w parku wieczorem??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piasek1989
    Bywalec
    • 2007
    • 153

w parku wieczorem??

witam wszystkich
    Ostatnio byłem w parku na spacerze po takim lekkim deszczy i się zauroczyłem ponieważ świetnie wyglądało jak pomarańczowe światło z latarni odbijało sie od mokrych liści rozsypanych po całym parku tylko wtedy byłem bez aparaty. mam zamiar skoczyć na dniach do tego parku wieczorkiem tylko nie mam za bardzo pojęcia jak dobrze ponastawiać aparat aby wyszła bobra jakość zdjęć i w tyym celu proszę was o jakie kol wiek porady a może ktoś już ma jakieś doświadczenie to prosił bym o podzielenie się nim z nami

do dyspozycji: EOS 400D, kit, 50mm f1.8, tamron 70-300
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III
  • c42
    Początki nałogu
    • 2005
    • 266

jezeli moge podsunac jakis pomysl to na 100% wez ze soba statyw :-)

Komentarz

• theremin

Zamieszczone przez c42
      jezeli moge podsunac jakis pomysl to na 100% wez ze soba statyw :-)
      ... i przynajmniej gaz do obrony.

Komentarz

• pst
        Uzależniony
        • 2006
        • 560

Zamieszczone przez Piasek1989
        witam wszystkich
        Ostatnio byłem w parku na spacerze po takim lekkim deszczy i się zauroczyłem ponieważ świetnie wyglądało jak pomarańczowe światło z latarni odbijało sie od mokrych liści rozsypanych po całym parku tylko wtedy byłem bez aparaty. mam zamiar skoczyć na dniach do tego parku wieczorkiem tylko nie mam za bardzo pojęcia jak dobrze ponastawiać aparat aby wyszła bobra jakość zdjęć i w tyym celu proszę was o jakie kol wiek porady a może ktoś już ma jakieś doświadczenie to prosił bym o podzielenie się nim z nami

myślę że gaz jest dobrym pomysłem jakby jakieś aparaty chciały cie zaczepiać...
        a bobra mógłbyś zagonić żeby pośmigał troche w liściach - byłby fajny efekt...

Komentarz

• janmar
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3468

Zamieszczone przez Piasek1989
          witam wszystkich

Oczywiscie statyw i weżyk.Dobrze by było cos przeczytac o foceniu na dlugich czasach np.efekt Schwartzchilda.Włączyć redukcje szumow jesli aparat ją posiada[noise reduction].Fotografowac raczej zanim zapadnie calkowity zmrok,dobrze nie byc samemu.Mozna poeksperymentowac z jakimis filtrami. Na pewno warto do każdego ujecia wykonac bracketing expozycji.Powodzenia.
          Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

Zamieszczone przez janmar
            np.efekt Schwartzchilda
            Na matrycy ?

Komentarz

• piszczal
              Początki nałogu
              • 2006
              • 459

RAW, brecketing przy stałej przysłonie ze statywu, po wywołaniu Raw połacz 3 zdjecia w lekko (nie przesadzić) poustawianym HDR i powinno być ciekawie
              aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Zamieszczone przez Bagnet007
                Na matrycy ?
                Oczywiscie ze nie
                No,skleroza i czterdziesci lat pstrykania na filmie łączac sie powoduja takie
                aberacje w wypowiedziach.Za kare napisze czterdziesci razy"matryca głupku,matryca"

Komentarz

• zby
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 102

ze statywem nie przesadzajmy. zalozmy ze na dole tej foty sa liscie a nie mokra ulica :> http://img150.imageshack.us/my.php?i...3s6144aaf3.jpg

1/8 z reki. takze bez stresu. spacer bedzie przyjemniejszy jak wezmiesz mniej klamotow.
                  pozdrawiam,
                  zby

Komentarz

• ukasz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 595

Bez matrycy też może być fajnie. Fuji Superia 200, f11 czas 15 lub 30s nie pamiętam, skan z negatywu:

Komentarz

• Malobrody

Bez statywu ja bym jednak nie polecał.
                      Pozwole sobie dokleić takie pytanie - jak radzicie sobie z łapaniem ostrości kiedy jest już naprawdę ciemno (żadnych jasnych punktów, brak lampy, latarki a jest nawet za ciemno by tak "na oko")?

Komentarz

• ukasz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 595

Odległość hiperfokalna?

Komentarz

• Malobrody

na moim KITowym - nie wiem jak

Komentarz

• sniper88
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1156

Zamieszczone przez zby
                            1/8 z reki. takze bez stresu. spacer bedzie przyjemniejszy jak wezmiesz mniej klamotow.
                            Jezeli to ma byc w nocy, to kiepski pomysl. Raz sie wybralem z aparatem na nocne focenie bez statywu, i od razu mowie, ze nie polecam. ISO min. 800 f3.5, wiec momentami jakosc leciala na pysk.
                            WWW | 500px | IG
                            Semper in altum

Komentarz

• toms73
                              • 2007
                              • 10

Witam!
                              Statyw obowiazkowo. Tym bardziej, ze masz mozliwosc wczesniej sie przygotowac. Wysokie iso to zawsze koniecznosc. Fotografia cyfrowa daje wiele mozliwosci. Rob zdjecia i wyciagaj wnioski. Baw sie przyslona i czasem, a efekty moga byc byc bardzo ciekawe.
                              Na razie nic, ale...

Komentarz

Pracuję...