Mam szybkie pytanie do Was. Na chrzcinach w kościele ustawiać lampę na wprost czy pod kątem do góry? Jeśli pod kątem to jakim najlepiej?
Lampa na wprost czy do góry?
Zwiń
X
-
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Koscioly zwykle nie pozwalaja na operowanie swiatlem odbitym, wiec chcac nie chcac najczesciej trzeba na wprost. Idz tam przed impreza z kims robiacym za obiekt testowy i zobaczysz czy wychodzi cos z odbicia.
Tak czy siak najlepiej lapac jak najwiecej zastanego....Komentarz
-
Proponuję poczytać watki o fotografii ślubnej oraz komunijnej . Technika ta sama , tylko obiekt focenia inny .Komentarz
-
raczej nie na wprost, dziecko może się wystraszyć..
robiłem ostatnio kilka ze stofenem na lampie pod kątem 60 stopni,było ciemno i nawet przy f/2.8,iso 1000 bez lampy nie dało się wiele zrobić. 430 ma chyba wysuwaną płytkę do odbicia światła?HeniekKomentarz
-
-
najlepiej zrob sobie kartonik, wiekszy niz wbudowany z krawedziami zalamanymi dookola lampy, zapnij gumka, ustaw na 45st lub 60st i wal smialoKomentarz
-
-
na wprost z dyfuzorem. jeśli oczywiście nie chce Ci się kombinować z jakimś odbijaniem. Od sufitu to raczej nie odbijesz bo za wysoko.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kartka wysówana z lampy tez jak najbardziej godna polecenia. musisz popróbować. kilka zdjęć i będziesz wiedział czy dyfuzor czy kartka.Komentarz
-
Jurek, w którymś w Kielcach kościele robisz?
Ze stofenem pod kątem 45st w większości nic nie wyjdzie, najlepszy byłby jakiś lumiquest czy coś ale jak nie masz to spróbuj dać stofen na wprost ale pamiętaj o korekcji na plus na lampie - jak lampa jest na wprost to aparat inaczej mierzy światło niż jak jest pod kątem (i stofen będzie zabierał światło).. Chyba że 430 ma ten wysuwany nibyodbłyśnik ale o ile pamiętam nie ma..
Pozdr
Artur5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
arturs
W Krośnie.
430-stka na ten wysuwany odbłyśnik.
Wielkie dzięki za podpowiedź, zastosuję się do Twojej rady.
Jeśli mi się uda to zrobię wcześniej małą próbę i zobaczę jak będzie lepiej.Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.Komentarz
-
430ex nie ma odblysnika, tylko plytke rozpraszajaca do oswietlania przy szerokich katach. odblysnik mozna sobie zrobic np. z wizytowki i gumki recepturki
580ex ma i plytke rozpraszajaca i odblysnik.Komentarz
-
Bardzo dobra metoda - sam tak kiedyś ze swoją dawną 420EX robiłem, aczkolwiek zamiast wizytówki miałem papier foto.
W niektórych kościołach znajdą się miejsca, że można odbić światło z lampy - to rzadkość, warto zatem obejrzeć sobie miejsce robienia fotek wcześniej, jeśli to możliwe.Komentarz
Komentarz