Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam nie chodzi mi tu o ilość kl/s bo to jest w specyfikacji.
Chodzi mi natomiast o celność przede wszystkim w słabych warunkach oświetleniowych, który z tych aparatów sprawuje się lepiej, a może poziom celności AF będzie bardzo zbliżony ?
Nie interesują mnie gdybania ludzi którzy tego nie przetestowali bo czytanie gdybań to strata czasu.
Chciałbym poznać opinie wyłącznie ludzi którzy mieli obie puszki w rękach i bawili się nimi z nastawieniem na porównanie AF, a głównie AF przy słabym świetle, no dobra przy dobrym świetle też - bo wyjdzie że żaden ludek taki sie nie znajdzie
P.S. Dodam dla utrudnienia że ideałem by było gdyby oba body były testowane na takim samym szkle.
Na twoje pytanie będe mógł odpowiedzięc pod koniec tygodnia gdyż koło wtroku wreszcie zjawi się u mnie zamówione 40D a w czwartek wraca z serwisu 5D . Ale obchdząc temat do okoła to przy przesiadce z 30D na 5D nie poczułem jakiejś mega poprawy - prawde mówiąc to prawie żadnej - dziłania AF ( szybkośc celność jak dla mnie na tym samym poziomie no może ciut lepiej w servo dzięki CF17 i dodatkowym punktom koło punktu centralnego ).
Ludzie którzy przesiadają się z 20/30D na 40D twierdzą że AF to jednak zupełnie inna bajka więc śmiem twierdzić, że poprawa w stosunku do 5D powinna być ( zresztą po cropie to własnie AF jest drugim czynnikiem który skłaonił mnie do zakupienia 40D jako dodatkowego body ).
w 40d af jest duuuzo szybszy i dokladniejszy i punkty bocznie sa uzywalne z jasnymi szklami choc ostanio mam coraz wiecej podejrzen ze na 85L mam front fokus.. szcegolnie na wiekszych odleglosciach... pewnie pojdzie na zytnia...
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Po przesiadce na 1D MK III oba są średnie....ale porównując (40d-5D) to w 40D AF na bocznych punktach jest pewniejszy, środkowy w obu przypadkach działa z taka sama dokładnością.
Swoją droga jest to dosyć żenujące....ponieważ walorami 85L zacząłem się cieszyć dopiero z 1D.....wcześniej na 5D miałem na prawdę spory odsetek przestrzałów i dla bezpieczeństwa(podczas ślubu) robiłem nawet 3 takie same klatki :/ teraz tam gdzie wymierzę tam AF osiada...ale w dalszym ciągu jest to dla mnie kompromis, crop 1.3 i aby cieszyć się takim AF-em z FF trzeba będzie wybulić ponad 20k
Na twoje pytanie będe mógł odpowiedzięc pod koniec tygodnia gdyż koło wtroku wreszcie zjawi się u mnie zamówione 40D a w czwartek wraca z serwisu 5D
Jezeli mogl bys powiedziec cos wiecej na temat tych puszek... Zastanawiam sie co wybrac a naprawde nie widzialem - czytalem zadnego porownania 5d vs 40d
bylbym zobowiazany
AF jest pewniejszy w 40D i to bez dwóch zdań. W 40D można ponadto w końcu używać czegoś innego niż środkowy punkt AF. Szkoda tylko, że w trybie servo nie posiada tych 6 punktów wspomagających... w spottingu baaardzo przydatna sprawa.
Patrząc na post powyżej - co tutaj porównywać? 5D jest aparatem z innej bajki, którego największą wadą jest brak AF-u z "jedynek".
Jezeli mogl bys powiedziec cos wiecej na temat tych puszek... Zastanawiam sie co wybrac a naprawde nie widzialem - czytalem zadnego porownania 5d vs 40d
bylbym zobowiazany
Tak jak pisałem z organoleptyczną diagnozą będe musiał poczekać do piatku a żeby cokolwiek rozsądnego napisać to do poniedziłaku ( oj szykuje się testowy weekend). W między czasie tutaj masz dwa linki do profesjonalnych portali oceniających sperzęt:
Bluehost - Top rated web hosting provider - Free 1 click installs For blogs, shopping carts, and more. Get a free domain name, real NON-outsourced 24/7 support, and superior speed. web hosting provider php hosting cheap web hosting, Web hosting, domain names, front page hosting, email hosting. We offer affordable hosting, web hosting provider business web hosting, ecommerce hosting, unix hosting. Phone support available, Free Domain, and Free Setup.
A two-week field report from someone already deep in the GFX system
Odpowiadając jednak na twoje pytanie to powiem tylko, że decyzja o wyborze między tymi puszkami musi się opierać na twoim indywidualnym podejściu do fotografii - na tym co chcesz robić i w jaki sposób.
Ja gdybym miał wybierać 40D to tylko wtedy gdy potrzebny byłby mi crop 1.6 ( ptaki zwierzęta i inne ciężki do podejścia istoty ) lepszy ( narazie teoretyzuje) AF przydał by się w zdjęciach sportowych. W pozostałaych przypadkach wybór dla mnie jest tylko jeden - 5D
Niestety z obiecanego porównania narazie nici bo moje 5D nie wróciło jeszcz z serwisu ( niesamowite ). Natomiast dotarło 40D więc moge coś powiedzieć na temat róznic opierając się na wspomnieniach o 5D .
Po pierwsze aparat jest dużo cichszy ( nawet w normalnym trybie fotografania ) i lepiej się go trzyma .
Co do głównego tematu pytania czyli pracy AF wydaje mi się ze jest duuuża róznica w stosunku do 5d - szcególnie odczuwalna na ciemniejszych szkłach ( 4,0 - 5,6 ) tam gdzie w 5D nie dziła juz czujnik krzyżowy.
Jaość obrazu - hymm - niestety szumów się nie oszukać przy takim zagęszczeniu pixeli więc 5D to to nie jest ale i tak jest bardzo przyzwoicie . Ostrość wg mnie wygrywa 5D. Kolorystyka również. Nie są to różnice typu niebo a ziemia ale ja je widze .
Reasumując 40D to bardzo przyzwoita puszka bijąca na głowe 5d pod wzgledem funkcjonalności ale przegrywająca jakościowo ( niewiele ale widocznie)
Zazanczam jezcze raz to nie bezpośrednie porównanie bo na 5D musze poczekać do połowy tygodnia .
Ciekawi mnie jak bedzie się kształtowała polityka cenowa Canona po wprowadzeniu następcy 5D w puszcze zbliżonej do 40D ?? Będzie to z pewnością puszka marzeń
Wczoraj podpiąłem 24-70 do 5d, a następnie do 40d.
Nie testowałem jakoś morderczo ale popróbowałem sobie w beznadziejnie oświetlonym pomieszczeniu jak działa AF.
Ustawiłem środkowy punkt nastawiania ostrości.
Różnice w szybkości ostrzenia nie były dramatyczne (w sensie odczuć fotografującego) ale 40d było szybsze. Być może nawet 2x szybsze ale przy tak szybkim obiektywie nawet 2x krótsze czy dłuższe ostrzenie jest dla zwykłego śmiertelnika raczej niedostrzegalne.
Po pierwsze dzięki chłopaki za dzielenie się spostrzeżeniami i czekam na więcej oczywiście
Zamieszczone przez paweleverest
Tak tyle że to szkło mma 2,8 i punk krzyżowy dziła w jednym i drugim aparacie - spróbuj to samo z jakimś szkłem 4,0 lub ciemniejszym
Ja podobnie jak raster także nie planuje ciemnych szkieł, będę się starał nabywać tylko szkła 2.8 i jaśniejsze i to Canona z silnikiem najlepiej eLki, no chyba że któryś obiektyw firm niezależnych będzie dorównywał jakością obrazu i precyzją AF odpowiednikom Canona.
Stad moje pytanie Czy przy jasnych dobrych szkłach także różnica jest tak duża na korzyść 40D ?
P.S. Trochę mnie zniechęcają do 5-tki opinie o jego AF, zastanawiam się czy nie warto poczekać na jego następce, tylko obawiam się że cena nowego dziecka Canona będzie oscylować koło 10 tysi pln i chyba szybko nie spadnie, a taka cena będzie kompletnie poza moim zasięgiem (bo trzeba doliczyć jeszcze szkła i lampę)
Dlatego myślę nad 40-stką i czekaniem+składaniem na następce 5-tki, tylko wtedy 24-70/2.8 - przestaje już być szkłem uniwersalnym i albo trzeba dokupić jakiś dobry szeroki kąt (i wtedy ceny zestawów 40D i 5D praktycznie się zrównają) albo kupić inne jasne uniwersalne szkło który albo nie będzie pasować do następcy 5-tki bo będzie na APS-C (EF-S) albo coś co będzie pasować tu i tu czyli chyba zostaje 17-40 /4 od C tylko to już nie będzie to, ciemne na obu puszkach i trochę za krótkie na pełnej matrycy....ech dylematy.
Niestety z obiecanego porównania narazie nici bo moje 5D nie wróciło jeszcz z serwisu ( niesamowite ). Natomiast dotarło 40D więc moge coś powiedzieć na temat róznic opierając się na wspomnieniach o 5D .
Po pierwsze aparat jest dużo cichszy ( nawet w normalnym trybie fotografania ) i lepiej się go trzyma .
Co do głównego tematu pytania czyli pracy AF wydaje mi się ze jest duuuża róznica w stosunku do 5d - szcególnie odczuwalna na ciemniejszych szkłach ( 4,0 - 5,6 ) tam gdzie w 5D nie dziła juz czujnik krzyżowy.
Jaość obrazu - hymm - niestety szumów się nie oszukać przy takim zagęszczeniu pixeli więc 5D to to nie jest ale i tak jest bardzo przyzwoicie . Ostrość wg mnie wygrywa 5D. Kolorystyka również. Nie są to różnice typu niebo a ziemia ale ja je widze .
Reasumując 40D to bardzo przyzwoita puszka bijąca na głowe 5d pod wzgledem funkcjonalności ale przegrywająca jakościowo ( niewiele ale widocznie)
Zazanczam jezcze raz to nie bezpośrednie porównanie bo na 5D musze poczekać do połowy tygodnia .
Ciekawi mnie jak bedzie się kształtowała polityka cenowa Canona po wprowadzeniu następcy 5D w puszcze zbliżonej do 40D ?? Będzie to z pewnością puszka marzeń
no to porownalismy 5d, 40d i 20d (generalnie potwierdzam to co napisane wyzej - moje 20d idzie pod mlotek bo 40d w teatrze az sie prosi, ale 5d na
40d to bym nie zamienil )
- glosnosc migawki no 40d - wygrywa i to znacznie w normalnym trybie a w trybie silent to juz zdecydowanie,
- jakosc obrazu - 5d - - subiektywnie obraz przyjemniejszy (RAW tudziez jpg prosto z aparatu)
- AF One shot - boczne czujniki lepiej, jakby szybciej - centrum bez roznicy
w trybie Servo - mam na razie mieszane uczucia potrzebujemy jeszcze raz sie spotkac i pofocic
- uszczelnienia - no troche mnie rozbawily szczegolnie komory CF, przy baterii troche lepiej ale tez gąbka zamiast gumy
- LV - no fajna rzecz (makro, studio) ale w akcji nic nie zastapi uchylnego ekranika
to tak na szybko
wiecej testow chyba nie ma sensu przeprowadzac tylko focic, focic
Ameryki chyba nie odkryje piszac - najlepiej miec 5d i 40d:smile:
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Komentarz