spacerzoomy - porwnanie (Sigma vs. Tamron 18-200)
Zwiń
X
-
Gdybym miał wybierać po tych fotkach to brałbym シグマ zamiast タムロン ;-)
Znaczy się Sigmę zamiast Tamrona. Sigma ma zaskakująco dobre rysowanie na pełnych dziurach. Tamron chyba lepiej wypada przy f/8. -
A ja zadnego bo nie podaja info dla E-TTL II 8) .
Zastanawialem sie chwile nad ktoryms z nicha do 350D dla siostry... ale stanelo na kicie + 100-300 (oba daja info dla E-TTL II) + 50 1.8... jakosciowo na pewno lepiej ten zestawik wypada od takiego super zooma... niestety cenowo jakies 500zl drozej ? (nie znam cen tych 18-200)Komentarz
-
tez tak myslalem. a i nazwa ladniej brzmiaca, dla polskiego ucha ;-)Zamieszczone przez p13kaGdybym miał wybierać po tych fotkach to brałbym シグマ zamiast タムロン ;-)
a tak BTW, z japonskiego:
シグマ = SHI GU MA= Sigma
タムロン = TA MU RO N = Tamron
a co dziwne, ta 18-200 Sigmy ma mniejsze winietowanie niz 18-125. co przy takim samym gabarycie obiektywu i najprawdopodobniej tej samej srednicy przedniej soczewki (konstrukcja wyglada na niezmieniona z zewnatrz wzgledem 18-125) jest dosc interesujaca sprawa... a jesli jakosc optyczna nie spadla drastycznie i dlugi koniec nie jest miekki jak po filtrze soft, to te 18-200 jest bardzo ciekawa propozycja...Zamieszczone przez p13kaZnaczy się Sigmę zamiast Tamrona. Sigma ma zaskakująco dobre rysowanie na pełnych dziurach. Tamron chyba lepiej wypada przy f/8.Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.Komentarz
-
伊達 淳一
1962年生まれ。千葉大学工学部画像工学科卒業。写真、ビデオカメラ、パソコン誌でカメラマンとして活動 する一方、その専門知識を活かし、ライターとしても活躍。黎明期からデジタルカメラを専門にし、カメラマン よりもライター業が多くなる。自らも身銭を切ってデジカメを数多く購入しているヒトバシラーだ。
hmmmm no i tera nie wiem......Komentarz
-
Piszecie, że sigma wypada lepiej (tak zrozumiałem). Przyznaję, że się nieznam na tych wszystkich określeniach, ale optycznie wydaje mi się, że jest dokładnie na odwrót. Przydładowo oglądając zdjęcie z "kafelkami" to nawe mieszkańcy Lasek/k W-wy zauważą różnicę.
y^€Ť“ - bo jeśli dobrze znam japoński to - to tłumaczy się tamron :-))
Pozdrawiam.
P.S.
Niech mnie ktoś przekona - który wybrać bo kasa prawie ta sam.Ostatnio edytowany przez Gość; 1636.Komentarz
-
Artur Lewandowski - a jaki to ma zwiazek z topikiem.? I co do tego ma Wydzial Technologii Obrazu Uniwersytetu Chiba?Zamieszczone przez Artur Lewandowski伊達 淳一
1962年生まれ。千葉大学工学部画像工学科卒業。写真、ビデオカメラ、パソコン誌でカメラマンとして活動 する一方、その専門知識を活かし、ライターとしても活躍。黎明期からデジタルカメラを専門にし、カメラマン よりもライター業が多くなる。自らも身銭を切ってデジカメを数多く購入しているヒトバシラーだ。
hmmmm no i tera nie wiem......EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
-
何があなたの見解Kavooにおいて美しいですか。;-)EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
A znacie to? http://babelfish.altavista.com/
Co prawda nie wszystko przetlumaczy, ale w duzym procencie tekst sie staje zrozumialy.Komentarz
-
..to z kolei
http://www.photozone.de/8Reviews/len...3563/index.htm
mówią że jednak tamron... a test wygląda profesjonalnie
.
pozdr.Komentarz
Komentarz