filtry żelatynowe - co to takiego ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marfackib
    Bywalec
    • 2005
    • 169

filtry żelatynowe - co to takiego ?

Przeczytałem o CANON EF 17-40 f/4 L USM "
    "Nowoczesny obiektyw, ..........bla bla bla ..........Wyposażono go w przednie (77mm) oraz tylne mocowanie filtrów (tylny uchwyt pomieści 3 filtry żelatynowe)."
    Co to te filtry żelatynowe, po co i dlaczego ?
    Dzięki z góry za podzielenie się swoja wiedzą.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Re: filtry żelatynowe - co to takiego ?

Zamieszczone przez Marfackib
    Przeczytałem o CANON EF 17-40 f/4 L USM "
    "Nowoczesny obiektyw, ..........bla bla bla ..........Wyposażono go w przednie (77mm) oraz tylne mocowanie filtrów (tylny uchwyt pomieści 3 filtry żelatynowe)."
    Co to te filtry żelatynowe, po co i dlaczego ?
    Filtr szklany o takiej średnicy, nakręcany od przodu, jest z założenia drogi. Zamiast tego można od tyłu (od 'dupki') wsunąć filtr foliowy (żelatynowy), który nie dość, że maleńki, to na dodatek plasticzany, a więc taniutki.
    http://plieth.com

Komentarz

• maku
      Uzależniony
      • 2004
      • 563

Nie chciałbym tu nakłamać ale coś mi się wydaje że Mroczek w swojej ostatniej książce wspominał a takich filtrach jako o dających lepsze rezultaty (mniejsze pogorszenie jakości) w przypadku obiektywów szerokokątnych.

Problem polega na tym że są trudno dostępne. Ostatnio oferowano mi sprowadzenie takiego ale cena coś ok. 180pln była mało zachęcająca.

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez maku
        Nie chciałbym tu nakłamać ale coś mi się wydaje że Mroczek w swojej ostatniej książce wspominał a takich filtrach jako o dających lepsze rezultaty (mniejsze pogorszenie jakości) w przypadku obiektywów szerokokątnych.

Problem polega na tym że są trudno dostępne. Ostatnio oferowano mi sprowadzenie takiego ale cena coś ok. 180pln była mało zachęcająca.
        Przyznam, że nie mam pojęcia ile mogą kosztować oryginalne filtry żelatynowe wielkości małego znaczka pocztowego. Ile by nie kosztowały, to pewnie i tak za dużo :wink: Ostatecznie są to kawałki zabarwionego w całej objętości tworzywa sztucznego, które przycina się na wymiar wg wzorca załączanego z obiektywem.
        Osobiście udałbym się do dobrze zaopatrzonego sklepu dla artystów plastyków, gdzie można kupić arkusze kolorowej folii wielkości A4, w setkach kolorów i odcieni.
        http://plieth.com

Komentarz

• maku
          Uzależniony
          • 2004
          • 563

Faktem jest że mogłem kupić cały zestaw takich filtrów za jakieś 120PLN.
          Opisanych np.81A itd. (wyglądało to jak próbnik kolorów) w sumie jakieś kilkadziesiąt różnych.
          Tyle tylko że niestety były ciut za małe do mojego obiektywu.

Komentarz

• Olgierd
            Coś już napisał
            • 2006
            • 76

Gdzie można kupić te filtry - dowiadywałem się w kilku miejscach i nikt o nich nie słyszał!!! Bardzo dziękuję za pomoc :-)

Komentarz

• KKE
              Bywalec
              • 2005
              • 162

Kupic mozna w BH albo w Adoramie, tam jest wszystko )

Oczywiscie filtr zelatynowy nie bedzie powodowal dodatkowego winietowania, wiec dlatego jest dobry do obiektywow szerokokatnych.

Dobre pytanie jest jakich filtrow chcesz uzywac? UV ma znaczenie tylko ochronne w fotografi cyfrowej (czyli jezeli w ogole ma sens to z przodu), nie sadze zeby byly zelatynowe polary, zostaja tylko ND, czy sa zelatynowe polowkowe?
              1D i obiektywy Canona

Komentarz

• nor
                Bywalec
                • 2006
                • 220

ciagnąc wątek:
                rozumiem że skoro od dupki strony mocowane to rozmiar jest jednakowy - jakiś standard jest?
                Czy niezależnie od producenta obiektywu, czy np do canona / nikona itp są rózne rozmiary/mocowania ?
                gdzie je kupić ?

Komentarz

• sniper88
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1156

Ja takich fitrow nigdy nie widzialem, ale:
                  Zamieszczone przez Jurek Plieth
                  Ostatecznie są to kawałki zabarwionego w całej objętości tworzywa sztucznego, które przycina się na wymiar wg wzorca załączanego z obiektywem.
                  Wiec chyba sa rozne wielkosci.
                  WWW | 500px | IG
                  Semper in altum

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

kupuje się duże i można wycinać
                    http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._Magenta_.html
                    ale niezwykle trudno coś znaleźć
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Adam Kasprzak
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 278

to ja pociągnę*dalej wątek:
                      Planuję*zakup fisha (15mm canona) - jest do tego polar? jest napisane w necie, że jest mocowanie filtrów żelatynowych, więc...
                      Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• bopp
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 21

Ja jakiś czas temu kupiłem 17-40, dziś sprawdziłem ale nie mam wzoru od którego mógłbym wyciąć kształt filtra, może ktoś ma możliwość zeskanowania i podesłania mi wzoru?
                        30QD | 350D | 70D | G9 | 2 stałki | 2 zoomy | 2 lampy | 1 statyw

Komentarz

• piszczal
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 459

docinaj i przymierz, a potem jeszcze docinaj
                          inna sprawa, filtry umieszczane z tyłu obiektywu muszą być zdecydowanie bardziej czyste niż te z przodu, paproszka na przedniej soczewce nie widać na zdjęciu, na tylnej znacznie bardziej
                          aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Gringo997
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 516

to ja się dołączę do pytania też chciałbym nabyć fisza 15mm canona i przydałby mi się polar... dodam że prawdopodobnie będę kupował w BH
                            Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

Czy cos o tym polarze wiadomo. Zakochalem sie w sigmie 12-24 i szukam wlasnie tego filtra do niej. Dodam ze Sigma dodaje do zestawu wlasnie wzor do wycinania
                              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

Pracuję...