planach coś zarobić na zdjęciach też kup 580kę, chyba że dojdziesz do wniosku że robisz zdjęcia z bliska i na pewno nie będzie ci potrzebna moc ani jakieś kółka bo do wszystkiego idzie się przyzwyczaić to kup 430, dzięki temu bedziesz dla naszej ukochanej firmy idealnym klientem bo jak cię to wciągnie to potem i tak kupisz 580kę czyli wydasz kasę 2 razy
Moim skromnym zdaniem przy niezbyt dużej różnicy w cenie lepiej wydać raz a dobrze i mieć spokój, zwłaszcza że za te 1,5 tysiąca kupujesz coś ze świadomością, że kupujesz aktualnie NAJLEPSZĄ lampę na rynku i nie masz tego dylematu co w szkłach czy puszkach (że cena od 1500 leci w kosmos), a za niezbyt wysoką (w porównaniu ze szkłami czy puchami) masz coś co już jest na szczycie (i to powinno być dewizą każdego prawdziwego onanisty sprzętowego )
Co do kółka nastaw na lampie - o ile w aparacie można bez tego żyć to w lampie kółko do szybkiej zmiany kompensacji mocy w porównaniu do przycisków z 430 to cała klasa wyżej - chodzi o to że jak robisz zdjęcie i na wyświetlaczu widzisz że jast za ciemno/jasno to w 580 po prostu jeden ruch kółkiem i masz dopalenie/zmniejszenie o 1/3 EV i robisz to błyskawicznie.. w 430 robisz to samo naciskając przyciski + i -, różnica jest taka że kółko jest duże i intuicyjne, a przyciski małe i niewygodne w użyciu
a nie duzo szybciej i prosciej jest zrobic korekte w body ?
a nie duzo szybciej i prosciej jest zrobic korekte w body ?
Korektę czego?? Jeśli korektę mocy to nie,nie prościej (zagrzebane gdzieś w menu), wydaje mi się że myślisz o korekcie ekspozycji w body. Ja nie piszę o korekcie ekspozycji w światłomierzu aparatu (tej na drabince) tylko o korekcie mocy lampy w stosunku do zmierzonej i ustawionej przez aparat podczas pomiaru (E-TTL II) - który to pomiar ma swoje wady i zalety - tu odsyłam do postów Kuchatka i do świetnego tłumaczenia o pracy z lampą: http://foto.jasiu.pl/
Można też za pomocą C.Fn01 w 400d ustawić że korektę błysku będzie sie robić przyciskiem set na body. Trochę szybciej niż na lampie. O to chyba chodziło. :-)
Witam. Dzięki wszystkim za pomoc:-P . Myślę, że teraz po tym, co czytałem nie mam wyboru i jednak padnie na 580EXII . Uważam, że na pewno będę zadowolony i że „błyszczyk” się sprawdzi:smile: . Pozdrawiam serdecznie Forumowiczów Canonowiczów. :wink:
ja uzywam 550EX z moim 400D i jestem zadowolony co prawda uzywalem dla porownania 580EX II kolegi i nie widzialem strasznych roznic oprocz wygodniejszej nastawy poprzez kolko i szybszego ladowania mniej wiecej o polowe szybszego. ale i tak sie ciesze ze swojej bo byla sporoooo tansza od 580 II
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Witam Was serdecznie!
Jestem posiadaczem Canona 400D oraz kilku obiektywów do niego (50/1,8: 70-300/4; 17-85/4 + kitt). Ale nie o to mi chodzi. Sporadycznie znajomi proszą mnie o zrobienie zdjęć podczas uroczystości kościelnych (komunia, chrzest... ślub). Jak wiadomo są to często ciemne warunki do pracy i trzeba się wspomagać lampą błyskową. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś "Speeda", tylko nie wiem co wybrać (kwestia cenny). Czy do tego rodzaju zdjęć wystarczy mi Speedlight 430 EX (stanowczo tańszy od wyższego modelu), czy jednak dołożyć kilka stówek i kupić Speedlight 580 EX II. Jak 400D będzie działał z tą droższą?? Czy nie jest to przerost formy...? Mam w tej chwili jakiś model Amity, ale ona nie daje rady, słabo współgra z puszką. Będę wdzięczny za każdą poradę!
serdecznie pozdrawiam wszystkich na CB
Mam dylemat dotyczacy lampy blyskowej, a mianowicie:
a) czy wybrac zamiennik lampy, a jesli tak to jakiej firmy i jaki model
b) jesli natomiast zdecydowac sie na lampe Canon to czy 430 czy tez 580?
Od razu dodam ze lampa bedzie wykorzystywana do celow amatorsko/hobbystycznych...
Natomiast drugi zestaw pytan to taki czy:
a) kupic lampe w USA, mam taka mozliwosc, a cena wiadomo jaka tam jest...
b) kupic u nas i miec gwarancje...
Jak wyglada sprawa z trwaloscia lamp, i czy warto/nie warto oszczedzic kilkaset zlotych a pozniej rwac wlosy z glowy czy tez miec gwarancje(=swiety spokoj)..
Komentarz