Problem z 400d...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamykos
    • 2007
    • 4

Problem z 400d...

Ostatnio bawiąc się menu nastawiłem sobie automatyczne czyszczenie matrycy i od tego się zaczeło.

Wcześniej aparat ostrzyl lepiej w tym momencie zdjecia wychodza z lekka rozmazane. Niebo jest np w niebiesko ale takie przeszyte bialymi kropeczkami jakby jasniejszymi cos jest nie tak czy to moze byc problem z tym cholernym czyszczeneim matrycy ? a jezeli tak to co zrobic?
  • Adam_Max
    Coś już napisał
    • 2005
    • 83

Może masz jakieś paprochy na matrycy po czyszczeniu, zacznij od sprawdzenia matrycy gołym okiem czy nic na niej nie leży.
    Zapodaj jakieś zdjęcia

Komentarz

• slawi_3000
      Uzależniony
      • 2006
      • 568

Koniecznie zdjęcia. Jeśli kropki są białe, to raczej to z paprochami nie ma wiele wspólnego.

Komentarz

• ewg
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1079

Pewnie sobie ustawiłeś iso1600 a w dodatku wyostrzanie na maksa? :/

Komentarz

• kamykos
          • 2007
          • 4

potem wrzuce zdjecia bo nie mam tutaj gdzie jestem.

Niestety ewg zmartwie Cie ; ) iso100. Nie jestem jeszcze na tyle glupi zeby dac iso 1600 i dziwic sie ze sa szmy ; )

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

Zamieszczone przez kamykos
            Niestety ewg zmartwie Cie ; ) iso100. Nie jestem jeszcze na tyle glupi zeby dac iso 1600 i dziwic sie ze sa szmy ; )
            Założyłeś wątek-zgadywankę (bez fotki) to teraz nie miej pretensji. Poza tym dlaczego "jeszcze"?

Komentarz

• storczyk
              Coś już napisał
              • 2007
              • 52

według badan antropologów czlowiek szczyt intelektualny osiaga w wieku okolo 18 lat pozniej jest juz tylko gorzej...takie czasy.Może chłopak ma mniej i dlatego "jeszcze"

A tak reklamuja ten 400d ze ma czyszczenie matrycy itd. teraz widać jej skuteczność

Komentarz

• kaspeed
                Coś już napisał
                • 2007
                • 93

I ja mam 400D ale czyszczenie zawsze włączone. Wyłączę i sprawdzę czy jest na odwrót tzn. czy zdjęcia będę miał ostrzejsze
                Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• Tomasz1972
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3042

Nie mam instrukcji pod ręką ale czy to nie jest czasami "czyszczenie" mapujące brud włączone ? Jeżeli zamiast jasnego wzorca brudu było zrobione coś wzorzystego to mamy usuwane nie to co trzeba .

Komentarz

• ewg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1079

Zamieszczone przez Tomasz1972
                    Nie mam instrukcji pod ręką ale czy to nie jest czasami "czyszczenie" mapujące brud włączone ? Jeżeli zamiast jasnego wzorca brudu było zrobione coś wzorzystego to mamy usuwane nie to co trzeba .
                    O! i to jest chyba najlepszy strzał z powyższych. - Dobra myśl! ;-)

Nie wiem co ludzie chcą od tego odkurzacza w 400d. Przecież to po prostu działa! Jedyne co mi przypomina o plamach na matrycy to... to forum. U mnie wciąz 0 plam (z małym wyjątkiem podczas testu pracy z wyłączonym odkurzaczem). Pewnie dlatego na razie nawet nie myślę o funkcji mapowania choć nie wykluczone, że Canon zrobił to już pierwszy raz w fabryce...

Komentarz

Pracuję...