Canon 28-70/2.8 L nie 24-70/2.8 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArturBonoVox
    Uzależniony
    • 2007
    • 684

Canon 28-70/2.8 L nie 24-70/2.8 L

Witam Panie i Panowie. Zaintrygowal mnie pewien obiektyw: Canon EF 28-70mm f/2.8 USM L nie 24-70 a wlasnie 28-70. Kto sie nim bawil, ile kosztuje i gdzie jest do zdobycia. Dziekuje i pozdrawiam
  • Vresviik
    Początki nałogu
    • 2005
    • 263

Pomijając zakres,jest uważany za lepsze i ostrzejsze szkło od 24-70 L.
    Koszt okolo2800 do 3200

Komentarz

• ArturBonoVox
      Uzależniony
      • 2007
      • 684

Vresviik, a gdzie go mozna zdobyc? W dobrym stanie.

Komentarz

• Vresviik
        Początki nałogu
        • 2005
        • 263

Jezeli mieszkasz w Dublinie toebay

Komentarz

• Wini
          Początki nałogu
          • 2005
          • 460

Miałem przyjemność bawić się tym obiektywami. Wg mnie "lepszość" 28-70 jest zauwazalna, ale w tzw. sytuacjach testowych. W codziennym użytkowaniu te 24 mm (do FF) ewidentnie przechyla szalę na rzecz dozbierania i zakupu 24-70
          Wini

Komentarz

• adalbert
            Początki nałogu
            • 2007
            • 353

Zamieszczone przez Vresviik
            Pomijając zakres,jest uważany za lepsze i ostrzejsze szkło od 24-70 L.
            ...
            A przez kogo?

Znam akurat odmienne opinie :-) - np:

1. luminous-landscape
            2. fredmiranda

Aby dać koledze w miarę pełen obraz sytuacji trzeba jasno powiedzieć, że w początkowym okresie produkcji 24-70/2.8 rozrzut jakościowy (egzemplarze z FF i BF) był stosunkowo spory..

Komentarz

• jarekA
              Początki nałogu
              • 2005
              • 326

Testowałem co prawda tylko jedną sztujkę 28-70 i 3szt 24-70 i generalnie dużej różnicy jakościowej nie zauważyłem. Faktem jest że 24-70 były odrobinę ostrzejsze, ale miałem duży dylemat bo różnica cen była spora. Koniec końców niekupiłem wtedy żadnego ...... a po 2 miesiącach okazyjnie nabyłem 24-70 w bardzo dobrej cenie.
              chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Nevermind
                Bywalec
                • 2007
                • 135

Witam !
                Mam to szkiełko i jest naprawde rewelacyjne. Nie "macałem" 24-70 , ale parę stałek przy nim wysiadło (serio !). Generalnie moje ulubione szkło.

Pozdrawiam !
                Nevermind
                Power of lenses

Komentarz

• utopia27wawa
                  • 2008
                  • 10

Zamieszczone przez Nevermind
                  Witam !
                  Mam to szkiełko i jest naprawde rewelacyjne. Nie "macałem" 24-70 , ale parę stałek przy nim wysiadło (serio !). Generalnie moje ulubione szkło.

Pozdrawiam !
                  Nevermind
                  Czy ktoś ma jakieś foty z tego szła, plis sprawa pilna, jestem spłukana a muszę mieć coś szerszego niż 50mm
                  http://www.agnieszkaklosinska.pl/

Komentarz

• Greg S
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 188

Ostatnich kilka w mojej skromnej galerii - link w podpisie.
                    Ogólnie szkło bdb - kolory, bardzo małe abberacje,ostrość - w moim egzemplarzu
                    Warto sprawdzić samemu z własnym korpusem - podsyłanie tutaj na forum zdjęć w pełnej rozdzielczości mija się z celem ponieważ dane egzemplarze mogą się różnić.
                    Pozdrawiam

Komentarz

• plraven
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 39

24-70 jest ostrzejszy i pewniejszy. 28-70 łapie bliki niemiłosiernie pod światło (co czasem jest zaletą) i CA pobolewa bardziej. Oczywiście to nie jest jakaś mega różnica, ja bym dał remis ze wskazaniem na 24-70
                      pkt. 8. regulaminu

Komentarz

• Widelec
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 90

używałem 24-70, używałem 28-70. ten drugi jak dla mnie przegrał. Na kliszy był fajny, ale z 5d2 nie dawał rady. jak wyżej - bliki łapał jak chciał, ostrości tej samej też nie miał co 24-70. no i z racji wieku już AF już nie miał tej szybkości. jeśli ktoś szuka budżetowego jasnego zooma ze świadomością jego wieku i ewentualnego przebiegu - to tak. jeśli ma być szybki i ostry pod nowszą cyfrę wypchaną pikselami to szukałbym 24-70.

Komentarz

• lukasz5DmkI
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 223

Znam ślubniaka co roił tym szkiełkiem (28-70L) z 10D i muszę powiedzieć że naprawde było ostro tylko nie wiem czy szkło ostre czy to dobry PS.Bawiłem się 24-70 i nie mogę powiedzieć złego słowa no może ,tylko to że Nikonowskie 24-70 jest lepsze

Komentarz

• Franek_
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 206

Dodam swoje 3 grosze, jakby ktoś jeszcze zastanawiał się nad tym szkłem (choć coraz trudniejsze do dostania). Porównywałem go z nowszym 24-70 i różnice wychodzą tylko przy mega powiększeniu w 'warunkach testowych'. Na minus w 28-70 jest trochę wolniejszy AF. Natomiast odwzorowanie kolorów, ostrość, aberracje czy budowa samych szkieł są bardzo, bardzo podobne. Także jeśli trafi się komuś jeszcze 28-70 w dobrym stanie (mi się trafiło, egzemplarz w stanie sklepowym praktycznie), to moim zdaniem spora dopłata do 24-70 jest trochę bez sensu.

28-70 mimo swojego wieku jest bardzo dobrym obiektywem, z w pełni używalnym f/2.8, brak której to przysłony dla moich zastosowań dyskwalifikuje 24-105, z doskonałym odwzorowaniem kolorów i bardzo użytecznym zakresem ogniskowych. Nie bardzo wiem, co temu szkłu miałoby brakować do miana (na spółkę z 24-70 oczywiście) najlepszego standardowego zooma Canona.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Wszytko to bardzo piękne tylko, że trafienie egzemplarza w dobrym (pewnym) stanie jest trudne. Druga kwestia to serwis - tu może być problem z ewentualną naprawą gdyż o ile mi wiadomo części do tych szkieł już nie ma.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...